Otestovali jsme objektivy Fujifilm – 10-24/4, 56/1.2 a 50-140/2.8

Co mají společného tyto objektivy? Jsou to skla pro bezzrcadlovky Fujifilm řady X a jde o objektivy třídy XF – prémiové řady výrobce. První patří mezi XF zoomy, druhý mezi XF pevná skla a třetí do řady XF „WR“ - utěsněné objektivy. Zkrátka zástupci všech tří aktuálních kategorií. A také pokrývají příjemný rozsah 15–210mm po přepočtu na 35mm formát.

Fujinon XF 10–24mm F4 R OIS

  • širokoúhlý objektiv eq. 15–36mm
  • stálá světelnost a stabilizace (u „širokáče“ nebývá zvykem!)

Fujinon XF 56mm F1.2 R

  • ekvivalent 84mm (portréťák)
  • hloubka ostrosti odpovídá F1.8 na 35mm formátu
  • ostrý od „plné díry“

Fujinon XF 50–140mm F2,8 R LM OIS WR

  • eq. 75–210
  • utěsnění proti vodě a prachu
  • stativová patka
  • portrét, sport, příroda

To je ve zkratce to zajímavé na těchto třech objektivech. Připomínám, že jde o čistě APS-C bezzrcadlovkové objektivy pro fotoaparáty Fujifilm. Tedy modely jako X-T1 . Ten je totiž současnou vlajkovou lodí výrobce a tedy vhodným tělem k takovýmto objektivům. My jsme zkoušeli objektivy na X-E2 , který patří rovněž k vyšším modelům výrobce.

Vezmeme to podle ohniska.

Fujinon XF 10–24mm F4 R OIS

Objektiv sestává z 14 členů v 10 skupinách, z toho 4 asférické a 3 ELD (extra-low-dispersion). Co tyto zkratky znamenají se dočtete zde:-)
Ostří od 0.24m, má sedmilamelovou clonu, nabízí rozsah clonění od F4 do F22 v celém rozsahu. Ostření probíhá za pomoci krokového motoru a odehrává se vnitřním posunem členů (takže se objektiv při ostření nevysouvá a nic se samozřejmě neotáčí). Ruční ostření je nepřímé, elektronické. Ostřící prstenec se tedy volně protáčí a řídí tak AF motor. S tím je spojena absence stupnice zaostření či hloubky ostrosti.
Vyznačeny jsou tak jen ohniskové vzdálenosti na prstenci zoomu. Objektiv při zoomování neprodlužuje svou absolutní délku. K dispozici je odnímatelná sluneční clona.
Konstrukce je solidní, použité jsou kovové materiály. To je jedna z velkých devíz X-systému Fuji.
Prstence najdeme na objektivu hned tři, což dnes není obvyklé. Ten nejblíže k tělu je clonový. Fujifilm razí princip clony na objektivu, v duchu svého firemního retro designu. Zde však „retro“ zůstalo na půli cesty, protože se nejedná o klasický prstenec s údaji o cloně, ale vlastně o roller – nekonečný prstenec. K němu patří i páčka s polohou „A“ (auto) a manuál.

Naše první seznámení s tímto objektivem bylo veskrze pozitivní a příjemné. Pokud jste měli dosud (neopodstatněný) pocit, že bezzrcadlovky jsou „hračky s plastovými objektivy“, zde vás tento názor opustí. Od pohledu solidní nástroj i pro profi práci.

Produktové obrázky:

Testovací snímky:

Snímky byly pořízeny fotoaparátem Fujifilm X-E2, do JPEG s vypnutým odšumováním a zapnutou optimalizací objektivu – přeci jen, potřebujeme vidět praktické výsledky, jaké je možné z objektivů dostat. Expoziční údaje jsou uvedeny.

Úhel záběru:

Kresba:

Na obrázcích níže vidíte kresbu objektivu. Ve středu je objektiv ostrý už od F4, rohy však na F4 nejsou dobré. Při F8 si již není na co stěžovat. Rohy ostrosti středu nikdy nedosáhnou, ale to je u těchto ohnisek běžné. Fujinon 10–24mm sice možná není rekordman v rohové ostrosti, ale rozhodně nezklame a je to plnohodnotný mederní ultra-širokáč.

Chromatické aberace

Po dobu testování jsem je téměř nezaznamenal. Po pozorném prohlédnutí obrázků na „plnou díru“ (viz níže) lze objevit stopy po softwarově odstraněných barevných lemech. Dnes je softwarová korekce CA standard, takže nic nového pod sluncem. Hlavní je, že to funguje:-)

Zkreslení:

Zkreslení je pro daná ohniska nepatrné.

Ukázkové snímky:

na dvou ukázkových snímcích v plném rozlišení vidíme: 1) bokeh, nejkratší zaostřitelnou vzdálenost 2) portrét „naširoko“.

XF10-24mmF4 R OIS, 10.00 mm, F4.0, ISO 200, 1/210 s XF10-24mmF4 R OIS, 10.00 mm, F8.0, ISO 6400, 1/56 s

Závěr:

Netřeba více rozebírat, pokud jste uživatelem X-systému Fujifilm a chcete široké ohnisko, jde o jasnou volbu. Pokud jste milovníkem širokých ohnisek a o systému Fujifilm teprve uvažujete, pak se bát nemusíte, XF 10–24mm je dobrý objektiv. Lákat vás může i nový 16mm F1.4, který poskytne úhel záběru eq. 24mm a třeba velice krátkou zaostřovací vzdálenost na netypické pohledy zblízka…

(Raďěji portréťák? Čtěte na další stránce)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • mmmsthemaster
    mmmsthemaster
    15.02.2016 16:01

    hi,

    is it possible to post full res images(jpeg and raw) of xf 10-24 @10mm and @14mm at f-4-5.6-8 so that both focal length give the same view i.e you have to adjust you position

    Ahoj,

    Je možné poslat celý res obrázky (JPEG a RAW) z xf 10-24 @ 10mm a 14mm @ na F-4-5.6-8 tak, aby obě ohnisková vzdálenost dát stejný názor tj budete muset přizpůsobit UMÍSËOVÁNÍ

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    15.02.2016 16:32
    Reaguje na mmmsthemaster 15.02.2016 16:01:

    "hi, is it possible to post full res images(jpeg and raw) of xf 10-24 @10mm..." - zobrazit celý komentář

    Hi! Unfortunately, the lenses are not in my possesion anymore, so I can't post more images at the moment.
    Jakub

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram