Test fotoaparátu Sony DSC-F 828

Fotoaparát Sony DSC-F 828 byl prvním osmimegapixelovým modelem mezi kompakty. Rychlostí uvedení na trh, robusní konstrukcí a zajímavou cenou dává Sony jasně najevo, že svoji účast v oblasti digitální fotografie myslí vážně. 828 je fotoaparátem se skvělou světelností a rozsahem objektivu, výbornou výbavou funkcemi, ale s vyšším šumem 8 MPx čipu. Více v následujícím redakčním testu.

Úvod

snimek č.1

Sony DSC-F 828 je první osmimegovou kompaktní digitální zrcadlovkou na trhu. Již dlouho před uvedením na trh byly zveřejněny velmi zajímavé technické parametry a atraktivní cena. Aparát též jistě zaujme i praktickým otočným designem.

Tělo – provedení a ovládání

snimek č.2

Již na první pohled a dotek působí tělo aparátu mimořádně solidním a robustním dojmem. Je kompletně zhotoveno ze silného hořčíkového odlitku a matovaný černý povrch mu dodává důstojný profesionální vzhled. I skalní zastánci klasických filmových aparátů by jistě museli uznat, že mechanické provedení Sony DSC-F 828 hravě snese srovnání i s legendárními kinofilmovými aparáty, jako například Canon EOS 3, Minolta Dynax 600 nebo Nikon F-90. Tělo je také přiměřeně velké a tak dobře padne do ruky i uživatelům, pro které je jinak většina dnešních digitálních aparátů příliš titěrná.

snimek č.3

Celkové provedení těla do značné míry vychází ze známého staršího modelu Sony DSC-F 717. Objektivová část je na otočném čepu a lze jí otáčet ve vertikálním směru oběma směry v rozmezí 100°, což lze s úspěchem využít především při fotografování v různých krkolomných polohách a nebo při umístění aparátu na nižší stativ. Kloubovým čepem lze otáčet snadno a bez jakýchkoli vůlí.

snimek č.4 snimek č.5

Veškeré ovládací prvky jsou na těle aparátu velmi logicky rozmístěny, jsou dostatečně velké, srozumitelně popsané a mají dobře rozeznatelné dorazy při stisknutí. Všechny důležité funkce jsou vyvedeny do samostatných tlačítek, což značně usnadňuje práci s aparátem bez nutnosti příliš častého vstupu do menu. Výhradu lze snad mít jen vůči přepínači zobrazení snímané scény na LCD monitoru nebo v elektronickém hledáčku – přepínač je posuvný a dost malý. Konkurenční přístroje (například KonicaMinolta A-2) tento problém řeší mnohem pohodlněji pomocí senzoru, který “pozná“, zda je oko přiloženo k hledáčku a podle toho přepíná zobrazení zcela automaticky.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    05.05.2004 09:48

    šibal: Dobrá fotka a ovládání aparátu jsou dvě různé věci. Ovládání jsem se opravdu naučil za chvíli (mám ale výhodu v tom, že už mi rukama prošlo opravdu ost aparátů) ale jestli jsou výsledné fotky dobré, to už musí posoudit jiní. Pokud se chceš kouknout, tak jich pár mám zde ve FotoGalerii ....

  • Petr Šigut
    Petr Šigut
    05.05.2004 18:58

    Znám tvoje fotky tady ,většina je na slušné úrovni,já tady mám pár fotek jsem spíš vidět u konkurence:-)))

  • Stefan Kordos Therion
    Stefan Kordos Therion
    13.05.2004 08:36

    za tie prachy to na iso 800 to hrozne šumí, to je hanba pre sony, výrobcu čipov

    taktiež tá chromatická aberácia nieje prijateľná

  • Petr Šigut
    Petr Šigut
    16.05.2004 16:33

    kordoz. kolik si vyfotil s 828 fotek? Já mnoho a jsem spokojen.Za své fotky se nestydím.

  • Beďa Musil
    Beďa Musil
    22.08.2004 17:15

    Musím konstatovat, že aberace u tohoto aparátu je opravdu příšerná. Měl jsem ho na několikadenní testování a byl jsem bohužel šokován jak velká aberace je. Takže zakoupení se nekoná. Nafotil jsem s ním asi 550 fotek

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (22)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram