Recenze knihy - Christian Bloch: HDRI pro fotografy a počítačové grafiky

Zkratku HDRI nebo také HDR zaslechl jistě každý i méně zkušený fotograf, v dnešní době velmi populární technika zpracování obrazu zažívá v posledních letech boom. Svědčí o tom počty HDRI snímků v internetových galeriích i počet článků a publikací, které se této technice věnují. Ovšem opravdu fundované postupy a rady, jenž vyhoví náročným fotografům a osvětlí techniku HDRI do hloubky, je podstatně méně. Jedna z nich se mi dostala do rukou a to kniha „HDRI pro fotografy a počítačové grafiky“.

Pokud vám jméno Christian Bloch nic neříká, můžu vás ubezpečit, že rozhodně není nováčkem v postprodukci obrazových dat. Záměrně jsem použil spojení obrazových dat, protože Christianovým zaměřením je také postprodukce filmová – zmiňme Startrek: Enterprise nebo seriál 24 hodin, za kterými stojí. Musí tak být každému jasné, že čte publikaci od profesionála na slovo vzatého. Spolu s Christianem do knihy svými radami a fotografiemi přispěli také Dieter Bethke, Bernhard Vogl a Uwe Steinmüller.

Samotná kniha je rozdělena do sedmi rozsáhlých kapitol. Krátká kapitola o HDRI se najde v drtivé většině „univerzálních“ fotografických publikací. Pokud jste již takovou četli, rovnou můžete zapomenout na to, co jste se dočetli, protože nejmenší detaily a drobnosti, jež se dočtete v této knize, vás naprosto zahltí a změní váš pohled na HDRI.

Kapitoly jsou řazeny velmi logicky a systematicky, proto hned v první kapitole se dozvíte, co si pod pojmem HDRI představit a jaké základní pojmy jsou důležité pro pochopení knihy a zejména samotné techniky. Pokud vám pojmy jako histogram, bitová hloubka nebo dynamický rozsah nic neříkají, nemusíte mít strach. Veškeré pojmy jsou vysvětleny velmi srozumitelně a nemusíte se bát přílišné odbornosti. Nápadité je použití příkladů vysvětlující například histogram a to konkrétně Beethovenovy symfonie. Tato kapitola je také důležitá k pochopení výhod snímání HDRI.

Po prokousání se první kapitolou v knize (nazvanou Zákulisí) vás čeká druhá, o něco praktičtěji zaměřená kapitola, která nese název Nové nástroje. Kapitola se zabývá formáty souborů, se kterými se lze setkat ve spojitosti s HDRI. Formátů je celá řada a Christian dokázal shrnout klady i zápory každého z nich a zejména vhodnost využití. I přes velmi technický ráz celé kapitoly, oceňuji „lidský přístup“ k tématu, srozumitelnost a návodné otázky, které jsou rázem zodpovězeny. Zajímavostí jsou krátká nahlédnutí do historie formátů souborů. Potěší také přehled v tabulce. V druhé části kapitoly se dozvíte zkušenosti a rady k jednotlivým programům vhodným ke zpracování HDRI, zde ovšem narážíme na stejnou drobnost, jako u mnoha jiných knih stejného charakteru – vývoj softwaru jde dopředu mílovými kroky a s tím se často mění i uživatelské prostředí a schopnosti daného programu, proto i poměrně nedávno vydaná kniha se velmi brzo stává v tomto směru neaktuální, může se proto stát, že tato část knihy už nemusí platit doslova.

Dostáváme se z pohledu fotografa k nejpraktičtější třetí kapitole, což napovídá i název: Snímání obrazů HDR. V krátkém úvodu do kapitoly se dozvíte o možnostech různých typů snímačů, se kterými se u fotoaparátu můžete setkat. Následuje spousta rad, jež lze upotřebit v případě snímání i úprav HDRI. Zdvojený obraz, snímání z ruky nebo stativu nebo vyvážení bíle.

Celá čtvrtá kapitola je věnována mapování tonality, což je jeden ze základních kamenů metody HDRI, jak se v této kapitole dozvíte. Líbí se mi vysvětlení rozdílu mezi globálními operátory mapování tónů. Pro každý z operátorů je vyhrazena jedna dvojstrana, která je doplněna ukázkovými fotografiemi. Fotografie je u každého z operátorů stejná, liší se pouze použitím konkrétního operátoru mapování tónů, což nám usnadní výběr, při úpravách našich fotografií. Následuje několik fotografií, u kterých je kompletně popsán sled úprav, jež zajistil výsledný vzhled fotografie. Popis úprav je velmi přehledný, s výkladem proč byl který krok použit, proto je možné daný postup aplikovat také na vaše fotografie. Kapitola věnující se zpracování HDR obrazu je pátá.

Panoramatické HDR obrazy – takový nese název šestá kapitola a z mého pohledu je v knize příjemným bonusem. Nesouvisí totiž přímo s HDRI. Samotná kapitola mi přijde vyčerpávající a nic mi v ní nechybí. Způsoby jakými lze panorama zachytit, následné úpravy i drobné rady, které vám ulehčí práci, tvoří příjemný celek.

Poslední kapitola je zaměřena zejména na počítačovou grafiku a z mého pohledu mi jako fotografovi nepřinesla tolik užitku. To ovšem nemění nic na její obsažnosti a rozsáhlých pracovních postupech, které jsou ale poměrně náročné.

Tato kniha si jistě najde své místo v rukách zkušeného fotografa architektury nebo krajiny, toužícího po posunutí technických hranic svých fotografií. Líbil se mi přístup autora, dokázal i velmi technické pasáže podat srozumitelně a pochopitelně. Spolu s knihou obdržíte také CD s fotografiemi, na kterých autor demonstruje úpravy, což vybízí k vyzkoušení obdobných úprav na zdrojovém snímku.

Kniha na stránkách vydavatele Zoner Press

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Kléma
    Kléma
    21.08.2014 14:11

    Nejvíce z této stránky mě zaujala reklama: Trápí Vás bolest kloubů, flextor.cz, špičkové složení, silný účinek, sleva 30%, vyzkoušejte.
    (zapsáno na sv. Johanku v 14:11 hod.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram