Fotografování hologramů

Předmětem článku není vysvětlovat jak se pořizují hologramy. To je technicky náročná záležitost, vyžadující zdroj kohorentního světla - laser. Ten mívají k dispozici jen speciální pracoviště a výzkumné ústavy. S vlastními hologramy se však dost často setkáváme hlavně na různých výstavách, kde se používají pro záznam např. významných historických předmětů. Zobrazují je trojrozměrně. Předměty na hologramu mají proto ve srovnání s fotografií reálnější vzhled. Hologramy, které prochází rukami každého z nás, jsou ochranné prvky pasu či bankovek. Pokud se pokusíte takovýto hologram vyfotografovat, zjistíte, že to vůbec není jednoduché. Právě o tom je tento článek.

S hologramy se v současnosti můžeme setkat ve všech myslitelných oborech lidské činnosti. Kromě prvotního použití ve formě trojrozměrného záznamu předmětů – použití na výstavách a v muzeích, přes holografické difrakční mřížky ve spektroskopii a integrované optice, až po největší současný fenomém, kterým jsou bezpečnostní hologramy. Podíváte-li se na bankovky, jízdenky, pasy, obaly od originálních CD-ROM a počítačových programů, na většině z nich jsou reflexní duhové hologramy…

Co je to vlastně hologram? Většině čtenářů není nutné jeho princip popisovat, neboť ví, že se jedná o amplitudový a fázový záznam koherentního světla do fotocitlivého materiálu. Zdrojem světla tak bývají různé pevnolátkové nebo plynové lasery (LASER = light amplification by stimulated emission of radiation) pracující na vlnových délkách vhodných pro dané záznamové prostředí. Například pro pozitivní fotorezisty se nejvíce používají lasery Ar+ na 458 nm a HeCd na 442 nm. Název holografie představil „zakladatel“ metody rekonstrukce vlnoplochy, maďarský fyzik Dennis Gabor v roce 1948. Skládá se z řeckých slov holos=celkový a grafo=záznam. Holografie tak znamená celkový záznam vlny, tj. její amplitudy a fáze. Rozmach holografie začal až s objevením principu laseru v roce 1961.

Definice hologramu z obalu knihy G. Saxbyho

Jak udělat hologram? Chcete-li se do toho pustit sami, doporučuji přečíst knihu F. Unterseher a kol. (viz doporučená literatura na konci článku). Kromě zdroje světla si s pomocí této knihy můžete vše potřebné vyrobit snadno doma sami. Článek se má však týkat focení hologramů, takže výrobní „část“ zakončím jenom následujícím obecným obrázkem ukazujícím princip zázánamu hologramu. Svazek vycházející ze zdroje světla (laser) je „vyčištěn“ prostorovým filtrem, rozšířovačem svazku rozšířen na vhodný průměr a kolimován: Následně jej dělič svazků rozdělí do dvou větví, z nichž jedna je referenční a druhá předmětová. Svazek v referenční větvi je zrcadlem odražen přímo na záznamové prostředí. Svazek v předmětné větvi dopadá na předmět, od něj se odráží a rozptyluje, aby v záznamovém prostředí interferoval s referenčním svazkem. Vyvoláním interferenčního pole v příšlušné vývojce dostáváme hologram. Tím máme master-hologram, od něhož je cesta k aplikaci na bankovku či nálepku na CD-ROM ještě dlouhá.

princip holografického záznamu

Základní schéma holografického záznamu:
BE + SF je beam expander a spatial filter, respektive rozšířovač svazku a prostorový filtr
BS je beam splitter
M1 a M2 – zrcadla.
Výstupní svazek z vhodného koherentního zdroje světla – laseru je rozšířen na požadovaný průměr a „vyčištěn“. Poté je rozdělen děličem na referenční svazek, který už bez překážek osvětluje citlivou vrstvu v holografické desce a předmětový svazek. Předmětový svazek se rozptyluje, difraguje a odráží se na předmětu víceméně do všech stran s výjimkou „stínu“ (na obr. ponechána schválně nelogicky i část šířící se stínem). Část předmětem rozptýleného a odrazeného světelného záření dopadá na holografickou desku, kde se skládá s referenčním svazkem. Vytváří tak interferenční pole, v němž je zaznamenána jak intenzita, tak fáze dopadajících vln.

Každý, kdo už se někdy setkal s focením hologramů, Vám potvrdí, že to není žádná legrace. Dá se plně srovnat s focením skla, bižuterie, apod. Horší je o polarizační efekty a v případě bezpečnostních hologramů ještě o různé barvy v rozdílných úhlech…></div

Můžete namítnout nač fotit něco, co je přirozeně třírozměrné, když fotografování to převedete do tradiční dvourozměrné foto-podoby. Námitka je to dozajista správná, že u klasicky pojatých výstavních hologramů lidí, předmětů, artefaktů se tím ztrácí určitá informace. Ale, pro publikační účely v knihách, časopisech, na ukázky na prospektech, je nezbytně nutné hologramy fotografovat.

focení hologramů na výstavách focení hologramů na kartách

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram