Fotografie týdne a jejich autoři – II/2014

Fotografie týdne z naší FotoGalerie je rubrika, která si zde i na našem Facebooku vydobyla značnou popularitu. Nebude tedy na škodu se k ní vždy po čase obrátit i formou článku, kde se k Fotografiím týdne vrátíme - stejně tak jako k jejich autorům, kterým bychom rádi pogratulovali ke krásným fotografiím a zeptali se na něco víc o jejich tvorbě.

Pro druhou část našeho cyklu, na kterou se můžete na našich stránkách těšit pravidelně, jsme vybrali Fotografie týdne (rubrika, kterou můžete vídat na našich stránkáchFacebooku) za 2. kvartál: duben až červen. Nyní si přiblížíme fotky, které jste vy, naši čtenáři a příznivci, vybrali za druhé čtvrtletí letošního roku. Brzy bude následovat i článek pro čtvrtletí třetí, které nám nyní probíhá.

Všem autorům fotografií, které se staly naším Fotem týdne, gratulujeme!

Zeptali jsme se jich také, chtějí-li nám k fotce něco říci, takže pokud ano, můžete si to pod každou fotkou přečíst:-)

Na fotky se podíváme pěkně popřadě:

Autor: Biker11

Název: Ranná výzdoba

Foto Týdne 7/4/2014

Autor o fotografii: moje fotky sú fotené v prírode a zo živého hmyzu . Fotiť preto chodím skoro ráno, väčšinou tak o 5 hod ráno- býva rosa a hmyz nieje tak aktívny a dá sa fotiť aj z extrémnej blízkosti – od cca 4 cm. V takú skorú rannú hodinu stretne človek iba tri druhy ľudí: šialených fotografov / to ako ja a mne podobný/ , joggingáči a oneskorenci z osláv. Ale raz začiatkom apríla kolo 6 hod ráno, bolo ešte dosť čerstvo – tak 7–8 C som zrazu začul šplechot na jazere, kde chodievam na fotolov, otočím sa a pri brehu bike a vo vode človek mávajúci rukami.Rozbehol som sa , že asi spadol do vody a topí sa , pomôžem mu. Veď čo iné by tam ráno robil . Už som sa chystal vbehnúť do vody ,keď ten si pánko / postarší pán ,už dôchodca / vybehne z vody a začne cvičiť. Vtedy som pochopil , že sú aj iný „úchyláci“ nie len ranný fotiči :)

Technika: Všetky moje makro fotky som fotil s Canon 7D+ Canon MP-E 65+ externý blesk Blesk Canon 430II+ rozptylka. Fotky su fotené z ruky, bez statívu- som lenivec, nechce sa mi dlho nastavovať statív a ani ho nosiť so sebou. Niektore moje fotky sú spojené z dvoch až troch fotiek kvôli hĺbke ostrosti. Na spracovanie fotiek používam Photoshop- spojenie fotiek , doostrenie a kontrast- nič extra hranie- nemám na to čas a hlavne ani trpezlivosť.

Autor o sobě: Fotím asi 15 rokov, prešiel som typickým vývojom nadšeného začitočníka- fotil som všetko a všetky moje fotky boli super / teda podľa mňa / a po zdrvujúcej kritike z roznych fotogalériach som si začal uvedomovať o čom je fotenie a čo by som vlastne chcel fotiť. A tak som postupne objavoval makrosvet, ktorý ma fascinuje svojou rozmanitosťou a krásou. Každá kvapka rosy môže predstavovať neprekonateľnú prekážku alebo nebezpečenstvo. Moje fotografické ciele- ostal mi už len jeden – vydať knihu o hmyze a makrosvete.

***

Autor: Biker11

Název: A idéééém !!!

Foto Týdne 14/4/2014

***

Autor: Vlado Maginhradský – Walgata

Název: Rybárik riečny – samička

Foto Týdne 28/4/2014

Autor o fotce: Rybáriky sú moje najobľúbenejšie vtáčiky. Je to taký náš smaragdový drahokam.Fascinujú ma nielen sfarbením a stavbou tela, pispôsobenému pohybu a lovu vo vode. Ale aj tým ako briskne lovia rybky, ako si vedia poradiť s veľkým sústom, aké sú starostlivé pri kŕmení mláďat a nie v poslednom rade spôsobom „dvorenia sa partnerke“ ponúkanou rybyčkou. Je to na dlhé rozprávanie, ale vždy keď sa vyberiem na fotovýpravu, vždy sa veľmi teším čím ma prevapia. Priateli z klubu mi poskytli vybudovaný fotokryt.Ten je tak perfektne maskovaný, aby sme vtáčiky čo i len cítenou prítomnosťou nerušili. Takže nemajú ani tušenia o nás. Kryt je vykopaný a zapustený v zemi na brehu mrtvého ramena Dunaja. Nakoľko kryt je v lužnom dunajskom lese, kde je priam tropická džungľa, vysoký porast rôznych rastlín, kríkov a stromov a samozrejme na fotenie treba prísť do krytu za tmy, pred východom slnka kedy býva veľká rosa, tak ja som prišiel do krytu úplne premočený. V samotnom kryte je veľmi chladno a vlhko. Sedel som tam 6 hodín a výsledok okrem perfektnej fotky týždňa čo ma úprimne teší je aj zápal ramenného kĺbu s otrhnutým svalom a natrhnutou šľachou s hroziacou operáciou. Aj takto môže dopadnúť posadnutosť fotením…

Technika: Fotil som fotoaparátom NIKON D300S a zoomovým objektívom AF-S 200–400 F4 G ED VR II. Použil som rádiospúšť, aby som bol rýchlejší pri stláčaní spúšte. Túto pomôcku používam stále pri fotení vtákov z fotokrytu.

Autor o sobě: Ja som prešiel od lovu zbraňou k fotolovu, ktorý ma oveľa viac napĺňa. Dáva mi to čo nemôže za žiadnych okolností poskytnúť lov. Viem o čom hovorím.Poľoval som vyše 30 rokov a 10 rokov sa venujem výlučne fotolovu všetkých druhov zvere, vtákov ale aj prírody a rastlín./Pri love som len filmoval. Fotím Viac ako 35 rokov.Profesne som fotil módu do časopisu Rodina./Naposledy som bol fotiť medvede a prišlo mi ich k provizórnemu fotokrytu večer 5 a ráno 4. Ako poľovník som neprežíval také emócie a adrenalín ako pri fotení. Cítite absolutnú slobodu ale aj veľkosť prírody veľkú pokoru a cítite svoju malosť. A po tom všetkom pocit pokoja v duši…

Mojím najbližším cieľom je nafotiť orliaky morské pri love a vôbec dravé vtáky. Ale aj rybárika pri lovení rybiek.. A v jeseni jeleniu, dančiu a muflóniu ruju…

***

Autor: Jaroslav Cigánik

Název: Orol morský wild

Foto Týdne 5/5/2014

***

Autor: Biker11

Název: Frňák

Foto Týdne 12/5/2014

***

Autor: Tibor Bédi

Název: Dudok chochlatý

Foto Týdne 26/5/2014

***

Autor: Biker11

Název: Guličková

Foto Týdne 2/6/2014

***

Autor: marko

Název: Alpske vyhlady

Foto Týdne 9/6/2014

Autor o fotografii: Foto s názvom „alpske vyhlady“ vznikla na jeseň v roku 2013 v pohorí Wetterstein. Vznikla pri východe slnka pri zostupe z kopca Gehrenspitze. Bol som na ňom aj pri západe aj pri východe slnka. Vychod sa ukázal ovela lepší, lebo bola pekne nasvietena celá stena Dreitorrenspitze.

Technika:Fotka bola zhotovená fotoaparátom Canon eos 550d a objektivom Tamron 17/50. Panoráma je poskládana zo siedmych záberov. Do konečnej podoby sa dostala v Photoshop cs5.

Autor o sobě: Co sa týka mojej fotografickej praxi, už niekolko rokov má fotoaparát sprevádza pri mojich potulkách po horách. Stal sa neoddelitelnou súčastnou. Nadalej by som sa rád venoval foteniu prírody. Velmi rád mám panorámy.

***

Autor: Michal Mašík www.FauFloPhoto.cz

Název: Liška obecná

Foto Týdne 16/6/2014

Autor o fotce: Fotografie lišky obecné vznikla v červnu tohoto roku na Vysočině. Byl jsem pozván na jednodenní akci, kdy se fotografovala tato liška v krásné přírodě právě na Vysočině v okolí Hlinska a Svratky. Musím podotknout, že pořízení této fotografie nebylo tak složité. Liška je totiž v lidské péči a tudíž velmi dobře spolupracovala a focení bylo dá se říct snadné. Pokud by byla tato fotografie pořízena za jiných okolností určitě by byla o to cennější.

Technika: Tato fotografie byla pořízena fotoaparátem Canon EOS 5D Mark II a teleobjektivem Canon 500 f/4 L IS USM. Byl použit stativ Gitzo + gimbalová hlaba Jobu BWG- MK III. Fotografie byla následně upravena v ZPS 14 a Adobe Photoshop CS6.

Autor o sobě: Fotografovat jsem začal někdy na střední škole roku 1991. Fotografie byla vždy v naší rodině a já tomu propadl také. V roce 2000 jsem si pořídil první zrcadlovku, ale tehdy ještě na kinofilm. V roce 2006 jsem koupil první digitální zrcadlovku a pak následovala krátká pauza. V roce 2010 jsem tomu opět propadl a začal se fotografii opět intenzivně věnovat. V roce 2011 a 2012 jsem komplet vyměnil techniku. Po výměně techniky jsem i nadále zůstal věrný značce Canon. Fotografie je pro mne pouze relax a odpočinek. Jiné cíle ve fotografii nemám. Je to dobrá příležitost trávit volný čas v přírodě jak v ČR tak i v zahraničí. Mám fajn kamarády, kteří také fotografují a společně pořádáme cesty za focením.

***

Autor: Viki Kollerova

Název: po boji

Foto Týdne 23/6/2014

***

Autor: David

Název: …:-)

Foto Týdne 30/6/2014

Autor o fotce: Jednoho dne jsem vyrazil na fotolov do lesa. Měl jsem vyhlédlou lišku, kterou jsem toužil vyfotit. Liška nepřišla. Po cestě zpět, když jsem vyšel z lesa, jsem se poohlédl do pole a vidím, jak si to přímo proti mě namířil překrásný mladý srneček. Zalehl jsem. Byl jsem schován za vysokou trávou, která oddělovala obilné pole s cestou. Přehodil jsem přes sebe maskovací síť a trpělivě čekal, až se srneček přiblíží na méně než 10m. Slunce, které zapadalo jsem měl přímo v zádech, takže srneček byl velice dobře nasvícen. Tiše jsem vyčkával, ani jsem nedýchal a v duchu se modlil, aby můj plán vyšel. Povedlo se!!! :D V momentě, kdy byl srneček v úžasné pozici k focení jsem si klekl a už jen zaostřil a fotil. Srneček si mě všiml a já měl pouhé vteřiny k odfocení! :) Stihl jsem jen čtyři fotky. Klepal jsem se napětím, zda vyšla alespoň jedna fotka. Na prvních třech fotografiích měl srneček trávu před hlavou, ale na čtvrté fotografii už bylo vše v pořádku a v náhledu na fotoaparátu byl snímek naprosto úžasný! Vyvážené barvy, správně zaostřeno, žádný šum, díky větru nakloněná tráva atd… :) Mé emoce byly tak silné, že jsem se radostí rozklepal a věděl jsem, že je to má TOP fotografie! S radostí jsem si vzal věci a letěl domů k počítači! Těšil jsem se, až to uvidím na monitoru! Cestou zpátky jsem zahlédl ještě daněly s mláďaty. Ani jsem nezastavil jak jsem pospíchal! Doma jsem ihned přehrál fotografie do počítače. Byl jsem šťastný. Poprvé jsem měl pocit, že mám vysněnou fotku. Upravil jsem ji a hned vystavil.

Technika: Fotografie vznikla mou novou zrcadlovkou Canon 70D, kterou vlastním po Canonu 7D již měsíc a musím konstatovat, že je to velký krok vpřed, především co se týče focení na vyšší ISO oproti 7D! Objektiv jsem použil Canon 300mm f4 IS L. Pěkné sklo, na které jen tak nedám dopustit. Má jen drobný nedostatek a to nešikovné umístění přepínání na AF/M ostření. V určitých situacích například jako byl vyfotografován srneček, kdy fotíte přes trávu, či větvičky, aby bylo popředí rozmazané a nemáte čas najít ten malý zastrčený přepínač! Zkrátka jsem risknul, že AF zaostří správně i přes vysokou trávu. Expoziční údaje jsou: 1/2000, F4, ISO 400

Autor o sobě: V roce 2012 mě moje kamarádka nafotila můj podnik na webové stránky. Tam mi půjčila svou zrcadlovku a od té doby fotím. Vzalo mě to na plné obrátky. Ze začátku jsem fotil rodinu, a protože se mi líbí makro, zkusil jsem i to. Pak jsem začal chodit do lesa a od té doby fotím wildlife.

Člověk si při tom neuvěřitelně vyčistí hlavu a nabije energii. A můj cíl? Fotit, fotit, fotit. Rád bych se zdokonalil a naučil se o fotografování co nejvíc. Závěrem, fotografování přírody je to nejlepší co mě mohlo potkat, je to parádní koníček a terapeut v mém životě.

***

Aktuální Foto týdne (II. kvartál 2014) můžete sledovat na našich stránkách či na našem Facebooku.

PS: My i autoři budeme rádi za každý lajk)

     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram