Test objektivu Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR

Objektiv Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR je prvním objektivem Nikkor s ohniskovou vzdáleností 300mm vybavený stabilizací. Má i další zajímavé vlastnosti, na které se podívejte v dnešním testu.

Zřejmě každý objektiv se časem trochu inovuje a přichází na trh nástupce. U ohniska 300mm to trvalo celých 15 let. Předchozí model Nikon AF-S Nikkor 300mm f/4D ED-IF byl světu představen koncem srpna roku 2000. V lednu letošního roku (2015) byl představen model Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR, který se dost liší.

Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR

Technická specifikace

Ohnisková vzdálenost 300mm
Minimální clonové číslo f/4
Maximální clonové číslo f/32
Konstrukce 16 čoček v deseti skupinách (1 fázový Fresnelův optický člen a 1 optický člen ze skel ED)
Úhel záběru 5°20 pro DX, 8°10 pro FX
Minimální zaostřitelná vzdálenost 1,4m
Počet lamel clony 9 lamel
Velikost filtru 77mm
Rozměry 90×148mm (průměr x délka)
Hmotnost včetně sluneční clony a obou krytek cca 860 gramů
Cena cca 52 000,– Kč (červenec 2015)
Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR

Hmotnost

Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR

Konstrukce

Objektiv sám o sobě nijak nevybočuje ze zavedeného designu objektivů Nikkor. Když tedy pomineme zásadní skutečnost, že je neobvykle lehký a krátký (viz. dále). Najdete 3 přepínače – režim ostření (A/M, M/A, M), omezovač rozsahu ostření (FULL, nekonečno až 3 m) a přepínač stabilizace (OFF, NORMAL, SPORT). Ostřící prstenec je příjemně široký, dobře použitelný a při ostření se samozřejmě přední člen neotáčí. Bajonet je opatřený gumovým kroužkem. Zlaté písmeno N na objektivu značí užití antireflexních vrstev Nano Crystal Coat, což znamená, že bude zase o něco méně reflexí a o něco kontrastnější snímky. Konstrukce je plastová, bajonet je samozřejmě kovový.

PF,ED

Označení PFříká, že byl použit fázový Fresnelův člen, tedy speciální čočka, díky které je celý objektiv kompaktnější (jak přesně to funguje, nechme technickým specialistům). Ale je dobré vědět, že i tato čočka silně vylepšuje aberaci (chromatickou vadu). Zkratka ED již dlouhá léta vyjadřuje užití skla s nízkou disperzí (čímž omezuje barevnou vadu, protože láme světla různých frekvencí téměř stejně). Takže společně by měly čočky dát ve vztahu k barevné vadě velmi dobrý výstup.

Fresnelova čočka však podle údaje výrobce (a je to tím, že fyziku „neukecáte“) vytváří vadu, kterou je tvorba závoje kolem jasných světelných zdrojů v záběru nebo v jeho těsné blízkosti. Odkaz na popis tvaru a vlastnosti Fresnelovy čočky najdete na stránkách Nikon.com.

Další vlastnosti

Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR Nikkor AF-S 300mm f/4E PF ED VR

Nový model přináší především redukci vibrací (VR) a to ve dvou režimech – normální a SPORT. Redukce vibrací umožňuje v normálním režimu VR fotografovat časy závěrky až o 4,5 EV delšími než obvykle. Režim redukce vibrací SPORT je vytvořen tak, aby při fotografování rychlých pohybů poskytoval stabilní obraz v hledáčku, a umožňuje dosahovat snímacích frekvencí sériového snímání a minimálního zpoždění závěrky na obdobné úrovni, jaké lze dosáhnout při vypnuté redukci vibrací. Režim SPORT zapnete tedy v případě, kdy potřebujete být velmi rychlí, ale současně nevyžadujete maximální účinnost stabilizace.

Kombinace světelnosti f/4 a použitého těla (v mém případě Nikon D7100) umožňuje výborné ostření. Použil jsem a „pohrál si“ i s typy ostření, které běžné nepoužívám. Třeba sledování objektu. Přestože ani stabilizaci, ani rychlost ostření nemohu nijak objektivně měřit, za sebe mohu říci, že za běžných podmínek si už neumím představit nic výrazně výkonnějšího.

Konstrukce objektivu

Pokud bychom sáhli po technickém měření ostrosti, tedy tzv. MTF křivkách, tak zjistíme, že nová verze je lepší, než stará.

MTF křivky, porovnání obou verzí

Jako příslušenství je k dispozici i stativová noha Nikon RT-1. Nicméně vzhledem k hmotnosti a rozměrům objektivu není vůbec nutná.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    07.07.2015 10:58

    Pěkný objektiv - chvíli jsem s ním fotil a vůbec nemáte pocit, že máte v ruce "třístovku". Je sice FX, ale přijde mi, že jde o ideální teleobjektiv na DX těla, kde dává slušných 450mm přepočteně.
    Zajímavá informace může být, že na principu fresnelovy čočky funguje i Canon EF 400mm F4 DO (což je ale jiná cenová třída).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram