Test Olympus Camedia 5050 Zoom díl II.

V druhém dílu testu fotoaparátu Olympus Camedia 5050 Zoom se budeme věnovat testování kvality soustavy "objektiv-čidlo" prostřednictvím standardní testovací tabule. Výsledky potvrdily vysokou kvalitu objektivu, který je ve spojitosti s 5 Mpx čipem základem nejvyššího modelu digitálního fotoaparátu Olympus z řady kompaktů. Pro ty, kteří ještě nečetli první díl testu, viz odkaz zde.

Úvod

Jako novinku jsem zařadil do testování snímky standartní testovací tabule velikosti A4 s přesně odstupňovanými čárovými obrazci a s šedou stupnicí. Celou tabuli je vidět v testu zkreslení objektivu. Přístroj jsem upevnil na stativ, citlivost nastavil na nejnižší (zde 65 ASA) a program na A, tedy předvolbu clony. Exponoval jsem samospouští. Jeden snímek jsem vždy pořídil s úplně otevřenou clonou, druhý s nastavením na 5,6. Tyto dvojice jsem vždy pořídil pro nejširší nastavení objektivu (W), pro střední nastavení objektivu (N) a pro maximální teleobjektiv (T). Pro zajímavost jsem ještě pořídil stejným způsobem snímky s digitálním zvětšením prostředním a maximálním, ale ty pouze s maximálně otevřenou clonou. Vzdálenost od předlohy jsem měnil vždy tak, aby za uvedených podmínek jeden rozměr předlohy (zde delší strana testu) právě vyplnil displej C5050. Vím, že nelze takto prováděný test brát jako směrodatný a s naměřenými hodnotami provádět přesné výpočty, ale domnívám se, že pro běžné orientační srovnání poslouží dostatečně. V současné době jsem tímto způsobem testoval více přístrojů a rozdíly se jednoznačně projevily. Dovoluji si upozornit na čísla uvedená v testu. Znamenají pouze, kolik čar na 1mm je na testu nakresleno. Kdyby někdo chtěl z testu vyvozovat rozlišovací schopnost soustavy objektiv-CCD čip, musel by vše přepočítat na velikost obrazu na CCD čipu.

Čárový test

Objektiv nastaven na nejkratší ohniskovou vzdálenost (7,1 mm):

Clona 1,8 Clona 5,6

Objektiv odhadem nastaven na střední ohniskovou vzdálenost (přibližně 14,2 mm):

Clona 2 Clona 5,6

Objektiv nastaven na nejdelší ohniskovou vzdálenost (21,3 mm):

Clona 2,6 Clona 5,6

Snímáno s digitálním zvětšením a clonou 2,6:

Digitálně asi 1,6x Digitálně 3,3x

Šedá tabulka

Vytaženo z testovacího obrazce.

Barevná vada

Vytaženo z testovacího obrazce.

Zkreslení objektivu

Nastaveno na nejkratší ohniskovou vzdálenost:

Nastaveno na nejdelší ohniskovou vzdálenost:

Zhodnocení testu

V čárovém testu je zobrazený test ze středu tabule a hodnoty jsou odečítány z pole, kde je ještě znatelná kresba. Krajové testy byly jen o málo čitelnější, přibližně o jedno pole.

Z testů můžeme vidět i kontrast černá/bílá, který je nejlepší u prvního testu. Bylo pro mě překvapující srovnání výsledků při úplně otevřené cloně a cloně 5,6, kde se mně zdál kvalitnější obraz bez clonění.
Pro srovnání jsou zařazeny i testy zhotovené s digitálním zvětšením, kde je vidět opravdu silný úbytek kvality. Obrázků s touto kvalitou lze dosáhnout zvětšením v grafickém programu z původního snímku dělaného na maximální ohnisko.
V testu zkreslení objektivu jsem se dočkal překvapení u maximální ohniskové vzdálenosti, kde jsem obvyklé poduškovité zkreslení nenašel. U nejkratšího ohniska je pak dobře viditelné soudkovité zkreslení.
Snímek šedé tabulky ukazuje pouze tolik, že její reprodukce je věrná. Snímek černého čtverce na bílém podkladu ukazuje malou barevnou vadu soustavy (tato vada je opravdu minimální). Pro zajímavost stojí za to si výsledky testu přepočítat na velikost čipu. Dojdete k zajímavým číslům.

Závěr

Tyto testy prokázaly, jak se dalo podle předchozích snímků očekávat, vynikající vlastnosti objektivu. Ve spojení s 5MP čipem jde o skutečně silnou sestavu.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • David Janeba
    David Janeba
    04.06.2003 13:30

    5MB čip - to musí být skutečně kvalita :-)))

  • Vladimír Nejedlý
    Vladimír Nejedlý
    07.06.2003 16:03

    - Velký šum i při ISO 64 (mimo hloubku ostrosti, jako by sw doostřovala)
    - Noise Reduction se aktivuje až po 1s
    - Nastavení bílé je dost problém, ve špatných světelných podmínkách
    - Hlasitý AutoFokus
    - Po 1hod bez baterek zapomene nastavení a adapter je extra (pro akumulátory)
    - Display neukazuje aktuální nastavení clony a času jasem. Přidám clonu čekám že display ztmavne. Zvyk ze Sony.
    - Vyklopný display lze vyklopit jen nahoru - dolů. Čekal bych něco alá G2
    - Kryt karet stojí za ... Při dotyku dlaně od spodu napíše nezavřená dvířka ... super při sérii ... neuloží nic a ještě udělá ztracené clustery na kartě. Zdá se že toto je chyba jednoho kusu.
    - Chromatika ... to co tady máte je celkem v pohodě, ale já s C5050 mám zkušenosti spíš špatné co se týče chromatiky.

    + Rychlost
    + Věrnost barev
    + Světelnost
    + Výdrž baterií
    + Ovládání je skvěle propracovaný.
    -------------------------------------
    Toto srovnání jsem dělal v době kdy jsem používal Sony DSC S-75, která pro mě byla lepší, ač měla jen 3Mpx a byla strašně pomalá, výsledky byly řekl bych lepší. Na Oly mě vadil hlavně šum mimo HO.

  • raf
    raf
    22.09.2003 14:01

    S chromatickou vadou nic nenadelame.
    Zbytek zavad taky zavisi na verzi firmwaru.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram