Test fotoaparátu Konica Minolta DiMAGE Z10

Známá a komerčně úspěšná série digitálních kompaktních aparátů KonicaMinolta DiMAGE Z1 a DiMAGE Z2 se v současné době rozdělila na dvě větve, v klasické sérii pokračuje modelem DiMAGE Z3, ale kromě toho přibyla i její levnější odnož, která je zahájena novým modelem DiMAGE Z10. Naše redakce ji dostala k praktickému testu jako první ze všech médií v ČR. Jak test dopadl se dočtete v následujícím samostatném článku.

Tělo – provedení a ovládání

Tělo aparátu jasně navazuje na předchozí modely DiMAGE Z1 a DiMAGE Z2, kterým je značně podobné. Opět na první pohled zaujme velmi moderním, pro někoho až extravagantním stříbrným designem. Tělo je velmi dobře ergonomicky tvarované a skvěle padne do ruky. Vzhledem k cenové relaci přístroje není nijak překvapivé, že je v podstatě 100% tvořeno plasty (bohužel je plastový i standardní stativový závit – i když je alespoň umístěn v optické ose objektivu). Ty jsou pouze v úchopových částech vhodně doplněny gumovými protiskluznými díly. Díky tomu je aparát velmi lehký a bez baterií a paměťové karty váží pouhých 300g. Všechny ovládací prvky jsou dobře rozmístěné, ale některé bohužel nedostatečně popsané, mají jasně rozeznatelné dorazy a jsou snadno dosažitelné i při držení aparátu pouze jednou rukou. Jedinou výjimkou je hlavní vypínač, při jehož stlačení je nutno si pomoci i levou rukou. Otočný přepínač (LCD monitor, hledáček a přehrávání snímků) kolem tohoto hlavního vypínače bohužel zůstal stejně nevhodně koncipován jako u předchozích modelů a při dlouhodobějším užívání bych asi měl velkou obavu o jeho poškození.

Oficiální snímek Z10 Pohled zezadu
pohled z boku

Ovládání zoomu je řešeno klasickým kolébkovým přepínačem, který je přirozeně umístěn pod palcem pravé ruky. Na horní straně aparátu jsou pak ještě dvě tlačítka pro nastavení režimů blesku a zapnutí funkce makro. Mezi nimi a ovládáním zoomu je pak hlavní otočný volič režimů, na kterém se dá nastavit obvyklá plejáda snímacích režimů. Celkem je jich 11. Plně automatický režim, 5 kreativních režimů (portrét, sport, krajina, protisvětlo a noční portrét), poloautomatický program s pružnou volbou, předvolba clony a předvolba času. Nechybí ani plně manuální režim a snímání videosekvencí.
Spoušť je umístěna klasicky a zcela přirozeně pod ukazováček pravé ruky. Má ale dost nezvyklý tvar elipsy a navíc je podélně zakulacená i podle tvaru těla přístroje. Přes neobvyklý tvar je ale dostatečně velká a má velmi dobře rozeznatelný mezistupeň namáčknutí pro zaostření a konečný doraz pro samotnou expozici.
Na první pohled jistě také zaujme vestavěný blesk, který není proveden jako obvyklý vyskakovaní, ale je řešen jako stacionární, podobně jako je to běžné u kompaktních aparátů. Aktivuje se automaticky, ale lze u něj nastavit obvyklé režimy : záblesk vždy, zakázaného záblesku, předblesku proti červeným očím i synchronizace s pomalými časy závěrky. K dispozici jsou dokonce i samostatné korekce zábleskové expozice v rozsahu +/- 2 EV v krocích po 0,3 EV.

Ovládací prvky Princip zobrazení na LCD

Samostatnou kapitolou je LCD monitor Switch Finder, který je řešen stejně jako u modelů DiMAGE Z1 a DiMAGE Z2. Hledáček totiž nemá samostatný displej, ale při přepnutí na zobrazení v hledáčku se hlavní velký LCD mechanicky překlopí tak, že v hledáčku vidíme jeho odraz pomocí zrcátka. Fungování celého systému je zřejmé podle zobrazení na snímku č.5. Samotný TFT LCD monitor má úhlopříčku obvyklých 38 mm a zobrazuje 113000 obrazových bodů.
V pravé úchopové části aparátu je ukryt prostor pro napájecí články, kterými jsou 4 obvyklé klasické AA tužkové baterie a nikoli speciální atypické články. Pokud by vám baterie náhodou nečekaně došly, tak se dají snadno dokoupit nové prakticky kdekoli. V téže části aparátu je pak také slot pro paměťové karty SD (Secure Digital) nebo MultiMedia Card. Je to první aparát, kde se setkávám s tím, že paměťová karta není chráněna krytem, ale vkládá se přímo do volně přístupného konektoru na těle aparátu. Po zasunutí je karta pod úrovní povrchu přístroje a po opětovném stisknutí se vysune a je možno ji opět vyjmout.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • libor007
    libor007
    16.08.2004 19:53

    Vzhledem k světelnosti F3,2 by mne zajímalo, jak Z10 ostří a fotí ve špatných světelných podmínkách, např. podvečer v místnosti. Také by mne zajímala míra soudkovitosti, např. G500 na tom byla dost špatně. Nemá pan Kupsa zkušenost v tomto směru? Vzhledem k ceně by Z10 mohla být zajímavou alternativou pro Canon A75. Za podobnou cenu by byl ultrazoom.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    18.08.2004 10:45

    Libor: Subjektivně bych řekl, že s ostřením v horších světelných podmínkách je na tom Z10 zhruba stejně jako ostatní aparáty této kategorie. Soudkovitost mi přijde v pohodě i na nejširším ohnisku. Cena Z10 mi přijde opravdu velmi slušná ....

  • Doodier
    Doodier
    03.01.2005 19:26

    Kde je možno sehnat širokoúhlou předsádku ZCW-200 a kolik asi stojí.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram