Test Olympus Camedia 740 Ultra Zoom díl II.

Prodejce digitálních foto-aparátů České počítače nám zapůjčil do redakčního testu zajímavou novinku, fotoaparát Olympus Camedia C-740 Ultra Zoom. Ve druhém dílu testu se budeme věnovat testování kvality soustavy "objektiv-čidlo" prostřednictvím standardní testovací tabule. Výsledky potvrdily vysokou kvalitu optiky tohoto fotoaparátu. Pro ty, kteří ještě nečetli první díl testu, viz odkaz zde.

Úvod

Testovací podmínky jsou opět stejné. Snímky standardní testovací tabule velikosti A4 s přesně odstupňovanými čárovými obrazci a s šedou stupnicí. Celou tabuli je vidět v testu zkreslení objektivu. Přístroj je upevněn na stativ, citlivost nastavená na nejnižší možnou a program na A, tedy předvolbu clony, umožňuje-li to fotoaparát. Expozice je dělána samospouští. Nastavení bílé je na automat, osvětlení je denní rozptýlené. Jeden snímek jsem vždy pořídil s úplně otevřenou clonou, druhý s nastavením na 5,6. Tyto dvojice jsem vždy pořídil pro nejširší nastavení objektivu, pro střední nastavení objektivu a pro maximální teleobjektiv. Všechny snímky jsem uložil v nekomprimovaném formátu TIFF. Vzdálenost od předlohy jsem měnil vždy tak, aby za uvedených podmínek jeden rozměr předlohy (zde delší strana testu) právě vyplnil displej fotoaparátu. Vím, že nelze takto prováděný test brát jako směrodatný a s naměřenými hodnotami provádět přesné výpočty, ale domnívám se, že pro běžné orientační srovnání poslouží dostatečně. V současné době jsem tímto způsobem testoval více přístrojů a rozdíly se jednoznačně projevily. Dovoluji si upozornit na čísla uvedená v testu. Znamenají pouze, kolik čar na 1mm je na testu nakresleno. Kdyby někdo chtěl z testu vyvozovat rozlišovací schopnost soustavy objektiv-CCD čip, musel by vše přepočítat na velikost obrazu na CCD čipu.

Čárový test

Objektiv nastaven na nejkratší ohniskovou vzdálenost (6,3mm):

Clona 2,8 Clona 5,6

Objektiv odhadem nastaven na střední ohniskovou vzdálenost (zde přibližně 35 mm):

Clona 3,2 (barevně vyváženo) Clona 5,6

Objektiv nastaven na nejdelší ohniskovou vzdálenost (63 mm):

Clona 3,7 Clona 5,6

Šedá tabulka

Vytaženo z testovacího obrazce.

Barevná vada

Vytaženo z testovacího obrazce.

Zkreslení objektivu

Nastaveno na nejkratší ohniskovou vzdálenost:

Nastaveno na nejdelší ohniskovou vzdálenost:

Šum při různých citlivostech

Ekvivalent 100 ASA Ekvivalent 200 ASA
Ekvivalent 400 ASA

Nastavení bílé

Automat Slunce
Bílá obloha Žárovka
Zářivka 1 Zářivka 2
Zářivka 3

Nastavitelný barevný posun

Nastavení na světlo žárovky Studené tóny
Teplé tóny

Zhodnocení testu

Z testů můžeme vidět, že kontrast snímku je velmi dobrý. Mezi jednotlivými snímky nejsou velké rozdíly co do ostrosti a tyto rozdíly nejsou příliš patrné ani mezi středem a kraji snímků. Snímky pořízené při cloně 5,6 nejsou ostřejší, snad mají jen o málo lepší kontrast. Pro srovnání jsou zde i snímky v nastavení makro.
V testu zkreslení objektivu je v širokoúhlém nastavení viditelné malé soudkovité zkreslení, kterého směrem k dlouhým ohniskům ubývá, ale zcela nevymizí. Snímek šedé tabulky jen potvrzuje dobré podání kontrastu tímto fotoaparátem.
Snímek černého čtverce na bílém podkladu ukazuje barevnou vadu této soustavy, která je menší, než u předchůdce C-720.
Na testech je vidět mírný posun k teplým tónům. Pro srovnání je toto na snímku testu ze střední vzdálenosti s clonou 3,2 korigováno. Je zajímavé, že se tento posun objevuje pouze na takovýchto velkých šedých plochách. Na snímku běžné scény jsem jej neobjevil.
Pro zajímavost jsem zde uvedl srovnání šumu při různých citlivostech a řízený posun barevného podání do teplých a studených tónů. Závěry jsou z obrázků zřejmé.

Závěr

Test tohoto fotoaparátu ukázal jeho výbornou optiku. Podle mého názoru je zde znatelný posun v kvalitě obrazu, budeme-li srovnávat s předchozím modelem C-720.

Děkujeme prodejci digitálních fotoaparátů České počítače, s.r.o. za zapůjčení přístroje do redakčního testu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Delta Soft
    Delta Soft
    24.07.2003 14:52

    A video?

  • Julo v
    Julo v
    14.08.2003 13:45

    Dakujem za velmi dobru recenziu/test, keby sa vsetky robili takto, bolo by to super. Vacsinou sa len opisu udaje od vyrobcu a dopise nejaky nazor autora. Azda by sa zislo viac normalnych fotiek, ale tie sa daju zohnat aj inde na nete..

    a video? koho uz len zaujima video na fotaku??? Ked tam je - fajn, ked nie - tiez fajn. Fotak ma dobre fotit. Na natacanie videa su urcene videokamery...

    Julo

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram