FotoTest: smartphone Samsung Galaxy S7

Fotomobily vzalo "na milost" kromě široké veřejnosti už i mnoho pokročilých fotografů - a není divu. Nejnovější vlajkové lodě nabídnou širokoúhlé pevné objektivy, dobrou světelnost, snadné sdílení fotek či třeba fotografování v RAW. A máte je u sebe téměř pořád. V redakčním testu jsme vyzkoušeli schopnosti modelu Samsung Galaxy S7. Dozvíte se, jak vypadá RAW z mobilu, nebo zda je mobilní 4K video skutečně 4K...

Samsung má s fotografickou branží bohaté zkušenosti (byť jeho jinak povedené řadě fotoaparátů NX osud příliš nepřál) a s mobilní branží pak ještě větší. Patří stále k „leaderům“ a jeho vrcholové modely tomu odpovídají. Galaxy S7 je velice výkonný a uživatelsky přívětivý smartphone s OS Android. Jednou z jeho chloub by měl být i výkonný fotoaparát. Právě na ten jsme se dnes podívali.

Nečekejte tedy od recenze hodnocení přístroje jako mobilního telefonu – jsem si jist, že v tomto směru naleznete referencí na celém internetu hodně.

Zde naleznete více informací o tom, jak se s Galaxy S7 fotí.

Přesto si ale nejprve shrneme specifikace přístroje, abychom věděli, s čím máme tu čest.

Specifikace

Samsung Galaxy s7 / S7 Edge
OS Android
Verze operačního systému 6.0 (Marshmallow)
Konstrukce dotykové
Hmotnost 152g
Podpora paměťových karet ano
Paměť RAM 4096 MB
Environmentální utěsnění ano
Displej Super AMOLED
Rozlišení displeje 2560 × 1440
Velikost displeje 5.1 "
Počet barev 16mil.
Výška 142.4 mm
Šířka 69.6 mm
Hloubka 7.9 mm
Fotoaparát ano, přední i zadní
Objektiv 26mm (ekvivalent kinofilmu), F1.7
Stabilizace Ano
Rozlišení hlavního senzoru 12 MPx
Rozlišení předního senzoru 5 MPx
RAW ano, DNG
Automatické ostření ano, PDAF
Ruční ostření ano, dotykovým displejem
Vestavěný blesk ano, LED
Video až 4K 30p
Jack 3,5 ano
USB On-The-Go ano
Baterie uživatelsky nevýměnná
Typ baterie Li-Ion
Kapacita baterie 3000 mAh
Doba hovoru 1320 min.
Procesor Snapdragon 820
Frekvence procesoru 2.3 GHz
Počet jader procesoru 8
RAM 4GB
Grafický čip Ardeno 530
Uživatelská paměť 32 GB / 64GB
Dual sim ne
GPS modul ano
WiFi ano
Bluetooth ano
NFC ano
GPRS ano
EDGE ano
LTE ano
Dostupné verze Galaxy S7, Galaxy S7 Edge (zahnuté okraje displeje)
Dostupné barvy černá, bílá, stříbrná, zlatá
Cena cca 19500,– S7, cca 22500,– S7 Edge (červenec 2016)

Už z pohledu do tabulky vidíme, že jde o vlajkovou loď se vším všudy. Potvrzuje to i pocit, který z přístroje máte v ruce – perfektní slícování, materiály zejména kov a sklo, jednoduchý, ale pohledný design. Štíhlé linie ruší jen vystupující čočka fotoaparátu, která je proto kryta tvrzeným sklem. Na jednu stranu jde o „rušivý“ designový prvek, na druhou stranu jakoby říkal „podívejte, mám tak výkonný fotoaparát, že se tam málem nevešel“.

Je jasné, že jen kvůli fotoaparátu si nikdo mobil za 20 tisíc nekoupí, ale může to být rozhodující faktor mezi více konkurenčními modely.

Vzhled a design

Od doby, co dotykové displeje vytlačily tlačítka, joystiky, parní stroje a další dnes zastaralé technologie, vypadají všechny mobily tak nějak stejně. Ani testovaný Galaxy S7 žádné designové výstřelky nepřináší, to samé se ale nedá říci o verzi Edge, která zaujme displejem zahnutým na stranách přístroje. Ta sice předmětem redakčního testu nebyla, ale krom právě tohoto rozdílu jde o shodný přístroj. Pokud se vám to líbí, nebo to dokonce pokládáte za užitečné, nemá Samsung konkurenci.

Displej telefonu zabírá největší část přední strany rámečky kolem něj jsou tenké a pruhy nad a pod displejem jen takové, aby se na ně vešly všechny potřebné prvky a přístroj bylo za co chytit.

Displej je krásně jemný, i na denním světle čitelný, s opravdu černou černou. Odbočíme-li od fotograficky relevantních vlastností, líbilo se mi, že umí zobrazovat hodiny a notifikace i při zamčeném přístroji.

Pod displejem je jeden z mála typicky samsungovských designových prvků, kterým je mechanické tlačítko „domů“ doplněné dvěma tradičními softwarovými klávesami, kterých si ale nevšimnete, dokud přístroj neprobudíte – jsou schované.

Po stranách nalezneme na jedné uzamykací tlačítko a na druhé tlačítka hlasitosti. Kde je spoušť fotoaparátu?! Ale nebojte – je tam. Slouží k tomu totiž tlačítka hlasitosti (samozřejmě to jde nastavit, můžete tam dát třeba digitální zoom, přesněji: ořez).

Pokud chcete spustit aplikaci fotoaparátu, můžete tak učinit samozřejmě normálně z nabídky na displeji probuzeného přístroje, nebo po probuzení na zamykací obrazovce přetáhnout ikonkou přes displej a obejít tak třeba otravné zadávání kódu a další klikání. Existuje ještě zkratka dvojitým poklepem na tlačítko „domů“.

efektní přechod do aplikace Fotoaparátu ze zamykací obrazovky 

Zezadu je – jak už bylo zmíněno - ona vystupující luštěnina fotoaparátu, vedle ní duální LED diodový blesk a logo Samsung.

Senzor

Ačkoliv jak se říká, „fotku dělá objektiv“, zastavíme se u Samsungu Galaxy S7 nejprve u senzoru. Jde o 1/2.5" čip, tedy velikost, která se dává do nejlevnějších kompaktů (crop faktor 6.5×). Ale na to jsme z mobilů zvyklí – tam jde naopak o nadprůměrnou velikost. Rozlišení je 12MPx /snížení z 16MPx od minulé generace S6), což dává velikost pixelů 1.4µm (což je udáváno jako plus – byť ve srovnání s běžnou hodnotou např. 3.89 µm u amatérských zrcadlovek se to zdá jako málo, na mobil je to dnes hodně).

To ale není vše, co je na čipu zajímavé – jde o senzor s technologií " Dual-pixel AF" (což známe i ze zrcadlovek - Canon EOS 70D je v tomto průkopníkem). Dokonce si dovolím spekulovat, že může jít o výsledek technologické spolupráce obou firem, o které se před časem mluvilo.

Poněkud zavádějící obrázek ze stránek výrobce, který ukazuje, jak to ve fotoaparátu nevypadá:-) Tak trochu tam chybí celý objektiv, senzor je moc velký, má chybný tvar a moc málo fotodiod. Samsung jím ilustruje systém Dual-Pixel AF – všiměte si zdvojených diod.

Ve smartphonu je něco podobného poprvé a jde o revoluci v ostření. Jak to funguje? Každý pixel jsou ve skutečnosti pixely dva, schované pod společnou barevnou maskou (takže si zmiňovaných 1.4µm ještě vydělte dvěma – každý pixel tvoří ve skutečnosti dva menší:-). Díky tomu může mobil ostřit pomocí detekce fázového posunu (každý pixel umí být senzorem fázového posunu) a ne jen pomocí detekce kontrastu. Detekcí fázového posunu (PDAF) tradičně ostří zrcadlovky, ale ty na to mají speciální extra senzor. Pokud by vás rozdíly zajímaly podrobněji, máme na to článek. Jinak to jde shrnout tak, že ostření je rychlejší a méně „honí“ při ostření tam a zpátky.

Z testu mi vyplynulo, že to skutečně funguje. Galaxy S7 ostří na poměry mobilů opravdu střelhbitě. Za dobrého světla máte někdy pocit, že „ten mobil snad vůbec neostří“. Ale on ostří, jenom vám při tom bude chybět tradiční cukání obrazu tam a zpátky, než se AF zamkne. Přesněji chybět vám nebude:-)

Průběžné ostření (sledování) je díky tomu také daleko použitelnější.

Senzor podporuje RAW záznam fotografií. Umí také 4K výstup videa.

Zajímavost: některé kusy S7 jiné senzory než další kusy, ale výše popsané platí pro obě existující verze, jednu, kterou vyrábí Sony i druhou, kterou vyrábí přímo Samsung.

Objektiv

Mobilní telefony mají ve skutečnosti oproti těm úplně základním kompaktům jednu výhodu v pevných světelných objektivech – v případě Samsungu je to 26mm ekv. (fyzicky je ohnisko 4mm - dle EXIFu fotek) se světelností F1.7. Spolu se zmíněnou možností fotografovat do RAW to slibuje určitou šanci, že fotky budou vypadat k světu i za horších světelných podmínek a že budou i dále zpracovatelné.

Objektiv má 6 optických členů, o jejich materiálu či skupinovém členění specifikace výrobce mlčí. U telefonů je běžné využívání optických plastů, nepředpokládám, že by na tom byl S7 výrazně jinak, aniž by se tím výrobce pochlubil.

Vhod přijde přítomnost optické stabilizace.

Aplikace fotoaparátu

Aplikace s názvem Fotoaparát nepřináší žádné revoluční změny; je rozdělena na různé režimy, dva základní jsou „Automaticky“ a „Pro“. Je zde celá řada dalších, jak můžete vidět na screenshotech níže. Přepnete mezi nimi pomocí ikonky ozubeného kolečka v levém horním rohu.



Verze „Automaticky“ umožňuje základní nastavení, jako vypnout/zapnout blesk, spustit režim HDR či samospoušť. Samozřejmě můžete přepnout na přední fotoaparát, zapnout video, změnit parametry snímku… a další funkce, které najdete na proužku v horní části displeje.

Pro cílové publikum našeho magazínu bude ale nejspíš zajímavý zejména režim „Pro“. Netřeba se podle názvu bát, že by to byl režim, který pochopí jen profík. Pouze se v něm odemknou běžná nastavení, která známe z normálních fotoaparátů, jako je nastavení citlivosti ISO, kompenzace expozice, zámek expozice, vyvážení bílé, režim ostření, ruční zostření či expoziční čas. A rovněž je to jediný režim, ve kterém lze fotografovat do formátu RAW.

Zapnutí snímání do RAW v Nastavení:

RAW nejde (celkem logicky) zapnout samostatně, ale pouze s JPEG

Jak vypadá další nastavení fotoaparátu:

Další funkce v režimu Pro:


Šikovné jsou možnosti úpravy expozice, jak vidíte na třech fotkách výše – kompenzace expozice (dvě zleva) je dnes běžná i u mobilů, zámek expozice oddělitelný od bodu měření (třetí obrázek) běžný není a jde o poměrně pokročilou funkci.

Mezi další funkce patří geotagging, auto HDR, možnost natáčet video a dělat statické snímky zároveň a další.

Uživatelské rozhraní přední kamerky

Přední kamerka má samozřejmě rozhraní jednodušší, skoro všechny možnosti nastavení jsou skryty. Objektiv je rovněž širokoúhlý a světelný (F1.7), dokonce má svým způsobem i blesk – pomocí rozsvícení displeje.

Omluvte prosím montáž; na screenshotu jsem byl původně já, ale vůbec mi to tam neslušelo.

(další strana: testy obrazové kvality)

Samsung Galaxy S7 G930F 32GB lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram