Zážitky z Fotoexpedice Nepál

Před časem - na podzim roku 2013 - jsem se zúčastnil s FotoInstitut.cz fotoexpedice do Nepálu a rád bych se k tomuto zážitku po čase vrátil prostřednictvím krátké reportáže. Už při psaní se mi vrací vzpomínky na tak krásně prožité 3 týdny. Líbilo se.

Ano líbilo se mi úplně všechno. Expedice byla velmi dobře organizována a zajištěna. Od první chvíle setkání s ostatními účastníky zájezdu na Ruzyni byla skvělá pohodová nálada a taková zůstala po celou dobu expedice. Navždy se mi vryjí do paměti názvy historických čtvrtí v Káthmandu, které jsme navštívili: Boudhanath, Pashupati, Swayambhu, Patan Durbar Square. Bašta pro naše foťáky. Ale i obyčejné čtvrtě, kde žijí v úplně jiných podmínkách, než na které je Evropan zvyklý, velmi příjemní lidé.

Canon EOS 5D Mark III, EF24-70mm f/2.8L II USM, 1/100 s, F9.0, ISO 100

Samotný trek prověřil naše fyzické a psychické síly, ale pro samou nádheru kolem cesty na to nebyl čas myslet. Nemá smysl popisovat cestu a vše kolem, protože těch 16 dní na cestě po Himalájích je na knihu a ne na pár řádků. To se musí prostě prožít!

Canon EOS 5D Mark III, EF24-70mm f/2.8L II USM, 0.8 s, F11, ISO 200

Co se týče focení, byl jsem naprosto spokojen. Mít kolem sebe 3 týdny partu nadšených lidí, co tomu rozumí, je jedno veliké obrovské plus. Probírali jsme neustále spoustu témat od teorie po praxi. Fotili jsme Himalájské řeky a osmitisícové velikány na hodně způsobů. Prosté lidi ve vesnicích a jejich způsob života. Navštívili jsme školy i buddhistické monastýry plné malých budoucích mnichů ze všech koutů Asie. Bylo to moc krásné a zajímavé. Manaslu (8163m) jsme fotili v noci, kdy kolem ní kroužilo na milion hvězd i za úsvitu při doteku prvních slunečních paprsků.

Canon EOS 5D Mark III, EF24-70mm f/2.8L II USM, 1/250 s, F9.0, ISO 100

Nemohu z celé expedice vybrat jeden konkrétní pěkný, vyjímečný zážitek – mám jich totiž stovky. Chtěl bych za to Heleně, která vytvořila kolem sebe bezva partu nás fotografů amatérů, tímto poděkovat. Dovolím si říci, že jsem se díky expedici posunul zase o kus dál v tomto krásném koníčku i celkově v životě – a hlavně v jeho hodnotách.

Ještě jednou díky. Namaste. Pavel Paulus

Canon EOS 5D Mark III, EF24-70mm f/2.8L II USM, 1/40 s, F9.0, ISO 100

P.S. Vzkaz pro všechny čtyřicátníky a výše. Ještě neumírejte. Život teprve začíná!!! Zdravím všechny dobré lidi a nadšené fotografy.

***

FotoExpedice do Himálaje – okolo osmitisícovky Manaslu se uskuteční opět příští rok (18. 10. – 8. 11. 2015) !

Nabídku všech expedic od FotoInstitut.cz naleznete zde.

V nejbližším termínu nabízíme:

FotoExpedice Island 4×4 29. 8. – 8. 9. 2014

Zvířata na ostrově Helgoland 19. 9. – 24. 9. 2014

Vysoké Tatry – krajina a architektura velehor 28. 9. – 4. 10. 2014

Japonsko na podzim – to nejlepší z Honšú, místa a tradice 1. 11. – 15. 11. 2014

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram