Po nedávno testované novince NX mini jsme se tentokrát sáhli do „klasické“ řady NX pro jinou letošní novinku: model NX3000. Přináší 20Mpx APS-C senzor v kompaktním těle, nový setový powerzoom objektiv 16-50mm a hlavně přívětivou cenu. Jak si tento přístroj korejského výrobce povede?

Jak již jsme zmínili v minulé recenzi, Řada Samsung NX patří k průkopníkům třídy bezzrcadlovek – jednalo se o druhý systém hned po Micro 4/3. Prvním modelem byl NX10 z roku 2010. S ním přišel systém NX a naopak definitivně odešel systém GX, který předtím tvořil vrchol nabídky Samsung na fotografickém poli a nebyl ničím jiným, než „překabátěným“ DSLR systémem Pentax K. NX bajonet je mělčí, protože nepotřebuje zrcátko (byť má mezi kompaktními systémy nejdelší registrovou vzdálenost) a je plně elektronický, na rozdíl od elektro-mechanického bajonetu Pentax K původem ze 70. let. Nedávno testovaný NX mini však tentokrát řadu NX nenahrazuje, ale rozšiřuje směrem k ještě kompaktnějším tělům a je s ní přes adaptér kompatibilní. Na malé rozměry však sází i nyní testovaný model NX3000 – spolu s „palačinkou“ 16–50mm F3.5–5.6 Power Zoom ED OIS se jedná o zatím nejkompaktnější prodávaný set těla+objektivu řady NX.

Nám se dostal do ruky ve slušivé hnědé barvě (vlastně stejné jako posledně). Spolu s kovovými a „kovovitými“ doplňky vypadá na pohled luxusněji, než by cena napovídala. Tělo, imitující kůži, je však ve skutečnosti z tvrdého plastu, který na dotyk už tak luxusně nepůsobí. Vyloženě špatně však taky ne a konstrukční kvalita je dobrá.

Ovládací prvky (popíšeme si je dále) jsou spíše než zrcadlovkám podobny běžným kompaktům. Ovladačů je poskrovnu a téměř vše se řeší přes displej. V této cenové třídě, při dané velikosti a cílovém uživateli je to pochopitelné a u konkurence víceméně stejné.

Co nového?

V portfoliu výrobce by měl nový přístroj nahradit dosavadní model NX2000. Spíše než o přímý upgrade se ale jedná o přepracování filosofie základního modelu: Senzor i procesor zůstává stejný (20Mpx CMOS + DRIMe IV), stejně tak citlivost (ISO 100 – 25 600) časy závěrky (30s – 1/4000s) atd. Co se změnilo je způsob ovládání – přístroj už nemá velký dotykový displej jako hlavní ovládací prvek, naopak se nám vrátila tlačítka – jistě k něčí radosti a něčímu zármutku, tady je to hodně o osobních preferencích. Za návrat kruhového voliče, šipek a sadě HW tlačítek platíme zmenšením displeje, snížením jeho rozlišení a hlavně – ztrátou dotykové vrstvy. Na oplátku dostaneme více místa na držení a zejména výklopnost displeje. Sice pouze nahoru, zato ale o 180°.

A dále? Ztrácíme toho víc, dostáváme zrovna tak. Ke ztrátám nutno přičíst snížení rychlosti sériového snímání z 8fps na 5. K plusům pak již zmíněné lepší zpracování těla, vylepšení funkcionality Wi-Fi (funkce vzdáleného hledáčku skrze chytré zařízení) a novější generaci souborů RAW (3.0 vs 2.0)

Co Samsung bohužel do výbavy nezahrnul je jejich nový hybridní AF, nezlepšil se buffer, nepřibyl zabudovaný blesk a zatím neexistuje externí elektronický hledáček. Nicméně to bychom chtěli moc na model za danou cenu – komu toto bude chybět, musí sáhnout po vyšších řadách.

Specifikace:

Samsung NX3000
Typ přístroje: kompakt s výměnnými objektivy
Bajonet: Samsung NX
Senzor: APS-C CMOS, 20Mpx
Citlivost: 100–25600 ISO
AF: ano, kontrastní, 35 bodů, možnost přisvícení
Kontinuální snímání: 5fps
Rozsah časů závěrky: 30s – 1/4000s + B
Synchročas: 1/180s
Video: FullHD/30p, stereomikrofony
Formáty: JPEG, RAW (.SRW), H.264
Konektivita: Wi-Fi, NFC
Konektory: microUSB (2.0), microHDMI
Médium: microSD/SDHC/SDXC
Displej: výklopný, nedotykový, 3“, TFT, 460 800 „bodů“
Hledáček: ne
Blesk: ne
Externí blesk: ano, standardní patice
Baterie: Samsung B740, 2330mAh, na 370 snímků (CIPA)
Rozměry: 117 × 66 × 39 mm
Váha: 230g (bez baterie)
Samsung 16–50mm F3.5–5.6 Power Zoom ED OIS
Rozsah ohnisek 16–50mm
Rozsah clony: 3.5/5.6 – 22
Optická konstrukce: 9 členů v 8 skupinách, 4× asph., 1× ED
Počet lamel clony: 7
Rozsah ostřících vzdáleností: 0.28m – ∞
Filtrový závit: 43mm
Stabilizace: ano
Rozměry/váha: délka 31mm, 111g

(pokračování na další stránce)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram