Test fotoaparátu Nikon Coolpix P900

Nikon Coolpix P900 je sice víceméně běžný kompaktní fotoaparát - ultrazoom, ale maximální ohnisková vzdálenost 2000 mm (ano, dva tisíce) je tak moc, že je zásadní otázkou, zda jsou ještě vůbec použitelné. I na to se v testu podíváme.

Nikon Coolpix P900 Nikon Coolpix P900

Základní vlastnosti

Nikon Coolpix P900
Objektiv – rozsah zoomu 83×
Objektiv podrobněji 24 mm – 2000 mm; F2,8 – 6,5
Závěrka 15 s – 1/4000 s (podle režimu)
Velikost čipu; rozlišení 1/2,3" (11 mm), CMOS; cca 16Mpx
RAW ne
Hmotnost/rozměry cca 900 g; cca 140 × 103 × 137mm
LCD otočný 3"; 921 kpx RGBW
Hledáček 0,5cm (0,2") hledáček LCD s cca 921 000 pixely a dioptrickou korekcí (-3D až +1D)
Video/opt. zoom max. FullHD 1080/60p/ano
Poznámka WiFi, GPS
Cena (6/2015) 16 490,–

Takže „papírově“ už nyní vidíme jednu nepochopitelnou věc – absence RAWu (NEFu).

Cílem tohoto testu je popsat vlastnosti superzoomu, jehož dlouhý konec je opravdu dlouhý a to celých 2000 mm. V zásadě lze napsat, že odpovídající ohniska nelze na zrcadlovky koupit. Resp. lze, ale do kapsy je nedáte (mají až 100 kg) o světelnosti f/6,5 si budete moci nechat leda zdát. Prostě malý čip kompaktu přeci jen lépe vyhoví při výrobě extrémně dlouhých skel. A cena „odpovídajících“ objektivů na zrcadlovky je šestimístná a to v dolarech.

Předchozí srovnání tří ultrazoomů – Fujifilm FinePix S1, Olympus Stylus SP-100, Sony CyberShot DSC-H400 – najdete zde. Nejdelší ohnisková vzdálenost byla eq. 1550 mm.

Z uvedeného plyne, že jsem reálnou použitelnost maximálního zoomu očekával spíše nižší, než dobrou. Spletl jsem se.

Ovládání a vzhled

Horní strana - Nikon Coolpix P900 Zadní strana - Nikon Coolpix P900

Ovládání odpovídá tomu, nač jsme zvyklí u řady P. Otočný volič, který je na zadní straně, však na tomto téměř kilogramovém stroji působí velmi titěrně, osobně bych uvítal i tužší chod. V ergonomii by pomohlo možná trošinku „vychytat“ zapínání, které se najde těsně u hmatatelného kraje horního zadního rolleru a kousek od tlačítka Fn. Nesedí mi totiž nutnost dívat se na potřebné tlačítko. K celkové ergonomii však nelze mít naprosto žádnou další připomínku. Struktura menu je totiž tradiční, funkce také a díky Fn tlačítku (vlastnost se přiřazuje v menu) si můžete nejpoužívanější volbu uložit „do něj“. Já to udělal pro nastavení citlivosti.

LCD a EVF

Možnosti natočení LCD - Nikon Coolpix P900

O výhodách výklopného a otočného LCD nemá smysl diskutovat. Tady není co vytknout a psát superlativy je také nadbytečné. Prostě jej oceníte, především u makra, kde jsem velmi využil i ruční ostření. Hledáček má stejné rozlišení, takže i ten lze hodnotit jen kladně. Pocitově byl trochu menší, ale to je přístupem k velkému hmotnému stroji – všechno byste chtěli trošku větší.

LCD při snímání LCD při snímání

Výdrž a užití GPS

A tady je to rozhodně skvělé. GPS jsem zapnul hned po zapůjčení a nechal tak. GPS znala svou polohu prakticky ihned po zapnutí fotoaparátu (což rozhodně není obvyklé) a zásadní vliv na výdrž baterií jsem nezaznamenal. Obvyklé je, že když je GPS stále zapnutá, je po pár hodinách baterie vybitá. Tady jsem to minimálně v rámci dne nemusel nijak řešit.

Odezva fotoaparátu

Překvapilo mě, že fotoaparát má na stisk tlačítek prakticky okamžitou odezvu, což při kombinaci stisku mnoha tlačítek za sebou není až tak obvyklé. Rychlost ostření je standardní a to i na nejdelší zoom. V porovnání s dříve testovanými ultrazoomy je lepší, nebo srovnatelná s těmi nejlepšími.

Nikon Coolpix – kompletní specifikace.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    15.06.2015 12:03

    Na ultrazoom překvapivě dobré, jen ten RAW... kdyby výrobce moc chtěl, lze to uvolnit v dalším firmware. Koneckonců, každý fotoaparát fotí do RAW, jen některé ho neukládají;-)

  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    15.06.2015 18:41

    Přístroj je to bezesporu jedinečný a je malým zázrakem dnešní techniky, že tyto megazoomy - a především tento - odevzdávají přijatelně detailní a celkově podařené obrázky, které by jinak s vybavením dostupným obyčejnému smrtelníkovi nebylo možné získat. Co se týče výše zmíněného RAWu, mám tušení, že problém nebude v software, nýbrž v hardware. Objektivy megazoomů, které umožňují snímání do Raw, často ukazují při otevření v konvertoru, který neprovádí korekci zkreslení naprosto šílené soudkové zkreslení na nejširším ohnisku. Dá se tušit, že rekordní zoom na tom nebude lépe, než jeho méně dalekozrací kolegové. Ostatně, o tušených zásadních celkových softwarových úpravách obrazu z P 900 hovoří sám autor recenze. Musím říci, že na nejširší ohnisko se mně osobně obrázky z P 900 zdají dost divné - zejména v zahraničních recenzích přístroje. Takže: Podle mě to sice fotí dobře, ale RAWy bez korekce optiky by asi vypadaly šíleně.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram