Knižní tip - Justin Diaz: Strobist Info

neboli Průvodce fotografa: Profesionální práce s blesky V dnešní knižní recenzi se podíváme na publikaci, která by neměla chybět v knihovničce těch, kteří se chtějí věnovat fotografování s blesky, ať už ve studiu, nebo venku. Strobist info od Diaze Dustina je v takovém případě humorně pojatou a hlavně praktickou příručkou právě pro vás...

Využití systémových blesků pro ozvláštnění fotografie nebo vypíchnutí hlavního motivu je dnes vcelku běžné a již spousta fotografů si tuto techniku osvojila. Externí blesk patří k základní výbavě a odpálit ho mimo tělo také není žádná věda. Dustin Diaz je jedním z vyznavačů této techniky, tzv. strobist (z angličtiny). Kniha, která se vám dostane do rukou, je zatím jedinou publikací, kterou Dustin doposud o fotografování napsal.

Už při čtení úvodu vám musí být jasné, že Dustin přistoupil k psaní knihy trochu jinak než ostatní. Je velmi otevřený, neformální a občas utrousí nějaký ten vtípek. V úvodu se také odkazuje na server strobist.com, který má na svědomí David Hobby a každému zájemci o „strobe“ jej doporučuji navštívit.

První kapitolou s názvem: „Jedna: Světla, fotoaparát, akce“ vás David připraví po technické stránce k samotnému fotografování, patrně vás vyvede z omylu, co je pro fotografování z technického hlediska nejdůležitější. Pokud si myslíte, že fotoaparát, budete se plést – ale nebudu napovídat. Podrobně jsou popsány i drobnosti, bez kterých se neobejdete, jako různé svorky a držáky blesků.

druhé kapitole už se dostáváme k jádru celé problematiky a nejdůležitějšímu faktoru, který naše fotografie posune dále. Celá kapitola se zabývá jen a pouze světlem. Tato kapitola je pro mě bohužel největším zklamáním. V této části knihy se David zabývá pouze tím, jak světlo ubývá vzhledem ke vzdálenosti světelného zdroje od fotografovaného subjektu a vztahu k expozici. Z mého pohledu je to trochu málo a čekal jsem o něco více teoretických informací o metodách svícení.

Následuje závěrečná, třetí kapitola, obsahující praktické ukázky. Na každé ze dvoustran naleznete výslednou fotografii spolu s fotografií, na které lze přesně rozpoznat, jak byly rozestavěny blesky, jaké modifikátory světla fotograf použil. Vhodně je tento „návod“ na fotografovanou scénu doplněn také o vzdálenosti blesků a výkon nastavený na blesku. Fotografií s postupy zde naleznete celou řadu, příjemné je také, že fotografie jsou doplněny o exif, nemusíte si tedy lámat hlavu, jaké ohnisko či clona pomohly dotvořit výsledný vzhled fotografie.

Kniha je zaměřena spíše prakticky a doporučil bych ji fotografům, kteří už mají základní povědomí o využití blesku a možná už zkusili nějaký snímek za pomocí techniky „strobe“ vyfotografovat. Takový fotograf si v knize utříbí informace a své zkušenosti a ve fotografiích s postupem na konci knihy se může bohatě inspirovat k dalšímu zkoušení.

Kniha na stránkách vydavatele Zoner Press

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram