Test fotoaparátu Nikon Coolpix 3700

Kompaktní fotoaparát Nikon Coolpix 3700 je typickou ukázkou fotoaparátu, pro které se pomalu vžívá nový výraz “digitální šperk“. Je malý, lehký a s velmi moderním a elegantním designem. Snadno se schová v kapsičce u košile či v dámské kabelce. Jaké jsou však jeho vlastnosti? To se dozvíte v tomto testu.

Úvod

Obr.1

Kompaktní fotoaparát Nikon Coolpix 3700 je typickou ukázkou fotoaparátu, pro které se pomalu vžívá nový výraz “digitální šperk“. Je malý, lehký a s velmi moderním a elegantním designem. Snadno se schová v kapsičce u košile či v dámské kabelce. Jaké jsou však jeho vlastnosti? To se dozvíte v tomto testu.

Tělo – provedení a ovládání

Obr.2

Tělo aparátu je zhotoveno z leštěného hliníku a tak přestože je malé, působí poměrně festovním dojmem. Vzhledem k miniaturním rozměrům a tvaru víceméně pravidelného kvádru asi nelze hovořit o nějaké zvláštní ergonomii. Přesto jsou ale všechny ovládací prvky velmi vhodně rozmístěny, jsou snadno dostupné a přehledně označené. Ovládání je značně zjednodušeno velkým otočným voličem a malým křížovým ovladačem (obdoba joystick). Veškeré ovládání včetně menu je tak dokonale jednoduché a intuitivní, že k aparátu skoro ani není zapotřebí manuál – a to je u aparátu tohoto typu velmi důležité, protože přístroj je určen především laikům, kteří by jen těžko zápasili se složitými funkcemi či rozsáhlým menu. Všechny ovládací prvky jsou také dobře a logicky označené a malou výhradu lze snad mít pouze k rozložení jednotlivých režimů na otočném voliči, kdy je nelogicky mezi dva fotografické režimy vložena funkce snímání videosekvencí.

Obr.3

Celkově lze hodnotit vnější provedení i ovládání aparátu jako velmi zdařilé a moderní – aparát svým designem dokonce působí až jistou dávkou exkluzivity, což je v této kategorii aparátů také velmi důležité, protože mnoho uživatelů jej bude jistě také posuzovat jako módní doplněk svého image.
Na zadní straně aparátu je klasicky umístěn 1,5“ TFT LCD monitor typu High Transmissiev s rozlišením 134 000 pixelů. Rozlišení, barevné podání, jas (regulovatelný) i kontrast jsou na výborné úrovni a obraz je dobře viditelný i za silného denního světla. Na přední straně aparátu je pak také umístěn pomocný zdroj osvětlení pro AF, který se zapíná automaticky při zhoršeném osvětlení scény. Tento pomocný reflektor je velmi vhodně realizován vysoce svítivou LED diodou, což je výhodně především s ohledem na spotřebu energie. Výsledkem je velmi slušná funkce AF i při horších světelných podmínkách.

Objektiv a čip

Tak jako u každého aparátu je i u tohoto malého elegána nejdůležitější součástí objektiv. V tomto případě je to trojnásobný optický zoom Nikkor složený ze sedmi čoček a s ekvivalentním rozsahem ohniskové vzdálenosti 35–105 mm a světelností f/2,8 – 4,7. Tento rozsah pak lze ještě dále rozšířit čtyřnásobným digitálním zoomem. Vzhledem k miniaturním rozměrům celého aparátu je obrazová kvalita objektivu až překvapivě vysoká. Kresba je velmi ostrá a barevné podání přirozené. Také barevná aberace na hranách prudkých světel a stínů je na přijatelné úrovni. V extrémním případě opravdu hodně ostrého přechodu a minimální clony je sice viditelná – viz ukázkové obrázky č.4 a výřez v plném rozlišení č.5 ale při běžném fotografování bez použití minimální clony a v situacích, kdy přechody světla a stínu nejsou tak prudké však tato barevná vada zcela mizí a není patrná ani na 100 % výřezu snímku.

Obr.4 Obr.5
Obr.7

Na další sérii ukázkových fotografií č.6, 7 a 8 je napřed běžný snímek při denním světle, dále 100 % výřez s ukázkou velmi slušné kresby v detailu s jemnou strukturou a nakonec ukázka přechodu světla a tmavé části, kde již není po barevné vadě ani památky.

Obr.6 Obr.8
Obr.9

Při fotografování ve stísněných prostorách s využitím nejširšího možného záběru a v místech, kde jsou v záběru výrazné linie je také nutno počítat s jistým sférickým zkreslením, obvyklým u aparátů této kategorie. Tradičně pak objektiv jako u všech aparátů Nikon Coolpix využívá výborný režim pro makro s možností fotografování již na vzdálenost 4 cm, kdy i na tuto extrémně krátkou vzdálenost lze s jistotou spoléhat na autofokus aparátu a pořizovat velmi efektní detailní snímky, jako jsou například oblíbené struktury listů v silném protisvětle – viz ukázkový snímek č.9 s listem klasického fíkusu.

Použitý 1/2,7“ CCD čip má rozlišení 3,2 milionu efektivních pixelů (jinak celkem 3,34) a v nejlepším rozlišení poskytuje snímky o rozměrech 2048×1536, v menším rozlišení pak 1600×1200 a v takzvaných “PC Screen“ 1024×768 a v “TV Screen“ 640×480 – v této velikosti lze také pořizovat videozáznam. Citlivost čipu je ale v rozmezí pouhých 50 až 200 ISO, což může být v některých situacích nedostatečné. Navíc citlivost vůbec nelze nastavit manuálně a je nutno spoléhat pouze na automatickou volbu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Peter Benci
    Peter Benci
    21.06.2004 22:04

    j alen dodam ze na slovensku sa da kupit uz za 12180 Sk a ze Duracel vyraba baterie - Duracell CP-1 ktore sa daju pouzit v tomto fotoaparate co je tiez dost dobra vyhoda. Cena je 13 USD v internet shopoch a bateria je 3.0V 2300 mAh oproti dodavanej 3.7V 1100 mAh

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram