Modelovou řadu A7 od Sony již z našich stránek znáte – dnes se ale podíváme možná na nejzajímavější kousek: Sony Alpha A7s. Má 12Mpx fullframe a ISO až do 409600. Umí 4K video v profesionální kvalitě a má několik zajímavých funkcí, které jinde nenajdete… V recenzi se dozvíte víc.

Jak fotí?

Představu si můžete udělat z následujících komentovaných ukázek (většinou použit objektiv Zeiss 24–70mm F4). Rovnou říkám, že pokud očekáváte fullframe kvalitu v malém těle, nezklame vás. Záleží ale, co přesně vás na oné „fullframe kvalitě“ láká nejvíce. Pokud je to nízký šum, jste na té nejlepší adrese. Pokud je to práce s nízkou hloubkou ostrosti, pak také, ale zamyslete se, zda na A7 seženete objektiv ve vaší cílové kombinaci ohnisko/světelnost. Pokud na fullframe obdivujete vysoké rozlišení, pak raději zvolte jiný model (Sony na vás myslí s modelem A7R).

Šum

ISO a šum Odšumování

klasické srovnání šumu to možná tolik nevypovídá, ale A7s je šampion v nízkém šumu. Schválně se podívejte do galerie na konci článku pro víc fotek z praxe a nezapomeňte si uvědomit, na jaké citlivosti koukáte. Jistě, ostatní moderní FF jsou na tom také velmi dobře, ale ten „kousek navíc“ je to, co A7s odlišuje. Fotografovat do ISO 6400 není pro A7s žádná míra…

Kvalita JPG

RAW a JPEG

JPEG se vyznačuje trochu hrubým doostřováním…

Vyvážení bílé

Vyvážení bílé

Rolling shutter

Rolling shutter

Video

Jak již bylo psáno výše, Sony Alpha A7s je z poloviny videokamera. Tento její aspekt je natolik důležitý, že si zaslouží vlastní článek (takže recenze bude tak trochu „na pokračování“). Zatím se smíříme s komentářem, že po testování se nebojím říci, že před sebou máme jeden z nejlepších Full HD záznamů na trhu fotoaparátů. Ostrý, maximálně detailní, bez výrazných problémů s moaré, a bez šumu až do vysokých hodnot ISO. A co 4K? Zde nastává největší video-problém modelu: pro běžného uživatele, který má pouze tělo fotoaparátu a objektivy, je 4K rozlišení nedostupné. Proč, tomu zcela nerozumím. Konkurenční Panasonic Lumix GH-4 umí ukládat videozáznam v této kvalitě i na kartu, A7s si řekne o externí úložiště. To jsme v době testu neměli k dispozici.

Ukázkové video na YouTube

Ale dost povídání, nechme fotografie mluvit samy za sebe, ne?:-) Následuje výběr fotografií na různých citlivostech, v různých situacích s uvedením expozičních údajů:

Ukázkové fotografie

24.00 mm, ISO100, F11, 1/160 s, komp. exp. 0, WB Automatické
24.00 mm, ISO5000, F4.0, 1/60 s, komp. exp. 0, WB Automatické 24.00 mm, ISO40000, F8.0, 1/60 s, komp. exp. 0, WB Automatické
 Manuální starý objektiv, ISO64000, 1/60 s, komp. exp. 0, WB Ruční 70.00 mm, ISO100, F4.0, 1/125 s, komp. exp. 0, WB Automatické
70.00 mm, ISO640, F4.5, 1/80 s, komp. exp. 0, WB Automatické 24.00 mm, ISO100, F4.0, 1/640 s, komp. exp. 0, WB Automatické
25.00 mm, ISO4000, F11, 1/60 s, komp. exp. 0, WB Ruční

Závěr:

Pokud jste dočetli až sem, už vlastně všechno víte. Jestli je Alpha A7s fotoaparát pro vás posoudíte jen vy sami – my vám ale můžeme poradit. Jestli chcete nekompromisní výkon na všech frontách, jděte raději k DSLR konkurenci. Jestli vyžadujete od fotoaparátu kompaktnost, nenápadnost, skvělé výkony v nízkém osvětlení a parádní video, Sony A7s zvažte. Systém má jistě budoucnost, výrobce do něj investuje mnoho prostředků i péče, a není to už jen „méněcenná“ alternativa k zrcadlovce. Naopak, má i své přednosti, kterými DSLR překonává. Z naší strany má tak A7s doporučení.

Přečtěte si i náš přehledný článek o nejlepších bezzrcadlovkách, které jsou právě na trhu. Naleznete v něm zajímavé tipy a možnosti výběru, o kterých jste ani nemuseli uvažovat. Můžete se podívat i na další recenze bezzrcadlovek či recenze full frame fotoaparátů obecně.

(zpět na první stranu)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Vojtech Hank
    Vojtech Hank
    07.05.2015 09:27

    Preco sa recenzenti boja napisat, ze je to skvely aparat. Keby mal na tele iny napis, tak ho vyhlasia za naj. Prosim Vas naco su Vam svetelne objektivy, ked fotite vonka na 1600 ISO a vo vnutri 25000 ISO. Usetrite na stative, usetrite na vahe a cene drahych svetelnych objektivov. Nie je tiez pravdou ze objektivy s A-bajonetom idu len cez redukciu s polopriepustnym zrkadlom. Predsa objektivy s SSM idu aj s redukciou LA-EA3 s plnou AF automatikou. Treba ale pocitat so spomalenim zaostrovania. To zrejme riesi II. generacia objektivov SSM 2,8/24-70 a 2,8/16-35 Zeiss.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    12.05.2015 10:22

    Dobrý den, nebojím se fotoaparát pochválit - naopak používám (mimo jiné) A7 i jako svůj soukromý fotoaparát, dokonce mám doma i NEXe. Takže o nápis "Sony" na těle mi nejde:-) Spíš jde o to, že ten přístroj skutečně není ve všem ideální a někde se zrcadlovkám nevyrovná. Zejména AF je pomalejší, výdrž na baterii nižší a systém je zatím ("zatím" je v recenzi vypíchnuto) méně rozsáhlý. LA-EA3 situaci s AF ještě zhoršuje a LA-EA4 bere světlo. Elektronické adaptéry na Canon EOS sice podporují AF, ale je zcela nepoužitelný. Manuální adaptéry zase nestačí vždy (akční fotky se rukou ostří hůře).
    Tedy ano - je to skvělý aparát, ale má i své mouchy. Ostatně jako každý. V recenzi musím jak chválit, tak poukázat právě na ty chybky, aby byla objektivní.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram