Letní tábory fotografie

V měsících červenci a srpnu se uskutečnily na Šumavě již tradičně letní školy a tábory fotografie. Studenti a žáci ze všech koutů republiky přijeli na týden plný mnoha různých fotografických disciplín. Celkem proběhly čtyři úrovně. Poslední pro nejpokročilejší skončila 23. srpna.

Nadšení bylo veliké. Fotili jsme bez přestání. Už se těšíme na další léto! V zázemí profesionálně vybaveného Domu fotografů v Kašperských Horách na Šumavě chystáme pro žáky ZŠ dva běhy fotografických táborů, pro střední školy dokonce tři úrovně pokročilosti.

Fotografování na řece Vydře. Na řece Vydře jsme trénovali expozici – dlouhé a krátké časy, fotografování na stativu. Samozřejmě jsme pořídili krásné fotografie. Rychle tekoucí voda v kamenitém údolí k tomu nabízí spoustu příležitostí.

Chalupská slať brzy ráno. Ideální místo pro pochopení práce se světlem. Ranní slunce a jeho šikmé, zabarvené světlo vytváří na zarosené slati působivé efekty. Fotograf – krajinář ví, že nejlepší světlo nastává hodinu po východu a hodinu před západem slunce. F9.0, 1/400,s, ISO320. 

Profesionální ateliér v Domě fotografů umožňuje vytvářet profesionální snímky. Studenti a žáci si zde vyzkoušeli základní i pokročilé způsoby svícení, jako například high-key. Technika, kdy záměrně přesvícený objekt částečně splývá se světlým pozadím. F18, 1/200s, ISO100 

Luminografie je technika, kdy se v úplné tmě „maluje“ světlem do dlouhých expozic. Způsobů provedení je nepřeberně – zde je příklad nasvětlování postavy pomocí kapesní svítilny. Časy se pohybují až v řádu minut. F16, 30s, ISO100. 

Aranžované fotky, makro a zátiší si žáci vyzkoušeli v Kašperské pražírně kávy. Mladí fotografové nás mile překvapili svou kreativitou. Tato fotografie vyhrála téma dne „káva“. Výhodou je, že po fotografování jsme si mohli kávu vypít:-) F5.6, 1/640s, ISO400 

Společná fotka pořízená při fotografování krajiny z předsunuté hlásky hradu Kašperk. Z tohoto místa máte Šumavské kopce jako na dlani i výhled na hrad. Je zde také dost místa a rovný povrch pro postavení stativů.

***

Více na www.FotoInstitut.cz

     

Líbil se vám článek?

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram