Srovnání digitál. fotoaparátů s čipem 8Mpix

Prakticky všichni hlavní výrobci digitálních fotoparátů vyzbrojili své vlajkové lodě v oblasti kompaktů čipem s osmi megapixely. V následujícím článku porovnáme obrazovou kvalitu fotografií ze všech modelů, které jsou v tuto chvíli na trhu v ČR - Canon PowerShot Pro1, Konica Minolta DiMAGE A2, Nikon CoolPix 8700, Olympus C 8080 WZ a Sony DSC-F828. Neopomeneme ani srovnáních ostatních vlastností a funkcí fotoaparátů.

Úvod

Obr.1

Na trhu je v současné době 5 kompaktních digitálních aparátů po jednom od velkých firem Canon, Konica Minolta, Nikon, Olympus a Sony s rozlišením 8 megapixelů a ve všech případech se jedná o to nejlepší, co jednotliví výrobci v této kategorii aparátů nabízejí. V následujícím článku se nechci podrobně věnovat jednotlivě každému z nich, ale seznámit vás s jejich stručným popisem a hlavně s výsledkem krátkého praktického srovnávacího testíku, který je zaměřen především na samotnou výslednou obrazovou kvalitu a s tím související nejzákladnější funkce jednotlivých aparátů.

Vybrané aparáty

Vzhledem k tomu, že se mi podařilo sehnat všech 5 aparátů, které v současné době existují, tak o výběru snad ani nemá smysl hovořit a můžeme se tak pustit rovnou do popisů a ukázek základních verzí testovacích snímků. Pro test jsem si vybral scénu se složitějšími světelnými podmínkami a vysokým kontrastem, na které se dá zřetelně zjistit kresba jak ve světlech, tak i ve stínech a otestovat se tu dá i systém měření expozice. V této kapitole jsou použity u každého aparátu 3 testovací snímky, kde je celá scéna focená v pořadí shora dolů napřed plnou automatikou, dále prioritou clony na minimální a nakonec na maximální clonu. Aby to bylo spravedlivé a přehledné, tak v celém testu používám řazení jednotlivých aparátů podle abecedy. Začneme tedy Canonem.

Obr.2 Obr.4
Obr.3

Canon vsadil jednoznačně na svou osvědčenou optiku a svůj osmimegový aparát osadil zoomovým objektivem známé série “L“ s ekvivalentním rozsahem ohniskových vzdáleností 28 až 200mm a se světelností 2,4 až 3,5. V objektivu jsou také použity fluoritové a UD (ultra-low dispersion) optické elementy, pro zvýšení celkové optické kvality. Ostření je prováděno pomocí ultrazvukového motorku USM, který ostří velmi rychle a nehlučně a stejně jako u aparátu Konica Minolta a Sony jej lze také manuálně doostřovat samostatným ostřícím prstencem. Příslušnost k nejvyšší třídě objektivů této značky pak jasně označuje červený kroužek kolem přední části objektivu. Na snímku č.3 je testovací série snímků pořízených tímto aparátem.

Obr.5

V abecedním pořadníku našeho testu následuje aparát Konica Minolta DiMAGE A2. I on je osazen objektivem s ohniskovou vzdáleností ekvivalentní rozsahu 28 až 200 mm s manuálním ovládáním zoomu, což je vzhledem k rychlosti a jednoduchosti mnohem lepší řešení než elektronicky ovládaný objektiv. Světelnost má 2,8 až 3,5 a je také příslušníkem nejvyšší řady objektivů daného výrobce, které nese označení GT a je apochromatický (minimalizace barevné aberace). Společnost Konica Minolta také označuje tuto řadu objektivů barevným kroužkem na přední části, na rozdíl od Canonu ale zlatým. Specialitou tohoto aparátu je revoluční stabilizátor obrazu AS (AntiShake), který na rozdíl od konkurenčních systémů nepohybuje jednotlivými čočkami v objektivu, ale chvění vyrovnává rovnou pohybem celého čipu. Testovací řadu snímků z tohoto aparátu najdete na snímku č.5.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Svoboda
    Karel Svoboda
    01.07.2004 10:30

    To krysot: No to zalezi na tom co povazujes za velky sum.Ja ho stejne odstranuju v Noise Ninja takze se tim nezabyvam.Ale je fakt ze ze zacatku jsem ten pocit mel ale to se casem srovna.Jde o zvyk pokud jsi mel pred tim jinej fotak jako ja.

  • Fotograf 54
    Fotograf 54
    11.07.2004 23:06

    Má li někdo zájem, tak srovnávací testy jsou na
    http://www.dpreview.com
    Je to v angličtině.

  • Fotograf 54
    Fotograf 54
    12.07.2004 23:27

    Zapomněl jsem dodat, že je tam hodně srovnávacího brazového materiálu a taky grafů.

  • Libor Bedrlík
    Libor Bedrlík
    14.07.2004 13:44

    Mám Sony 828, takže nesouhlasím se závěrem, že oproti Minoltě mají ostatní přístroje jen některé a uvedených předností. Sony má také objektiv od 28 mm, mechanické ovládání zoomu i ostření, závit pro filtry, sluneční clonu, makro dokonce od 2 cm, 4 barevný filtr (super HAD CCD). Hologram doplňuje i noční vidění a výklopný objektiv je ideální (hlavně pro 'přízemní záběry'). Jasně, každý si vybere podle potřeb, ale v případě Sony mi recenze přišla trošku nedostačující.

  • Honza Šumák.jpg
    Honza Šumák.jpg
    20.07.2004 13:06

    Nezdá se vám že A2 táhne "mírně" do zelena?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (17)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram