Test fotoaparátu Nikon Coolpix 8700

V dnešním testu Vám představíme vlajkovou loď společnosti Nikon v oblasti kompaktních digitálních fotoaparátů. Jedná se o osmimegový Nikon Coolpix 8700, který je dalším zástupcem v řadě 8 Mpx fotoaparátů (Canon, Minolta, Sony, Olympus). Nikon Coolpix 8700 vyniká solidní mechanickou konstrukcí, kvalitní optikou, velkou vybaveností funkcemi a zajímavým makrorežimem. Více v našem redakčním testu.

Úvod

Obr.1

Kompaktní fotoaparát Nikon Coolpix 8700 je dalším aparátem na našem trhu, který se může pochlubit snímačem s rozlišením 8 megapixelů a objektivem s velkým rozsahem optického zoomu. Vzhled i funkce jsou téměř totožné s předchozím velmi osvědčeným modelem Coolpix 5700, který střídá na postu vlajkové lodi firmy Nikon na poli takzvaných kompaktních zrcadlovek.

Tělo – provedení a ovládání

Obr.2

Tělo aparátu je již tradičně zhotoveno z masivního hořčíkového odlitku a působí tak velmi masivním a odolným dojmem. Jeho velikost je v reálu překvapivě menší, než jak se může na první pohled jevit podle obrázků v prospektech. To je samozřejmě plus s ohledem na transport aparátu a jeho hmotnost, ale zase spíše mínus pro uživatele s větší rukou, pro které je možná už příliš malé. Pokud by to ale někomu opravdu vadilo, tak je možné tuto situaci řešit dokoupením přídavného bateriového zdroje MB-E 5700 (jak označení napovídá, je tento zdroj společný pro aparáty Coolpix 5700 i 8700), kterým se celkový objem aparátu značně zvětší a úchop je pak velmi pohodlný i pro tyto uživatele. Přídavný zdroj je opatřen samostatnou vertikální spouští a tlačítky pro ovládání zoomu. K napájení využívá 6 klasických tužkových AA baterií. Jinak je ale ergonomie velmi propracovaná. Vadou je pouze dost nešťastné umístění úchytky pro popruh na pravé straně, která trochu vadí při držení a tlačí do dlaně. Všechny ovládací prvky jsou velmi dobře a logicky rozmístěné, srozumitelně označené a mají jasně rozeznatelné dorazy domáčknutí. Pouze umístění čtveřice tlačítek na levé straně objektivu je trošku nezvyklé a jejich ovládání chce trošku cviku a v začátcích může občas dojít k nechtěnému stisku některého z nich. Všechny důležité fotografické funkce mají vlastní tlačítko a nastavení pomocí kombinace jeho stisku a otáčení hlavního otočného voliče je velmi jednoduché a přehledné. Tato nastavení jsou pak viditelná jak na LCD monitoru na těle či v hledáčku, tak na LCD displeji (s možností podsvícení) na horní straně aparátu. Změny jsou tak velmi rychlé, pohodlné a hlavně není třeba složitě listovat v menu.

Velmi zdařilé je provedení výklopného a otočného monitoru, který lze nastavit téměř do jakékoli polohy a lze jej tak bez problémů sledovat i při fotografování ve velmi krkolomných polohách. Jeho velikost je 1,8“, má rozlišení 134 000 pixelů, je opatřen účinnou antireflexní vrstvou a možností nastavení jasu a barevného podání. Praktická je také možnost otočení panelu směrem k aparátu, čímž se obraz automaticky přepne do hledáčku a například při náročnější turistice nehrozí jeho poškození. Hledáček má displej o velikosti 0,44“ s rozlišením 235000 pixelů a dioptrickou korekci v rozsahu –4 až +1 m-1. V případě potřeby je pak snadno dostupné tlačítko pro přepínání mezi hledáčkem a LCD monitorem – i když u aparátu této kategorie by asi bylo vhodnější automatické přepínání podle přiložení oka, jak je známe například u konkurenčního osmimegového modelu Konica Minolta A-2.

Obr.3 Obr.4

Objektiv a čip

Obr.7

Na ukázkových snímcích č.6 a č.7 je ukázka kresebnosti objektivu. Na prvním snímku je celkový pohled na scénu upravený do velikosti obvyklé webové prezentace. Na druhém je již jeho 100% výřez bez jakýchkoli úprav. Z něj je patrná velmi slušná kresba i přes značné množství velmi jemných detailů.

Obrázek č. 6 – viz odkaz zde.></div Obr.9

Jak je u aparátů Nikon Coolpix zvykem, tak i u modelu 8700 umožňuje optika fotografovat vynikající makrosnímky a to již na vzdálenost pouhých 3 cm. I na tuto vzdálenost spolehlivě funguje autofokus a pokud jsou alespoň trošku příznivé světelné podmínky, tak lze v kombinaci s funkcí BSS fotografovat dokonce i bez stativu. (Best shot selector – po stisknutí spouště se provádí série expozic dokud je stisknutá spoušť nebo až po maximální počet 10 snímků, z nasnímaných záběrů pak software automaticky vybere ten s největším množstvím detailů, který uloží a ostatní smaže) Na ukázkových snímcích č.8 a č.9 je právě ukázka makrosnímku fotografovaného na vzdálenost cca 10 cm. Na prvním je opět celý záběr zmenšený do velikosti webové prezentace a na druhém je jeho 100% výřez, kde je znatelná výborná ostrost i na nejjemnějších částech květu, přestože byl snímek pořízen bez použití stativu a to v nepříliš vhodných světelných podmínkách časem 1/75s.

Obrázek č. 8 – viz odkaz zde.></div Obr.10

Pokud by některému uživateli nestačil ani značný rozsah optického zoomu, tak je možno jej dále rozšířit oběma směry pomocí trojice kvalitních předsádek. První a nejširokoúhlejší z nich je rybí oko FC-E9 s násobkem ohniska 0,2 x, kterou lze dosáhnout úhlu záběru 180° a to jak v kruhovém, tak v plnoformátovém zobrazení. Další předsádkou je širokoúhlá WC-E80 s násobkem ohniska 0,8 x, pomocí které se nejširší ohnisko rozšíří na ekvivalent 28 mm. K dispozici je ale i kvalitní telepředsádka TC-E15ED osazená i ED sklem, která násobí nejdelší ohnisko koeficientem 1,5 x na ekvivalent 420 mm, což už odpovídá velmi slušnému teleobjektivu. Celou trojici předsádek si můžete prohlédnout na ukázkovém snímku č.10.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram