FotoExpedice Island - fotili jsme aktivní sopku Bárdarbunga

Na Fotoexpedici Island 2014 se nám podařilo zúčastnit se výpravy malým letadlem (5 fotoreportérů) a fotografovat chrlící lávu! Bardarbunga se probudila v červnu pod největším evropským ledovcem Vatnajokull, od poloviny července jsou uzavřené přístupové cesty. První výbuch nastal 29.8., půl hodiny poté, co jsme přistáli na půdě Islandu...

Účastníci FotoExpedice: Helena Macenauerová, Pavlína Piťhová, Jaromír Kubizňák, Stanislav Daniš

V rámci Fotoexpedice Island 2014 s Fotoin­stitut.cz se nám podařilo zhotovit unikátní fotografie, vyfotografovat něco, co se v Čechách nepovede… totiž fontány tryskající lávy. Jak jsem se k nim dostali? Mezi focením ledových ker, vodopádů, barevných hor a dalších islandských zajímavostí se naše skupina dostala do malého letadla společně s německým kameramanem dokumentárních filmů a vyletěla směrem k ledovci Vatnajökull. Pod jeho ledovým příkrovem, místy mohutným až 1km, se ukrývá druhá nejvyšší islandská hora – sopka Bárdarbunga (2009 m.n.m), jejíž aktivita plní v posledních týdnech stránky novin.

Vulkanický systém Bárdarbungy, (190×25km), byl v minulosti hodně aktivní, v průběhu posledních tisíciletí soptil 26krát, poslední velká erupce však byla zaznamenána v roce 1910. Letošní nárůst aktivity a hrozba erupce v průběhu července vedly islandské úřady k uzávěru všech přístupových cest do oblasti ledovce Vatnajökull. Zlom v nárůstu aktivity nastal 16.8., kdy bylo v průběhu 1 dne zaznamenáno 2600 zemětřesení a riziko erupce se stalo velmi vysokým. Nakonec k výronu lávy na zemský povrch došlo až 29.8., asi půl hodiny po našem přistání na půdě ostrova. Překvapivě nikoliv v oblasti samotné sopky, ale v oblasti zlomu u Holuhraunu, asi 4km severně od okraje ledovce Vatnajökull. V tuto chvíli bylo rozhodnuto – jsme blízko a chceme fotografovat. Výrony lávy jsou pro nás středoevropany značně neobvyklým motivem.

K další erupci, která byla asi 50× silnější než první, došlo v neděli 31.8. a následující den bylo rozhodnuto – poletíme tam!

A tak jsme 2.9. v 15:30 nasedli do šestimístného letadla a vydali se nad pustým vnitrozemím Islandu, kolem vulkánů Askja a Herdubreid, až do oblasti erupce. Běžně se létá maximálně 5 km k místu erupce, ale my jsme letěli až 1,5 km! Po příletu na místo nebyl nikdo schopen promluvit. V užaslém tichu bylo slyšet jen cvakání závěrek našich fotoaparátů a pod námi se odehrávalo neuvěřitelné divadlo. V černé zemi byla patrná kouřící puklina, z jejíž části tryskaly oranžovo-červené gejzíry lávy, stříkající do výšky 70 – 100m. Horká láva odtékala z oblasti pukliny a hrnula se do okolí.

Fotografovali jsme otevřenými okénky letadélka, v silném větru bylo velmi obtížné udržet a zaostřit objektivy s dlouhým ohniskem, takže jsme byli nucení fotografovat extrémně krátkými expozičními časy, abychom zajistili pořízení ostrých snímků . Byl to velmi silný a velmi emotivní zážitek.

A jak to dopadlo? O další 2 dny později se objevila další erupce, puklina se rozšířila, kromě lávy došlo k výronu velkého množství sopečných plynů, takže i vědci byli z oblasti evakuováni a do oblasti se přestalo létat. Co k tomu říci? Byli jsme zkrátka ve správnou dobu na správném místě a situace jsme náležitě využili.

O snímky se samozřejmě podělíme i s vámi, takže posuďte sami…

Ale Island nejsou jenom sopky…

****

Více informací o FotoExpedici Island 4×4

V nejbližší době pořádáme tyto FotoExpedice:

Vysoké Tatry – krajina a architektura velehor, 28. 9. – 4. 10. 2014

Japonsko na podzim – to nejlepší z Honšú, místa a tradice, 1. 11. – 15. 11. 2014

www.FotoInstitut.cz
     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram