Video fotoaparátem I.

Digitální fotoaparáty umí video již dlouho. Ne tak digitální zrcadlovky, které se ho naučily teprve před pár lety. Nikdy však fotografické přístroje nepřinesly takovou kvalitu záznamu a škálu nastavení, jako dnes. Stojí tedy za to, naučit se aspoň trochu ovládat onen zapovězený knoflík? Určitě ano...

Trocha historie

Píše se rok 2015 a je to přesně 120 let od doby, kdy vniknul vůbec jeden z prvních “filmů“. Jedná  se o dokumentární film Příjezd vlaku (1 záběr) – bratři Lumièrové jím položili základy kinematografie.

Zajímavostí je, že tento snímek vyvolal v lidech hlavně strach, najednou měli před sebou to, co mohli dříve spatřit jen naživo.
Na prvním Představení 28. prosince 1895 v Pařížském Grand Café dokonce lidé vstávali ze sedaček v domnění, že je vlak srazí.

Video s vlakem si můžete prohlédnout zde (zdroj: Youtube)

První hraný film byl pak snímek „Pokropený kropič“

Video můžete shlédnout zde (zdroj: Youtube)

Z počátku vyvolala kamera nadšení, ale jak to tak bývá, zároveň strach z něčeho nového, něčeho neznámého a proto se na nějaký čas stal film pouze kočovným uměním, byl považován za pouhou pouťařskou atrakci.

Ovšem film se postupem času vyvíjel, dostal určitá pravidla, zásadní byl pro film objev montáže (střihu).

Střih:

je to postup, při kterém se jednotlivé filmové záběry skládají do vzájemných vazeb tak, aby vytvořily vyšší významový celek.

jde tedy o spojení dvou záběrů, jejichž konfrontací vzniká buď asociační vazba, rozvinutí děje nebo kontrast. Z toho vyplývá, že teprve a pouze montáží vzniká kinematografické vyprávění.

Lev Kulešov byl sovětský filmový teoretik a montážník, právě on poukázal na důležitost střihu. Vzal neutrální záběr muže a jednou za něj střihl polévku, jednou panenku v rakvi a jednou ležící ženu. Vždy vnímáme muže úplně jinak a to jen díky záběru, který je před nebo za záběrem, posuďte sami:

Tento test si můžete zkusit i vy.

O historii jsem se lehce zmínil proto, abychom se zbavili dojmu, že filmy vždy vypadaly tak, jak je vidíme dnes v kinech. Dnes, mnohdy i díky internetu, můžeme narazit na mnoho zajímavých a nápaditých filmů, sestřihu od amatérů, které díky nápaditosti předčí v mnohém běžnou filmovou produkci.

Dostáváme se do moderní doby, kdy digitalizace umožnila studiím pořídit patřičnou techniku. Díky její dostupnosti se začalo točit ve velkém (podobným vývojem prošla i fotografie). Ovšem největší revoluci ve videu přinesly fotoaparáty, je to hit posledních 10 let, kdy do fotoaparátu přibyla funkce video a tím se dostala téměř plnohodnotná “kamera“ do rukou i smrtelníkům, jako jsme my.

Takové fotoaparáty, především zrcadlovky, se již dostaly do povědomí a lidé se rozdělili na dva tábory: ty, kteří si to zamilovali a už nejenom fotí, ale i točí, a pak na druhou skupinu, která se toho stále bojí – podobně jako lidé v roce 1895:-)

Právě pro ty, co nezačali a stále se obávají přepnout svůj fotoaparát z režimu foto na video, bude toto téma.

Ti, kdo již točit zkouší, se tu dozví spoustu tipů, jak točit, ale i jak zvládnout případnou postprodukci. Vše si ukážeme krok po kroku. Více však až v dalším díle, kde si povíme něco o záběru jako takovém a základní nastavení pro video.

Prezentace fotografií formou videa.

Jelikož spousta z vás má zatím „jen“ fotografie, ze kterých by chtěla video sestříhat, zde je návod jak to udělat.

Nejednoduší program je Microsoft Photo Story 3 a je zdarma: stahujte ze stránek Microsoft

Po zapnutí programu si založíme nový projekt.

Vybereme v PC fotografie, které chceme použít do našeho video alba

Potvrdíme tlačítkem OK

Pokud máme naimportované všechny obrázky jdeme dále.

V dalším kroku můžeme ke každému z obrázku přiřadit popisek. Pokračujeme tlačítkem Next.

Dále můžeme naší fotoprezentaci dát hudební podkreslení – opět vybereme námi oblíbenou hudbu. Zde pod tlačítkem Preview můžeme vidět náhled našeho videa i s hudbou tak, jak bude vypadat. Pod tlačítkem Create music můžeme naše fotografie doplnit o mluvený komentář.

V dalším kroku jen zvolíme cestu, kam chceme video uložit a klikneme na Next. Video se nám vyrenderuje.

A je to hotové!

Pokračování zase příště…

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Eduard Janotka
    Eduard Janotka
    26.03.2015 17:11

    Dobrý den,
    zajímavý článek.
    Na konci píšete "Pokračování zase příště..." - a to bude přibližně kdy?
    Díky Edis

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram