Test fotoaparátu Canon PowerShot S60

Canon PowerShot S60 je klasickým představitelem kategorie kompaktních digitálních fotoaparátů. Disponuje objektivem s velmi příjemným rozsahem ekvivalentním ke kinofilmovému rozsahu 28-100 mm a stejně jako jeho předchůdce S50 rozlišením 5 megapixelů. Další podrobnosti o tomto novém fotoaparátu najdete v našem redakčním testu.

Tělo – provedení a ovládání

Přestože se jedná o klasický kompaktní aparát, tak jeho tělo působí velmi solidním dojmem. Je to dáno především použitým materiálem pro plášť těla aparátu. Je jím efektní nerezový tvarovaný plech. Na první pohled zaujme praktický posuvný kryt objektivu, jehož odsunutím se aparát zároveň zapne a vysune se objektiv, který je tak v zasunuté poloze dobře chráněn. Na horní straně aparátu je výrazný velký a dobře popsaný kruhový volič expozičních režimů. V obvyklé sestavě automatika, kreativní režimy, předvolba clony, předvolba času a manuální řízení nechybí ani možnost uživatelsky nastaveného režimu. Volič je dobře dostupný palcem pravé ruky, stejně jako elektronické ovládání zoomu pomocí obvyklého kolébkového přepínače. Křížový přepínač je pak umístěn na zadní stěně, stejně jako několik dalších samostatných ovládacích tlačítek.
Celkově lze zhodnotit ovládací prvky, jejich ergonomii rozmístění, velikost, znatelnost dorazů i popis jako velmi dobré. Aparát přes svůj kvádrový tvar docela dobře padne do ruky a dá se snadno a intuitivně ovládat. Praktická je také možnost aktivace prohlížení snímků na LCD monitoru, bez nutnosti zapínání celého aparátu a vysouvání krytu a objektivu.

Obr. č. 1 - Canon PowerShot S60 Obr. č. 2 - pohled zezadu
Obr. č. 3 - pohled shora

Na zadní stěně je také umístěn P-Si TFT LCD monitor s úhlopříčkou 1,8“ a rozlišením cca 118.000 obrazových bodů. Jeho obraz je ostrý a jasný, dobře viditelný i na denním světle. Při hodně tmavých nebo nočních scénách ale má tendenci zobrazovat snímky o dost jasněji, než ve skutečnosti jsou. Může se tak snadno stát, že snímek který na LCD vypadá velmi dobře, je ve skutečnosti dost podexponován. V případě potřeby je místo LCD monitoru možno použít i klasický optický hledáček. To je ale spíše nouzové řešení ve výjimečných případech, protože jeho provedení není příliš kvalitní a navíc je v něm při maximálním vysunutí vidět i část objektivu.
Kovové je také očko pro uchycení zápěstního poutka a standardní stativový závit. Ten je ale bohužel z nepochopitelných důvodů mimo optickou osu objektivu, což může značně komplikovat například pořizování panoramatických snímků, jejichž pořizování jinak přístroj podporuje samostatnou funkcí.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • kulihrasek 1
    kulihrasek 1
    06.09.2004 09:28

    jen na upresneni S50 disponuje zoomem 35-105mm, jinak peknej clanek, jako vzdy.

  • steaphans
    steaphans
    06.09.2004 15:19

    tt, dobrý článok..

  • Saro Michal Sarafin
    Saro Michal Sarafin
    09.09.2004 16:21

    dobry clanok...len v sekcii cena...ju nikde nevidim?

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    10.09.2004 10:36

    Saro: Cenu lze vyhledat pomocí aplikace "Porovnej ceny", kterou najdeš v levé liště našeho webu ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram