Digitální foto č. 136 – březen 2015

  • 20.03.2015
  • PR

Ten pocit, když člověk poprvé vybalí zbrusu novou zrcadlovku z krabice, je zkrátka úžasný. Úplně voní novotou, všechna ta tlačítka, voliče a přepínače… Pak nabijete baterii, připevníte popruh na krk a nastává čas začít fotografovat. A najednou je těch tlačítek a koleček nějak příliš a člověk, který dosud jen mačkal spoušť na kompaktu nebo telefonu, se v tom může trochu ztrácet. Pokud je vám to povědomé, žádný strach – právě pro vás je určeno hlavní téma tohoto čísla… Pochopitelně nejsou zapomenuti ani zkušenější fotografové – těm DigiFoto radí, jak pracovat s dlouhým časem, jak vytvářet portréty pomocí vícenásobné expozice či jak portrétovat novorozence.

Digitální foto č. 136 – březen 2015

Fotografické techniky

10 věcí, kterými se můžete bavit
DigiFoto si pro vás připravilo deset fotografických témat, která můžete vyzkoušet tento měsíc

Srdečné pozdravy z konce světa
Když dálková plavkyně a surferka Sarah Lee zrovna nestuduje na vysoké škole filmařinu, tráví čas pod vodou. Fotografováním.

Fotografický kurz přežití
Víte, co všechno umí váš fotoaparát? Časopis DigiFoto přináší přehled základních informací pro začátečníky a mírně pokročilé – od nastavení až po správu souborů.

Základní dovednosti
Fotografie pořízené dlouhým expozičním časem mají zvláštní, trochu tajemnou atmosféru. Zvláště když vznikají za bílého dne…

Kreativní zóna
Dočtete se, jak fotografovat a upravovat zajímavý typ vícenásobných expozic – klonované portréty

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram