Test Sony DSC F-707 díl I.

V prvním díle uživatelského testu hybridní digitální zrcadlovky Sony 707 vás seznámíme s ovládáním tohoto přístroje s netradičním designem. Mimo jiné jsme vyzkoušeli, jak usnadňuje zaostřování funkce hologram a jak se chovají měřící systémy, které tento fotoaparát nabízí.

úvod

Ještě dnes má mnoho lidí tendenci považovat firmu Sony jako výrobce digitálních fotoaparátů za outsidera, který se snaží dostat mezi slavné výrobce fotoaparátů a nemá na to. Ale minimálně již dva roky to není pravda. Sony je velice vážným konkurentem ostatních známých značek, m.j. i díky spolupráci s firmou Carl Zeiss, která dodává pro tento fotoaparát objektiv Vario-Sonnar. Sony je přímým výrobcem CCD snímačů.

Sony DSC F708

Model 707 byl oficiálně představen koncem srpna loňského roku jako druhý digitální pětimagepixelový poloprofesionální fotoaparát po Minoltě Dimage 7.
Jedná se o jednookou „ pseudozrcadlovku „ (má elektronický hledáček) s vysokou rozlišovací schopností CCD čipu, pětinásobným optickým transfokátorem s rozsahem 9,7 – 48,5 mm (38 – 190 mm po přepočtu na kinofilmový přístroj) při světelnosti objektivu F2.0 – F2.4. Svými možnostmi a způsobem ovládání je vhodný pro středně pokročilé uživatele, i když v automatickém režimu ho zvládne obsluhovat i začátečník. V současné době je F-707 nabízen v ceně asi 45 000 Kč vč. DPH.
Obsah standardního příslušenství: A/V kabel – pro možnost připojení k televiznímu přijímači, lithiový akumulátor, síťový zdroj s kabelem, USB kabel, kryt objektivu, popruh, paměťová karta „Memory Stick“ 16MB, CD-ROM s ovladači, velice dobrý a podrobný návod (v češtině v rozsahu 112 stránek).

konstrukce

Sony DSC F707 - kostra



Fotoaparát vás upoutá zvláštním tvarem, kde vyniká mohutný objektiv připojený na kraj těla fotoaparátu pomocí otočného kloubu. Vnitřnosti fotoaparátu jsou umístěny v magnéziovém plášti. Dílensky je velice dobře zpracován, nikde nejsou ostré hrany ani výstupky, které by při používání fotoaparátu překážely .

Akumulátor

Díly z černého plastu jsou použity pouze na zadní části těla přístroje, kde je vsazen LCD display a elektronický hledáček s gumovou ochranou a na pravém boku. Je použit jako kryt akumulátoru a paměti. Madlo těla přístroje je polepeno měkkou pryží.
Tato pryž je na omak velice příjemná. Na horní části těla objektivu je umístěn interní blesk, který se v případě potřeby automaticky vyklápí.
Lithiový Ion akumulátor a paměť se vkládají z boku přístroje.
Přístroj, co se týká váhy, není žádný drobeček. Má hmotnost asi 710 gramů včetně akumulátoru a paměti.

ovládání

Díky velikosti objektivu, je nutno při fotografování mít vložený objektiv v dlani levé ruky a pravou rukou přidržovat fotoaparát za madlo, které je obloženo měkkým plastem. Tento způsob držení přístroje je asi trochu neobvyklý, ale dá se na něj velice rychle zvyknout a nečiní potíže.

Umístění téměř všech nutných ovládacích prvků je buď na boku objektivu (tlačítka: vyvážení bílé, režim měření expozice, AE lock, přepínač FOCUS auto/manuál, dvoupolohová kolébka transfokátoru) nebo na těle fotoaparátu (volič režimů, tlačítko spouště, tlačítko expozice). Manuální ostření se provádí pomocí prstence na konci objektivu.
Po chvíli práce s tímto přístrojem, si člověk zapamatuje umístění těchto ovládacích prvků a může je používat, aniž by musel přerušit sledování objektu v hledáčku.

Sony DSC F707-zoom

Velice příjemné je dvourychlostní ovládání pětinásobného optického zoomu. Můžete přejít plynule ve dvojnásobný digitální zoom, čímž získáme desetinásobné zvětšení na úkor mírného zhoršení kvality obrázku, pokud je v základním nastavení ve fotoaparátu povolen ( přechod je možné kontrolovat na displeji, kde je označen značkou). Ovládání zoomu se provádí kolébkovým přepínačem (viz obrázek), který v závislosti na stisku ovládá dvourychlostní motorek zoomu. Při použití nižší rychlosti trvá přechod z nulového zoomu na desetinásobný osm vteřin, při druhé rychlosti dvě vteřiny. Zbytek ovládacích tlačítek je umístěn na těle fotoaparátu a dají se ovládat palcem a ukazovákem pravé ruky.

Ovládání

Přímo na rukojeti jsou spoušť, otočný přepínač a menší tlačítko pro korekci expozice. Nad nimi je výstupek s mikrofonem a reproduktorem, kontrolkou zapnutí fotoaparátu a samospouště, přepínač volby režimů pro fotografování v noci pomocí blesku s použitím infradiod a fotografování v naprosté tmě pouze s infradiodami. Dále je tu otáčecí přepínač s volbou fotografických režimů (zelený symbol-automat, S–priorita závěrky, A-priorita clony, M–manuální nastavení clony a závěrky, SCN-program (zde je v menu možnost volby – portrét, krajina, soumrak), SET UP–základní nastavení fotoaparátu přes displej, filmové políčko–nahrávání videa, symbol přehrávání snímků – prohlížení nahraných snímků – případná editace).

Sony DSC F707-zadní část

Na zadní stěně přístroje jsou umístěna tři malá tlačítka :

  • Display – volba, zda chci zobrazovat údaje nastavení na display
  • Tlačítko funkce – zda chci při přehrávání zobrazit jeden, tři a nebo devět snímků.
  • Menu – možnost nastavení citlivosti, rozměru obrázků, ostrosti snímků, kvality, sílu blesku
Pod tlačítky je přepínač volby fotografování z hledáčku nebo LCD zobrazovače. Dále je zde křížové tlačítko pro volbu při fotografování – režimu blesku , funkce makro, samospoušť, prohlížení posledního obrázku.

Dle popisu ovládání vypadá složitě, ale jeho logika není špatná. Po několika hodinách a pochopení principu se člověk s ovládáním sžije (ani mu nic jiného nezbývá, pokud si vybere fotoaparát, který toho hodně umí).

snímací prvek CCD

Šum

Sony zde používá vlastní barevný snímač CCD s rozlišením 5,24 Mp s využitím 4,95 Mp (2560×1920 bodů), úhlopříčkou snímače 11mm (2/3 palce), barevným filtrem GRGB, citlivost využívá v rozsahu 100–400 ISO. Citlivost 400 ISO se může zdát nízká, neboť mnohé dnešní digitální fotoaparáty i s nižším rozlišením mají vyšší citlivost. Výrobce pravděpodobně k tomu vedl důvod, že zatím všechny snímače, zvláště s rozlišením od 4 Mp, jsou náchylné na barevný šum při nastavení na vyšší citlivost. U tohoto fotoaparátu je znát šum u citlivosti nad 300 ISO (fotoaparát používá při automatickém nastavení citlivosti mezistupně). Viz foto, kde v exifu je uvedena citlivost 320 ISO, clona F2,0 čas 0,0333. Fotografie byla v editoru úmyslně přesvětlena, aby vynikl barevný šum.

K převodu údajů ze snímače pro další zpracování používá 14bitový A/D převodník (většina výrobců používá 10bitový A/D převodník). Díky tomuto převodníku fotoaparát přesněji zpracovává interní obraz. Použitím tohoto CCD snímače je možné zhotovovat snímky o velikosti A5 v rozlišení 300dpi. Využitím interpolace (tiskárny nebo grafického editoru) až do A3. Barvy obrázků po zpracování jsou syté (možná pro někoho až moc). Přístroj neumožňuje nastavení sytosti. Není problém použít pro úpravu některý z grafických editorů.

Sytost barev I Sytost barev II

hledáček

Fotoaparát má elektronický hledáček (EVF), lemovaný gumovou ochranou, dioptrickou korekci (bohužel se mi nepodařilo zjistit v jakém rozsahu) s 99% zobrazením pole. Pohled do hledáčku je velice příjemný, díky použitému miniaturnímu displeji se 180 000 zobra­zovacími body. Při manuálním zaostřování je obrázek dvakrát zvětšen, aby se docílilo vyšší přesnosti. V hledáčku se objeví nabídka, na jakou vzdálenost v metrech se má zaostřit. Přesto jsem nikdy nebyl schopen zaostřit tak, abych si byl jist, že tento obrázek bude dokonale ostrý. Nezdá se mi, že je to jen má neschopnost. Myslím si, že výrobci elektronických hledáčků mají stále co vylepšovat, aby se dostali na úroveň hledáčků v klasických zrcadlovkách. Vyklápěcí hledáček tento fotoaparát nemá. Díky kloubu je možné natáčet celé tělo fotoaparátu, což v praxi velice často využívám (květiny na záhoně, malé děti).

LCD panel

U tohoto fotoaparátu je umístěn LCD panel o úhlopříčce 4,6cm (1,8 palce) s aktivní TFT maticí s rozlišením 120 000 bodů (hledáček 180 000 bodů). Díky antireflexní vrstvě je dobře čitelný i za slunečného počasí. Pouze při přímém dopadu slunečních paprsků je nutné si LCD přisvítit (nastavuje se v SET UPu) a nebo LCD zastínit. Veškeré informace, které potřebujeme zobrazit, je možné sledovat buď v hledáčku nebo na panelu (není rozděleno, které se dají zobrazit jenom na panelu nebo v hledáčku). Já více informace sleduji v hledáčku. Hledáček má dioptrickou korekci (bohužel se mi nepodařilo zjistit v jakém rozsahu) a panel na mé oči (+2 dioptrie) bez brýlí je již malý.

Také při manuálním zaostřování je obrázek dvakrát zvětšen. Zde se provádí zaostřování již pohodlněji.

Fotoaparát neumožňuje současně sledovat snímek jak v hledáčku, tak na panelu. Toto nepovažuji za nedostatek. Šetří se energie v akumulátoru, které není nikdy dost a přepínač je v dosahu prstů.

ostření

Hologram

Fotoaparát umožňuje jak automatické ostření (přesnější), tak ruční. Kromě běžného systému Autofokusu s detekcí kontrastu, používá Sony 707 k ostření za snížení světelných podmínek funkci se vznešeným názvem Hologram AF. Jedná se o vysílání laserového obrazce (hologramu) pomocí vysílače (asi diody), umístěné na čelním obvodu objektivu na fotografovanou scénu s maximálním dosahem asi 4,5m. Tento pomocný obrazec s vysokým kontrastem ulehčí práci AF při ostření. Funkci hologram AF fotoaparát zapíná při potřebě použít blesk v automatickém režimu a u nuceného blesku. Zda je tato funkce nutná a zda se nejedná o reklamní trik, jsem se pokusil ověřit následujícími tes­ty.

Vypnul jsem automatické zapnutí hologramu a fotografoval jsem předměty za špatných světelných podmínek (viz obrázek s ukázkou šumu). AF pracoval stále uspokojivě. V deset hodin večer jsem doma pozhasínal veškeré osvětlení a téměř při úplné tmě (do domu vnikalo pouze slabé osvětlení z ulice), kdy v hledáčku jsem nic neviděl, provedl tento pokus.

Na vzdálenost asi devíti metrů jsem se pokusil vyfotografovat keramický džbánek, umístěný na kuchyňské lince, s použitím interního blesku a asi čtyřnásobného zo­omu.



prvního obrázku jsem měl na fotoaparátu nastavený automatický režim s vypnutým hologramem a zapnutým interním bleskem. Vzhledem k tomu, že jsem v hledáčku nic neviděl, se ani nedivím, že se mi džánek nepodařilo vyfotografovat a AF zaostřil na zárubeň dveří vzdálenou asi 2m.

Noc bez hologramu



druhého obrázku jsem měl na fotoaparátu nastavený automatický režim s vypnutým hologramem, zapnutým interním bleskem a nastavenou funkcí noční snímání. Díky infradiodám jsem již viděl a v hledáčku se mi podařilo džbánek najít. Fotografie se zdá být ostřejší, ale stále je zaostřeno na zárubeň.

S hologramem

třetího obrázku jsem měl na fotoaparátu nastavený automatický režim se zapnutým hologramem, zapnutým interním bleskem a nastavenou funkcí noční snímání. Zde se fotoaparát s ostřením vypořádal velice dobře. Obrázek je již k použití, vezmeme-li v úvahu extrémní podmínky (výrobce v návodu doporučuje použití blesku a infradiod do vzdálenosti 4,5m, skutečná vzdálenost 9m obraz hologramu se zvětšil na velikost asi 1×1m).

Tuto funkci zatím jiný digitální fotoaparát nepoužívá a výrobce mě přesvědčil, že se nejedná o „reklamní trik“, ale o velice užitečnou pomůcku. V této oblasti zatím digitální fotoaparáty pokulhávají za klasickou technikou, kde AF reflektor je celkem běžnou záležitostí u modelů od střední třídy. Výrobce dle mého názoru si energeticky náročnou funkci „hologram„ mohl dovolit z důvodu velice dobře vyřešené spotřeby energie a napájení fotoaparátu pomocí akumulátoru.

Ukázka ostření:
Problémy s ostřením někdy vzniknou při makro, kde bojujeme s malou hloubkou ostrosti. Při cloně F2,0 je zeď ostrá a pavouk neostrý. Manuální ostření je velmi problematické, neboť v hledáčku je obtížné odhadnout, kdy je snímaný předmět zaostřen. Při použití LCD je ostření kvalitnější, i když samozřejmě nedosahuje kvality obrazu na matnici hledáčku klasické zrcadlovky. S ostřícím prstencem se otáčí velice lehce a na displeji se objevuje vzdálenost nastavení objektivu v metrech. Díky výše uvedeným důvodům je většinou jistější použít automatické ostření. U důležitých snímků je možné zvolit sérii několika snímků za sebou a jeden snímek pak vybrat. Celkově je možné říci, že automatické ostření je přesné a rychlé. I za špatných světelných podmínek fotoaparát zaostří přibližně do jedné vteřiny. Majitelům klasických zrcadlovek se tato doba bude zdát dlouhá, ale je nutné si uvědomit, že veškeré informace zpracovává matematický procesor, který musí vyhodnotit údaje z pěti miliónů buněk a poslat je na displej a paměť ve formě souboru. Dále zde hraje roli rychlost překreslování 180 000 bodů v elektronickém hledáčku.

Ostření Pavouk

měření expozice

F-707 nabízí tři druhy měření expozice.

  • mnohabodové
  • se zdůrazněním na střed
  • bodové
mnohabodová expozice expozice se zdůrazněním na střed
bodová expozice

Objekt byl fotografován v protisvětle, aby byly zdůrazněny rozdíly v chování jednotlivých expozičních režimů. U bodového měření bylo zaměřeno na střed květu, který je tmavší než 17% šedá. Proto snímek vyšel jako příliš světlý. Jednotlivé druhy expozic je možné lehce měnit v průběhu sledování objektu v hledáčku stiskem tlačítka změny expozice. Tyto změny se okamžitě na snímku v hledáčku projeví a jsou znázorněny pomocí symbolů. Tlačítko je umístěno na těle objektivu a je na něm výstupek pro nahmátnutí (viz obrázek Ovládání).

Fotoaparát dále umožňuje korekci expozice snímku pomocí tlačítka umístěného vedle spouště. Stiskem tlačítka zapneme funkci korekce expozice, kolečkem provedeme korekci expozice podle jasu pozadí snímku. Hodnoty korekce jsou v rozsahu +2,0 EV až –2,0 EV a jsou uvedeny v hledáčku pod symbolem EV. Tato funkce též nečiní problémy, neboť je lehce dostupná. Poslední funkcí mající souvislost s expozicí je fotografování s pevnou expozicí (AE LOCK). AE LOCK je možné aktivovat v průběhu fotografování pomocí dalšího tlačítka umístěného na těle objektivu před tlačítkem volba expozice. Jeho aktivace je uvedena v hledáčku nápisem AE-L.
S používáním AE nejsou problémy a ovládání jednotlivých druhů expozic je logicky uspořádané a uživatelsky příjemné.

V dalším díle testu Sony DSC F707 se budeme mimo jiné věnovat objektivu od Carl Zeiss či softwarovému připojení.

Na testu spolupracovali:

Jindřich Navrátil
Andrej Macenauer

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram