Test Nikon D70 I. díl

Tak je konečně tady dlouho očekávaná cenově dostupná amatérská digitální zrcadlovka také od firmy Nikon. Podle očekávání je osazena podobným 6 megovým čipem standardního formátu Nikon DX jako starší poloprofesionální model D100, kterému je i celkovým designem dost podobná. Nové je i příslušenství v podobě objektivu s rozsahem 18-70mm (ekvivalent rozsahu 27-105mm pro kinofilm) a světelností 3,5-4,5, se kterým je prodávána v cenově zvýhodněném setu. Novinkou je pak také blesk nové generace SB-600. V prvním dílu testu se seznámíme s teoretickými informacemi, funkcemi, ovládáním a možnostmi příslušenství. Následná druhá část testu bude již zaměřena především na konkrétní praktické zkušenosti a bude doplněna zkušebními testovacími záběry a jejich výřezy z důležitých partií.

Úvod

Oficiální snímek aparátu Nikon D71

Tělo – provedení a ovládání

Detailní pohled na tělo aparátu ze všech stran

Design nového aparátu je téměř k nerozeznání od klasických kinofilmových zrcadlovek, je velmi moderní a drží se nové linie nasazené profesionálním aparátem D2H se kterým má společného tvůrce v italské designérské dílně Giugiaro. Tělo je kombinací dílů z tradiční kovové slitiny na bázi magnézia a odolného plastu. Kovové je celé šasi, část vnějších dílů, bajonet pro upevnění objektivů, botka blesku a stativový závit. Tvrzený plast zbývajících venkovních dílů je velmi silný a robustní (v praxi téměř nelze rozeznat, co je plast a co už kov). Tělo má protiskluzný povrch v decentní matované černé barvě a celkově působí velmi masivním a odolným dojmem. Je dostatečně velké a velmi dobře padne i do větší ruky. Bohužel ale nemá možnost přidání doplňkového bateriového zdroje s případnou vertikální spouští, jako je tomu zvykem u většiny zrcadlovek. Je to škoda, protože u aparátu této kategorie by možnost dokoupení přídavného bateriového zdroje na tužkové články rozhodně neměla chybět. Na druhou stranu je ale třeba uvést, že tuto nevýhodu do jisté míry vyvažuje velmi značná výdrž standardně dodávané baterie a že samotné tělo je i tak dostatečně velké pro všechny uživatele.

Zobrazované hodnoty na obou displejích

Rozmístění ovládacích prvků je velmi podobné jako na předchozím modelu D100 nebo jako na klasických kinofilmových Nikonech. Právě pro uživatele, kteří se rozhodnou přejít na digitální techniku z kinofilmu je tím přechod velmi usnadněn. Všechny klasické fotografické funkce jsou vyvedeny do samostatných tlačítek umístěných na obvyklých místech a jejich nastavení je také indikováno na LCD displeji na horní straně aparátu (s možností podsvícení) či v hledáčku. Pro ovládání všech podstatných fotografických funkcí tak není vůbec nutné vstupovat do menu, což opět zvyšuje rychlost a komfort ovládání bez nutnosti složitého listování, které stojí nejen čas a námahu ale také zvýšenou spotřebu energie z baterie. Ovládání digitálních funkcí, pro jejichž nastavení je již nutný vstup do menu, je umístěno na zadní straně okolo TFT LCD monitoru o velikosti 1,8“ a jemným rozlišením 130 000 pixelů a regulací jasu. Je opatřen účinnou antireflexní vrstvou a v ceně aparátu je i snímatelný ochranný kryt. Vedle něj je umístěn také klasický multifunkční křížový volič, který slouží jak pro přepínání zaostřovacích bodů, tak pro pohyb v menu. Aparát má také dva otočné kruhové voliče, což oproti aparátům s pouze jedním voličem značně usnadňuje ovládání. K nim bych snad uvedl jen malou výhradu – jsou totiž o poznání menší než třeba u kinofilmové F-80 a tak se s nimi uživatelům s větší rukou trošku hůře manipuluje. Třetím kruhovým voličem je na horní straně přepínač expozičních režimů, na kterém lze nastavit od plně automatického programu, přes kreativní režimy krajina, sport, makro, portrét, noční portrét a noční krajina, dále pak poloautomatické režimy předvolby clony nebo času, případně program s pružnou volbou, až po plně manuální režim. A za zmínku stojí také hlavní vypínač celého přístroje, který je tradičně umístěn okolo spouště, což značně zrychluje manipulaci s aparátem a jistě jej ocení všichni, kdo fotografují pohyblivé děje (sport, zvířata, reportáž) s nutností velmi rychlé reakce. Dá se tak mnohem lépe zužitkovat extrémně rychlé naběhnutí aparátu po zapnutí, které je prakticky okamžité. Na přední straně aparátu samozřejmě nechybí ani tlačítko pro kontrolu hloubky ostrosti a pomocný reflektor autofokusu, jehož použití je mnohem příjemnější a méně rušivé, než ostření ve špatných světelných podmínkách pomocí záblesků vestavěného blesku. Reflektor se zapíná automaticky při slabším osvětlení ale v případech, kdy by mohl svým světlem rušit okolí je možno jej v uživatelských funkcích manuálně trvale vypnout.

Nikon D70 s nasazeným bleskem SB-600 nové generace i-TTL

V neposlední řadě bych chtěl ještě upozornit na změnu možností ovládání spouště. U předchozích modelů D100 nebo filmové F-80 byla k dispozici pouze možnost instalace klasické drátěné spouště ale D70 umožňuje využití IR bezdrátového dálkového ovládání ML-L3, které je sice nutno v případě potřeby dokoupit ale je mnohem praktičtější, protože není nutné se aparátu vůbec dotýkat a dosah tohoto ovladače je cca 5 metrů. Snímač IR ovládání je umístěn na opačné straně objektivu než pomocný reflektor AF a je vhodně zasazen do povrchu aparátu tak, že není ani příliš patrný. Na druhou stranu ale nejde využít žádný typ kabelové spouště, které se daly připojit přes konektor například ke kinofilmovým F-100, F-90 a dalším.

IR bezdrátové dálkové ovládání Nikon ML-L4

Všechny ovládací prvky jsou dostatečně velké, mají jasně rozeznatelné dorazy a jsou také srozumitelně popsané pomocí obvyklých popisků a ikonek, takže je velmi snadné se pro základní nastavení zorientovat i bez použití manuálu. Pokud už ale zabrousíme do menu, tak úvodem trošku zarazí až lehce pouťové barevné provedení, připomínající odstíny určené pro dětské hračky. Ikonky a popis menu jsou ale dobře odlišené a pohyb v něm je velmi přehledný.

Aparát je opatřen klasickým optickým hledáčkem s vestavěným pentagonálním hranolem a možností dioptrické korekce –1,6 až +0,5. Pod ním je čistá zaostřovací matnice typu B s indikací (černě nebo červeně) zaostřovacích polí. Zajímavostí je možnost volitelného elektronického zobrazení pomocné mřížky přímo na matnici bez nutnosti její výměny. Hledáček zobrazuje obvyklých cca 95% snímaného obrazu, který je sice jasný a zřetelný ale oproti kinofilmovým aparátům o něco menší, což může vadit uživatelům s horším zrakem. Je to však bohužel zatím společný jev prakticky všech digitálních zrcadlovek této kategorie.

Na horní straně aparátu je klasický vyklápěcí vestavěný blesk. Při minimálním nastavitelném ISO 200 je jeho směrné číslo 15, respektive 17 při záblesku na plný výkon v manuálním režimu. V této kategorii aparátů je naprosto nevídaný maximální synchronizační čas 1/500s, který umožňuje například vyjasňování stínů i při prudkém denním světle. Režim blesku je možno nastavit na synchronizaci s první ale i s druhou lamelou závěrky, případně i na režim redukce červených očí nebo na synchronizaci s dlouhými expozičními časy. Výkon záblesku je možno manuálně kontrolovat korekcí v rozsahu –3 až +1EV a to volitelně v krocích buď po ? nebo po ? EV. V automatických režimech je vyklápění blesku také automatické, pokud aparát zjistí nedostatečné osvětlení. V poloautomatických a v manuálním režimu se blesk vyklápí pouze manuálně.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Kincl
    Tomáš Kincl
    13.08.2004 09:07

    Přiznám se, že mě to teochu zaráží, vydání D70 je poměrně důležitá událost a FA je snad poslední server, kde jsem si o ní ještě nic skoro nic nepřečetl. Doufám, že toto zpoždění bude vyváženo naprosto úchvatným obsahem:-)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.08.2004 09:15

    seth: Ano, uvedení D70 je poměrně důležitá událost a také jsme ji zveřejnili jako jedni z prvních již v lednu tohoto roku. Následoval I. díl testu a článek o uživatelkých křivkách. Celkem tedy 3 články a čtvrtý bude následovat. Zdá se ti to málo ?

  • Tomáš Kincl
    Tomáš Kincl
    15.08.2004 00:15

    Zdá se mi prodleva mezi prvním a druhým dílem recenze dlouhá, když je to tři nebo čtyři měsíce? Rozhodně ano.

  • Jan Komínek
    Jan Komínek
    15.08.2004 23:44

    Tak taky sem cekal dlouho na druhy dil,no po pravde uz sem nevydrzel dnes vecer sem obednal set s 18-70 a pripojim se do rady vlastniku.Hned bude mit krest v krkonosich,pak v anglii a nakonec holandsko pak si pobude zase chvili okolo domu.

  • Jan Komínek
    Jan Komínek
    16.08.2004 16:08

    Ma nekdo zkusenosti s pouzitim d70+ pretec cheetac 80x?a pripadne s tim novym bleskem od sigmy pro ni?DIkas

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (54)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram