Fotografie týdne a jejich autoři – III/2014

Již tradičně se formou článku vracíme k rubrice Foto Týdne. Na FotoAparát.cz, na stránkách FotoInstitut.cz a na našem Facebooku se můžete pravidelně setkat s výběrem tvorby fotografů z naší FotoGalerie. Těm bychom rádi pogratulovali k umístění jejich fotografií a zeptali jsme se jich i na několik otázek.

Třetí čtvrtletí letošního roku už je za námi, a tak je čas na další část našeho cyklu o Fotografiích týdne a jejich autorech.

Foto Týdne je rubrika, kterou můžete znát ze stránek FotoAparát.cz, z naší FotoGalerie, stránek FotoInstitut.cz a našeho Facebooku.

Nyní si přiblížíme fotky, které jste vy, naši čtenáři a příznivci, vybrali za třetí čtvrtletí letošního roku (tedy červenec, srpen a září). Už teď můžete na výše zmíněných místech sledovat fotky za právě probíhající čtvrté čtvrtletí.

Všem autorům fotografií, které se staly naším Fotem týdne, velice gratulujeme!

Zeptali jsme se jich také, chtějí-li nám k fotce něco říci, takže pokud ano, můžete si to pod každou fotkou přečíst:-)

Na fotografie se podíváme pěkně popořadě:

Autor: Radomír Šálek
Název: Křivka
Foto Týdne 7/7/2014

Autor o fotce: Snímek byl pořízen tento rok na přelomu června a července v oblasti Stožce na Šumavě. O přítomnosti křivek jsem věděl už z předchozích návštěv, takže zbývalo jen pustit nahrávku a čekat v krytu na přílet.

Technika: Nikon D7100, teleobjektiv 500mm f/4G ED VR AF-S NIKKOR a stativ Manfrotto. Při fotografování zvířat a ptáků používám různé vábničky, nebo nahrávky hlasů, pokud to okolnosti dovolují, zhotovuji si pevné kryty, na cesty často využívám přenosnou loveckou židli. Ke zpracování fotek používám Photoschop CS5 a Zoner.


Autor: – laren -
Název: Rožmberk
Foto Týdne 14/7/2014

Více o fotografii a autorovi zjistíte na FotoGalerii FotoAparát.cz.


Autor: Viki Kollerova
Název: Humberto, I love you
Foto Týdne 21/7/2014

Více o fotografii a autorce zjistíte na FotoGalerii FotoAparát.cz.


Autor: David Dohnal
Název: Dvouhlavá saň
Foto Týdne 28/7/2014

Autor o fotce: Fotka užovky obojkové vznikla na zahradě v jezírku pro okrasné rybky kam se nastěhovala a lovila cca měsíc. Jelikož zahradní posezení je hned u jezírka tak každé prosluněné odpoledne nám užovka dělala zábavu a vnikla spousta zajímavých fotek. Příběhů je kolem nás velká spousta a to je důvod, proč fotím. A myslím si, že každý pobyt s fotákem v přírodě ať už s výslednou fotkou nebo prázdnou kartou je zajímavý.

Technika: Olympus E-M1 s zuiko 300/2,8 + ec14. Všechny fotky fotím do raw a pak exportuji capture one do photoshopu oříznu doladím křivky zmenším a doostřím.


Autor: Luke Veselý
Název: Skagerrak
Foto Týdne 11/8/201

Autor o fotce: Fotka vznikla v létě na severu Dánska při západu slunce asi ve 22:00. Ta větev tam ležela v moři, tak jsem ji jen zakomponoval do záběru. Tou dobou v Dánsku padaly teplotní rekordy, takže moře nebylo ani nijak ledové :-).

Technika: Canon 5D Mk II + 17–40 F4. Expozice byla prodloužena 10 EV ND filtrem, byly pořízeny 2 expozice pro oblohu a pro větev a pro moře a následně byly obě expozice spojeny v editoru.


Autor: Aleš Foltýn
Název: krmení mladého hýla
Foto Týdne 18/8/2014

Autor o fotce: Fotografie vznikla z pevného krytu na krmítku s napajedlem , které jsem zhotovil u lesa. Ptáci si na něj zvykli a navštěvují jej v hojném počtu. Snažím se hlavně zachytit zajímavé jedinečné okamžiky. Rád také fotím pod vodou podmořský život.

Technika: Canon 6D s objektivem Canon 200 f2,8L. Nepoužívám žádnou specifickou fotografickou techniku jen fotoaparát s objektivem, drátěnou spoušť a stativ. Vyjímečně používám blesk ,který dálkově odpaluji odpalovačem Pixel King. Fotografie upravuji v Adobe Photoshop Lightoom,který používam asi 2 měsíce tak se s ním zatím učím. Dělám pouze základní úpravy kontrastu, expozice a barev.


Autor: Aleš Foltýn
Název: Pěnkava při koupeli
Foto Týdne 25/8/2014

Autor o fotce: Fotografie vznikla taktéž z pevného krytu na krmítku s napajedlem , které jsem zhotovil u lesa.

Technika: Canon 6D s objektivem Canon 200 f2,8L


Autor: tekooman
Název: Malá svačina
Foto Týdne 1/9/2014

Autor o fotce: Fotku jsem vyčekal tento rok na jaře, kdy jsem jako každý rok v tuto dobu netrpělivě vyčekával na přílet tohoto klenotu našich řek do našeho krásného údolí. Fotografování je pro mě především velkým koníčkem a odreagováním od dnešní uspěchané doby. Nejraději fotografuji ve volné přírodě, kde se cítím nejlépe.

Technika: Nikon D90, Nikkor 70–300VR. Foceno bylo z z maskovacího fotostanu. V editoru byly provedeny pouze základní úpravy.


Autor: Aleš Foltýn
Název: Sýkorka uhelníček
Foto Týdne 8/9/2014

Autor o fotce: Fotografie vznikla rovněž z pevného krytu na krmítku s napajedlem.

Technika: Canon 6D s objektivem Canon 200 f2,8L a telekonvertor 1.4×. Pouze základní úpravy kontrastu expozice a barev v Adobe Lightroom.


Autor: Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
Název: Landmannalaugar 3 [Iceland XIV.]
Foto Týdne 15/9/2014

Více se o autorovi a jeho dalších fotkách dozvíte na jeho profilu ve FotoGalerii FotoAparát.cz .


Autor: Petr Klaban / www.petrklaban.estranky.cz/
Název: Kormidelník
Foto Týdne 22/9/2014

Více se o autorovi a jeho dalších fotkách dozvíte na jeho profilu ve FotoGalerii FotoAparát.cz.


Autor: Tomáš Holub / www.holubtomas.cz
Název: Pyreneje
Foto Týdne 29/9/2014

Autor o fotce: Fotografie byla pořízena při průjezdu horským průsmykem Col d'Aubisque ve francouzských Pyrenejích, na jaře letošního roku. Projížděli jsme oblastí francouzských Pyrenejí – průsmykem ve výšce 1709 m, který bývá pravidelně součástí Tour de France. Přímo v sedle jsme ještě v mracích obdivovali obrovské makety silničních kol. Drobně pršelo, ale v dálce se po bouřce oblačnost roztrhávala. Kousek jsme popojeli, když v tom si pár paprsků slunce našlo cestu oblačností a rozzářilo travnaté a deštěm namoklé horské louky. Nádherný okamžik! Na stativ ani použití filtrů nebyl čas. Po pár vteřinách se opět zatáhlo a slunce jsme pak viděli až násle dující den.

Technika: Nikon D600 se širokoúhlým objektivem Nikon 17–35 / 2.8. Vždy fotím do nekomprimovaného prostředí RAW, tím je následná úprava nutná. Jedná se o jednoduché úpravy typu projasnění stínů, ztlumení světel, srovnání úrovní a křivek, nastavení teploty apod.

_____________­________________________­________________________­______________________

4. a poslední kvartál roku 2014 nám právě probíhá, a tak nezapomeňte sledovat pravidelnou rubriku Foto Týdne – ať už zde, na Galerii nebo na stránkách FotoInstitut.cz či našem Facebooku.

_____________­________________________­________________________­______________________

Na naší FotoGalerii momentálně probíhá soutěž na téma BAREVNÝ PODZIM 2014. Vyhlášení naleznete zde. Fotografie se vkládají přímo do speciálně vytvořené galerie. Vyhlášení výsledků proběhne na 21. Setkání fotografů 22. 11. 2014

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram