Fotografie týdne z naší FotoGalerie – II/2015

Již podruhé v letošním roce se formou článku vracíme k rubrice Foto Týdne. Na FotoAparát.cz, na stránkách FotoInstitut.cz a na našem Facebooku se můžete pravidelně setkat s výběrem tvorby fotografů z naší FotoGalerie. Autorům Fotografií týdne gratulujeme! Pojďme se na fotky podívat a také si přečíst něco „ze zákulisí“.

Druhé čtvrtletí letošního roku, tedy krásné jarní měsíce duben, květen a červen, přineslo opět úrodu vašich fotografií. Z nich byla každý týden jedna vybrána, aby se stala Fotografií týdne.

Foto Týdne je rubrika, kterou můžete znát nejen ze stránek FotoAparát.cz, z naší FotoGalerie ale i stránek FotoInstitut.cz a našeho Facebooku.

V dnešním článku si tedy přiblížíme fotky, které jste vlastně vy – naši čtenáři a galeristé, vybrali za druhý kvartál letošního roku. Už teď můžete na výše zmíněných místech sledovat fotky za právě probíhající třetí čtvrtletí 2015.

Všem autorům fotografií, které se umístily mezi Foto týdne, velice gratulujeme!

Zeptali jsme se jich také, zda nám (či spíše vám:) mohou k fotografii říci několik slov – v takovém případě si je můžete pod každou fotografií přečíst.

Začněme tedy od dubna:

Autor: Michal Balada (michalbalada.com)
Název: Polární záře, zimní Island 2015
Foto Týdne 6/4/2015

Autor: Jiří Míchal / www.jmichal.cz
Název: Psík mývalovitý
Foto Týdne 13/4/2015

O fotografii: Fotografii psíka mývalovitého jsem pořídil u sokolníka Honzy Brože, který mimo jiné chová i tohoto savce.
Technika: Canon 5D III s objektivem Canon 500/4 L IS USM, Raw byl vyvolán pomocí Canon DPP a následně doladěn v Photoshopu

Autor: Radomír Šálek
Název: Modráček 3
Foto Týdne 20/4/2015

O fotografii: Této fotografii předcházela poměrně důkladná příprava, nejprve jsem si vytipoval ostrůvek na kraji rybníka, trochu jsem si upravil plochu na ležení a postavil kryt, vše probíhalo ještě v únoru, kdy jsem materiál k ostrůvku nosil v prsačkách. Poprvé jsem do krytu zalehl ke konci března a představení mohlo začít, objevily se husy, chřástal, potápky čírky, strnadi rákosní a jako bonus i modráček. Udělal jsem mnoho fotek…
Technika: Nikon D7100, jako ojektiv jsem použil stabilizovanou 500 nikkor.
Fotka je zpracovaná v Photoschopu CS5 a zmenšeno v Zoneru

Autor: – laren -
Název: – Tanec smrti -
Foto Týdne 27/4/2015 

O fotografii: Fotografie vznikla na zakázku letos na jaře pár dní před otevřením nově zrekonstruovaného barokního Hospitalu Kuks. Během jeho dvouleté nákladné generální rekonstrukci za několik set milionů korun byl pod vrstvami omítky objeven unikátní cyklus nástěnných maleb s motivem Tance smrti, což byl umělecký fenomén objevující se téměř po celé pozdně středověké Evropě.
Ten den přede mnou prý fotil malby i známý fotograf Jan Zátorský s množstvím osvětlovací techniky. Já dal přednost atmosféře, kterou jsem po domluvě s kastelánem chtěl navodit pomocí svíček. Pozor jsem musel pouze dávat na kouřová čidla a na to, abych někde neukápl horký vosk. Svíček jsem měl pouze omezené množství, takže se fotilo nadvakrát, kdy jsem podruhé všechny svíčky musel přenést do zadní části scény. Limitován jsem byl i časem, protože životnost hoření těchto čajových svíček je dosti krátká a chodba naopak značně dlouhá. Vše naštěstí dopadlo dobře a snímek našel smysluplné široké využití.
Technika: Použil jsem více expozic a i přes použitou FF techniku s 24mm objektivem bylo pro zobrazenou scénu potřeba udělat plošně více snímků.

Autor: LUMÍR
Název: VIP místo…
Foto Týdne 4/5/2015

O fotografii: Fotografii kolibříka na květu kaly jsem pořídil při návštěvě Kostariky, kam jsem se vydal s několika přáteli právě s cílem pozorovat a fotografovat tyto zajímavé a překrásné tvorečky.
Technika: Pro tyto záběry používám především dlouhý objektiv Canon EF 400mm f/2.8L IS USM doplněný tělem Canon EOS 7D nebo 7D MKII a často společně se stativem Velbon. Pokoušel jsem se několikrát využít při fotografování kolibříků blesk, ale řekl bych, že to bylo více na škodu. Světlo, které se různě odráží od jejich lesklého peří je nevyzpytatelné.
Vždy fotím do rawu a každou fotografii následně upravuji v editoru. Popisováním postupu vás tady trápit nebudu, protože by to byl opravdu dlouhý text. Mohu však prozradit, že k úpravám fotek používám osvědčený editor Adobe Photoshop Lightroom 6 .

Autor: Taky..
Název: Zvědavý sedmi.lásek
Foto Týdne 11/5/2015

O fotografii: Třepotal se před oknem a opakovaně na něj útočil, asi viděl svůj odraz a považoval ho za soka. Měl jsem chvilku na to doběhnout pro foťák a udělat asi 10 pokusů. Díky odrazu mě asi neviděl. Vždycky, když se v okně znovu objevil, rychle jsem zamířil a cvakl, přičemž jsem se spoléhal na rychlý AF. Zbytek byl dílem náhody;-)

Autor: Petr Luňák
Název: „o"O"O"o“
Foto Týdne 18/5/2015

O fotografii: Drobný pavouček, o velikosti přibližně 5mm, z čeledi skákavkovitých pochází z blízkosti řeky Labe, kde se hojně vyskytuje v trávě a na přilehlé zdi. Tyto drobné a z mého pohledu úžasné tvory, není snadné vyfotografovat hned ze dvou důvodů. V první řade jsou velmi hbití a protože pavouky ani hmyz neusmrcuji, ani je uměle nepodchlazuji, je třeba hodně trpělivosti a více pokusů při samotné expozici. V druhé řadě je problém technického rázu, klasický objektiv nestačí, dokonce i skutečný makroobjektiv s poměrem zvětšení 1:1 je pro takovéto detaily nedostatečný. Je tedy nutné přijít s optickým řešením, které nabízí poměr zvetšení na výsledné fotografii alespoň 3:1. V mém případě se jedná o využití tzv. reverzní techniky, kdy využiji širokoúhlý objektiv nasazený na bajonet fotoaparátu obráceně.
Technika: objektiv Tamron 17–50/2.8 a protože se dotazy na zmíněnou techniku focení množily, rozhodl jsem se udělat krátkou sérii videí na toto téma, první díl lze shlédnout zde: https://www.youtube.com/watch…

Autor: Peter Kralik
Název: v lyku
Foto Týdne 1/6/2015

O fotografii: Fotky jelenov, tak ako všetky ostatné moje fotky jelenov vznikali v Richmond Parku v Londýně. Čize z toho vyplýva, že to nie sú wild fotky v pravom slova zmysle. Teda aspoň nie tak, ako si já pojem wild predstavujem. Ale pretože momentálne žijem v UK, tak v podstatě nemám inú možnost ako fotit jelene, tak som rád aj za takuto príležitosť. Na druhej strane je treba povedať, že fotenie v oborách a podobných parkoch je skvelá príprava na fotenie ozajstného wildu niekde u nás v Karpatoch.

Autor: Peter Kralik
Název: ruciaci
Foto Týdne 8/6/2015

Autor: Peter Lacina
Název: Láska ide cez žalúdok
Foto Týdne 22/6/2015

O fotografii: Príbeh vzniku fotky je založený predovšetkým na množstve trpezlivosti a malej „pomoci“ matke prírode. Fotka je z lokality Sandberg v Devínskej Novej Vsi pri Bratislave. O včeláriky som sa tam pokúšal už pred rokom, no kto pozná toto miesto vie, že kúsok vodorovnej plochy na ktorú by sa dal postaviť stan v dostatočnej blízkosti tam v podstate nie je. Takže zábery spred roka nedosiahli súčasnú kvalitu aj napriek tomu, že mi nad hlavou poletovali doslova desiatky týchto krásnych vtákov. Preto som sa tento rok rozhodol nenechať všetko na prírodu, ale jej trošku pomôcť. Keďže včeláriky hniezdia v kolmých pieskovcových stenách, nebol až taký problém vo vhodnej vzdialenosti zapichnúť pred objektív do pieskovca konárik a trpezlivo čakať skrčený v stane…
Maskovací stan, aj keď som ho ešte poprikrýval konármi, bol predsa len neznámym objektom, ktorému sa včeláriky vyhýbali a trvalo viac ako tri hodiny, kým sa pred objektívom objavila samička, čakajúca akými úlovkami ju budú zvádzať láskychtiví samčekovia… odmenou za trpezlivosť bola séria krásnych záberov, medzi ktoré patrí aj táto fotka.
Technika: Canon EOS 450D, objektív Tamron SP 70–300mm f/4–5.6 Di VC USD, použitý bol statív a maskovací stan.

Autor: Peter Kralik
Název: bachynka
Foto Týdne 29/6/2015

O fotografii: Fotka diviaka vznikla taktiež v uk v oblasti nazývanej Forest of Dean. Vybrali sme sa tam s kamaratmi na fotolov prave kvóli tomu, že sme veděli, že tam žijú diviaky vo volnej prírode. Stravili sme tam dva dni, pokúšajúc sa v rozsiahlom lesnom komplexe najsíť a fotografovat tieto úžasné tvory. Nie všetci sme boli nakoniec aj úspešní. Mne a kamaratovi sa podarilo pristihnúť dve bachňky aj s mladými na takom menšom rubanisku. Podarilo sa mi priplaziť na fotitelnú vzdialenosť a spraviť niekolko záberov pekne od zeme. Potom nás jedna z bachyn dostala do nosa a odtiahli do nedalekeho lesa. Takže to bolo také krátke ale o to zaujímavejšie stretnutie.
Technika: od počiatku mojho fotenia používám fototechniku značky Canon. Fotit v teréne ma baví a dokážem strávit čakaním na záber celé hodiny. Ale jako náhle príde k úprave fotiek tak je moja trpezlivosť preč. Tuto část fotografovania nemám rád, a musím sa priznať, že ovládam len úplně základne úpravy. Takže aj pri daných záberoch som upravoval len zálkadne veci ako je kontrast, jas a možno trocha vyvaženie bielej.

***

Fotografie za 3. kvartál roku 2015 můžete právě sledovat zde, ve FotoGalerii, na FotoInstitut.cz a na Facebooku!

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram