Test superzoomů: Canon SX60 HS, Nikon P600, Pentax XG-1

Možná se dá říci, že honbu za megapixely nahradilo směřování za kvalitou výstupu. Honba za zvětšováním rozsahu optického zoomu však pokračuje. Podívejme se na test ultrazoomů Canon PowerShot SX60 HS (65x), Nikon Coolpix P-600 (60x) a Pentax XG-1 (52x).

Canon PowerShot SX60 HS

Otočné výklopné LCD Horní strana - sáňky na blesk
Canon PowerShot SX60 HS

Technické specifikace nejdete výše. Nejprve k natáčení videa – nemám připomínek. Sice narazíte na skutečnost, že „to nelze udržet“, ale to není vada, to je vlastnost. Velmi potěší, že lze použít optický zoom společně se zvukem a že není změna ohniska nijak slyšet (motorky pro zoom i pro ostření). SX60 HS skvěle stíhá přeostřovat, přesněji – nečekám nic lepšího, když vezmu v úvahu, jak se mi klepe ruka. Pokud bychom z nějakého důvodu potřebovali natáčet video při použití maximálního zoomu s pohybem fotoaparátu, použijte videostativ a nechte zapnutou stabilizaci (pro video – viz. menu fotoaparátu).

Při snímání je k dispozici i vodováha či histogram. Další obvyklá nastavení vidíte dále.

Fotografování a maximální zoom

Zjistil jsem, že s tímhle sklem musím z bytu. Panelák, kde bydlím, se slušně klepe, což jsem vůbec netušil. Prostě přestala platit veškerá stará pravidla. Pokud jsem měl SX60ku na stativu v bytě, tak bylo lepší zapnout stabilizaci. Vlastní klepání budovy ovlivníte těžko (bydlím kousek od silnice a náklaďáky neovlivním). Takže není až tak jisté, co všechno ovlivnilo ostrost fotografií takto pořízených (v popisu).

Další nastavení Setup

Ostření

Tak to je výtečné. Při krátkých a středních ohniscích nadstandardně rychlé, přesné. Nečekal bych ani nic jiného. Na nejdelším ohnisku docházelo sem tam (velmi výjimečně) k chybnému zaostření. Ve všech případech hovořím o běžných scénách.

K funkcím a vybavení

Jednou z podstatných odlišností od testovaných fotoaparátů je ohnisková vzdálenost na krátkém konci – je to pouhých 21 mm a to je opravdu dobrá hodnota. Možnost fotit do RAWu považuji za klíčovou. Při snímání do jpg nelze vypnout redukci šumu, lze pouze nastavit její míru (3 úrovně). Při focení do RAWu, nelze redukci šumu (pro vysoké ISO) nastavit. Hledáček (922 kpx) má dioptrickou korekci a najdeme sáňky na blesk. Mě osobně velmi chybí GPS. Možnost sdílet ji s mobilním telefonem je sice dobrá, ale vyžaduje splnění dvou předpokladů – že máte s sebou telefon s GPS a že jej máte dostatečně nabitý. WiFi nepotřebuji, umím se bez ní obejít, ale data o poloze pořízení snímku považuji za nedoceněná a neocenitelná. Vzhledem k nejvyšší ceně, a to s velkým odstupem, si právě absenci GPS dovolím vytknout.

Připojení k chytrému zařízení Programové režimy
Menu přehrávání

Následující strana

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Heffy
    Heffy
    14.03.2015 00:12

    Tři měsíce jsem intenzivně řešil výběr ultrazoomu a nakonec jsem pořídil XG-1. Mnoho výtek, uvedených v článku, je pravda. Mne k výběru přesvědčil time-laps, kterým jediný v této kategorii XG-1 disponuje. K ostření na maximální zoom chci podotknout, že není tak špatné, jak je prezentováno. Při testování jsem v noci! z Petřína vyfotil detail rozsvíceného okna na nábřeží Vltavy a byl v rámci dané stability a světelných podmínek ostrý (ne, nebyla to obydlená koupelna! :). Obecně za běžných podmínek ve dne někdy nezaostří napoprvé, ale půjdu to ještě otestovat s různým nastavením a přinesu seriózní výsledek.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram