Test Olympus C-760 Ultra Zoom

Fotoaparát Olympus Camedia C-760 Ultra Zoom je dalším v úspěšné řadě „ultrazoomů“. Ve srovnání se svými předchůdci je menší a dokonalejší. Jde o velmi univerzální přístroj kapesního provedení.

Úvod

Fotoaparát Olympus Camedia C-760 Ultra Zoom mi byl zapůjčen společností OLYMPUS CZ. V balení je, kromě fotoaparátu OLYMPUS C-760, řemínek, návod, krytka objektivu, programové vybavení CAMEDIA Master 4.1., USB kabel, AV kabel, nabíječka + nabíjecí baterie LI-10B a 16 MB xD-Picture Card. Návod je udělaný celkem dobře a po krátké orientaci v něm nacházíme vše potřebné. Po prvním seznámení pochopíme logiku nastavení jednotlivých funkcí. V současné době jsou z této nové řady ještě v prodeji: OLYMPUS C-765, která má s C-760 shodnou optiku a větší 4 Mpx čip a OLYMPUS C-770 opět se stejným objektivem, se 4Mpx čipem, černým kovovým tělem a videem formátu MPEG4 se zvukem.

Konstrukce

Konstrukce C-760 se svým vzhledem odchyluje od celé řady předchozích ultrazoomů řady C-7… Tělo je menší, kompaktnější, s tužkovými bateriemi zmizel i velký nálitek a fotoaparát vypadá celkově elegantněji a střízlivěji. Po pravé straně těla C-760 je menší, anatomicky tvarovaný nálitek pro jistější držení, všechny nastavovací prvky jsou umístěny na zadní a horní stěně, s přihlédnutím k ovládání pravou rukou. Tělo C-760 z kombinace kovu a plastů je dobře tvarované pro menší ruku. Jak je u OLYMPUSU zvykem, i u C-760 fungují tlačítka i kruhový volič snadno, bez náhodných chyb. Na horní stěně je umístěna spoušť, kruhový volič režimů a výklopný vestavěný blesk. Na zadní stěně jsou, kromě pevné 4,5 cm TFT LCD barevné obrazovky se 110 000 pixely, tlačítka zapnutí a vypnutí fotoaparátu, aretace expozice / otáčení snímků, zapnutí a vypnutí displeje, samospoušť / koš, nastavení zábleskových režimů / zámek snímku, ovladač zapnutí vestavěného blesku a u této značky typický křížový volič s potvrzovacím tlačítkem „OK“. Na spodní stěně je umístěn pod plastovým krytem prostor pro Li-Ion baterii a paměťovou kartu typu xD, dále je zde mimo osu objektivu plastový stativový závit. Na levé stěně jsou pod plastovými dvířky umístěny konektory externího napájení, USB připojení k PC a AV připojení k televiznímu příjimači, nebo videu. Chloubou této řady OLYMPUSů je 11 mm barevný LCD EVF (Electronic View Finder) hledáček se 240 000 pixely a dioptrickou korekcí. Mně se s tímto hledáčkem pracovalo o poznání lépe, jak u modelu C-740. Obraz v hledáčku odpovídá skutečnému obrazu na čipu a navíc lze v hledáčku nastavovat a vidět vše, jako na displeji na zadní stěně, včetně diskrétního prohlížení uložených snímků. Stále postrádám funkci automatického přepnutí při přiblížení hledáčku k oku, kterou některé jiné přístroje mají. C-760 má patrně velmi podobnou konstrukci objektivu jako měla C-740: 10× optický transfokátor Olympus 6,3 – 63 mm; F2,8(W) – 3,7(T); 11 členů v 7 skupinách, včetně dvou asférických čoček a jedné ED čočky (ekvivalentní objektivu 42–420 mm pro 35 mm film). Přihlédnu-li k dobrému makru a supermakru již od 3 cm, tak tato optika vyhoví ve většině situací, do kterých se s OLYMPUSEM C-760 dostaneme. Fotoaparát ještě nabízí plynulé 1–4× digitální zvětšení (tedy až 40× zoom). Digitální zoom podstatně sníží kvalitu obrazu, jeho použití je jen krajním řešením. Uvnitř fotoaparátu je použit CCD snímač s netradiční úhlopříčkou 1/2,7", 3,34 miliony pixelů celkem (RGB snímač) a obraz je zpracováván rychlejším optimalizovaným procesorem TruePic Turbo.

Ovládání

V rukou se mně lépe držela například C-740, ale to je subjektivní dojem, po delším užívání jsem si našel způsob, jak C-760 také uchopit jistě a pevně. Ovládání je umístěné v dosahu prstů a použitá symbolika je dobře srozumitelná. Ovladače vyvedené na povrch přístroje jsou uspořádány přehledně. Tak, jako u C-740 všechna tlačítka fungují jistě, nehrozí jejich náhodné zmáčknutí. Spoušť má dobře definovanou polohu „namáčknutí“ a spuštění. Ovladačům jsou většinou přiděleny kombinované funkce. Záleží, je-li zvolen režim fotografování, nebo prohlížení. Přímo na voliči programů jde nastavit tyto režimy: Prohlížení, Automat, Portét, Sport, Krajina, Noční scéna, Kamera, 4× vlastní nastavení, Priorita clony, Priorita expozičního času, Plně manuální nastavení, Programové nastavení. V automatickém režimu je vše nastaveno, programové nastavení umožňuje nastavit vše, kromě kombinace času závěrky a clony, ostatní režimy jsou optimálně nastaveny pro danou scénu. Další nastavování téměř všeho je možné v menu. Velmi příjemné je nastavování korekcí přímo křížovým voličem –2 Ev – +2 Ev po 1/3 Ev.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    28.09.2004 17:57

    No, vydávat utíkající děcko za sport... chtěl bych vidět Olíka třeba včera večer na ploché dráze, to je pořádná zkouška foťáku (tma + rychlost) :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram