Kašperský deník aneb Zpráva z fotografického tábora

Od 13. do 19. 7 2014 se na Šumavě konal Letní tábor fotografie pro žáky a studenty základních a prvních stupňů středních škol. První červencový den mi paní ředitelka Fotoinstitutu poslala e-mailový dotaz, zda mohu jet také. Obratem jsem nadšeně odpověděl, že mohu. Jenom jsem zatím moc netušil co:-)

FOTO tábor, neděle, 13. července 2014

V neděli, kdy se hrál večer finálový zápas fotbalového MS, mě odpoledne tmavomodrá Oktávie odvážela z Prahy na Šumavu. Kousek za městem si řidič raději ještě jednou prověřil na benzínové pumpě, zda mu manželka nevybalila dva fotoaparáty z batožiny. Nevybalila. Kolem šesté hodiny jsme zaparkovali na soukromém parkovišti Domu fotografů, 341 92 Kašperské Hory, Nerudova 111. Uvítala nás sympatická blondýnka Helena spolu s partou mladých fotografických talentů, kam patřila Tereza, Michal, Eliška, Kamil, Natálie, ještě jedna Natálie, Kristýna, Vojtěch, Markéta, Alex, Eliška, ještě jedna Eliška, Kateřina, Jolana a Veronika. Jinak: šest Nikonů, tři Canony, tři Sony a tři Olympusy. Ještě jinak: patnáct různých chytrých mobilů, patřících přítomným patnácti emefákům (mladým fotografům). Právě začínal „IX. ročník Fotografického tábora pro ZŠ a víceletá gymnázia“. Kurz pro fotografické nadšence, ročníky 1997, 1998, 1999 a 2000. Prvním bodem programu byla společná večeře v místní restauraci U muzea. Po návratu do „školy“ došlo ke vzájemnému představování, včetně dovětku: „na tomto kurzu jsem dobrovolně“.

FOTO tábor, pondělí, 14. července 2014

Na pokoji mám dřevěné houpací křeslo. Na něm se po ránu rozhoupu k dalším aktivitám. Ještě před snídaní jsme byli s Helenou provést rekognoskaci místního hřbitova, tj. zda je otevřen. První přednáška byla o focení s malou a velkou hloubkou ostrosti. Následovaly základní prvky expozice: clona (malé číslo – „velká díra“, velké číslo – „malá díra“), čas a citlivost (menší světlo – vyšší ISO). Čtyři typy histogramu (přepaly, podexpozice). A nakonec ještě ovládání programovacího čudlíku: M (Manuální režim), A (Priorita clony), S (Priorita času) a P (Programová automatika).

Než jsme si zasloužili k pozdnímu obědu vynikající meruňkové knedlíky se zmrzlinou, prošli jsme se necelý kilometr na hřbitov, kterému vévodil zamčený kostel svatého Mikuláše (gotická trojlodní bazilika, významná památka raně středověké architektury) a hřbitovní kaple svaté Anny (staré poutní místo), zasazené mezi desítky původních, převážně německých, křížů a náhrobků.

Na knedlíky navazovala přednáška o kompozici a zlatém řezu. Krátká přestávka na potřeby a fotografický výšlap na nedaleký Šibeniční vrch, na který navazovalo individuální focení do večerní soutěže.

Po knedlo-vepřo-zelo-limonáda došlo ke kolektivnímu tleskacímu hodnocení fotografií. Jeden tlesk – nic moc, tři tlesky – docela hezké, pět (a více) tlesků – „libové“. Jak paní ředitelka Helena, tak i my ostatní, jsme si to náramně užívali. Téměř do půlnoci.

FOTO tábor, úterý, 15. července 2014

Dopolední přednáška se zaměřila na fototechniku II: švenkování (panning), bracketing, bodové, částečné a celoplošní měření, režimy ostření, druhy filtrů. Přijeli jsme se něco nového naučit, takže oběd a odpolední přednáška: Krajinářská fotografie.

Následoval tříkilometrový výšlap nahoru-dolů-nahoru ke hradu Kašperk. Nejvýše položený královský hrad v Čechách (886 m.n.m.), založený Karlem IV. v roce 1356. Přesunuli jsme se k ruinám Pustého hrádku (924 m.n.m.), bývalého předsunutého opevnění hradu Kašperk a čekali a čekali na úžasné barvy zapadajícího slunce. Po hodině čekání polovina třídy dostala hlad a tak jsem je odvedl domů. Pak jsme jenom tiše záviděli druhé polovině třídy, protože přinesli fakt úžasné fotky.

Po boloňských špagetách došlo na hodnocení Fotek dne: momentka, S-křivka, pod- a přeexponovaná fotka. Zapojil jsem se jenom do kategorie S-křivka, protože jsem si o polední přestávce zašel do místní kafírny Rosta Kafe a ukecal sympatickou majitelku Michaelu, aby mi na jeden hrníček s brazilskou kávou namalovala písmeno S.

FOTO tábor, středa, 16. července 2014

Program začal návštěvou kafírny, do které nás Michaela pustila ještě před otvírací hodinou a namalovala čtyři hrnky kávy různými „coffee-art“.

Odpolední přednášková část si převzal Vlastík. Portrét. Kreativní, rodinný, módní, reklamní, autoportrét (selfies). Kompozice a technika, chyby ve svícení, hlavní a vedlejší prvky. V následující praktické části (ateliérový portrét) se zejména holky velice kreativně vydováděly. Moc si to užívaly.

V sedm hodin večer naše studijní skupina tvořila většinu přítomných v kinosálu místního Informačního střediska při foto přednášce o Japonsku. Na vážnější první část v podání Heleny navazovala méně vážná část, při které jsem použil svůj set „99× Japonsko“ z návštěvy před třemi roky.

FOTO tábor, čtvrtek, 17. července 2014

Téměř celodenní výlet do světoznámého Povydří (Schachtelei), perly Šumavy. Autobusem kolem Rejštejna na Antýgl Most (898 m.n.m.), kde na nás čekal sedmikilometrový pěší sešup kolem řeky Vydra. Rozuměj: kolem různě velikých balvanů, mezi kterými občas protékaly zbytky dravé řeky. Naprostá většina emefáků si zkoušela záběry s dlouhým časem, což nebyl můj případ. Nevzal jsem si s sebou stativ a tak jejich fotky byly o moc a moc hezčí. Na půl cestě jsme se zastavili v restauraci Turnerovy chaty, kde měli dvě živé vydry a výborný oběd. Den byl zakončen dalším hodnocením fotografií.

FOTO tábor, pátek, 18. července 2014

Poslední školní den a rozdávání vysvědčení. Přesně v deset hodin odstartovala Helena z brány Domu fotografů dvouhodinový FotoMaraton městem. Témata: 1. Zeď, 2. Idylka, 3. Tajemno, 4. Radost. Přesně v tomto pořadí, ke každému tématu pouze jedna fotka. A jako mimosoutěžní jedna „selfie“.

Slavnostní závěrečná večeře se konala na zahradě školy. Dva grily. Jeden pro špekáčky, druhý pro hermelín v alobalu. Po fanfárách došlo k vyhlášení vítězů dnešního Foto maratónu. Majitelce nejhezčího „selfie“ jsem věnoval blok z pravých srílanských sloních bobků.

FOTO tábor, sobota, 19. července 2014

A nastalo smutné loučení. Od rána si přijížděli rodiče a vyzvedávali své ratolesti.

Bylo to nesmírně příjemných a zajímavých šest dní. Jedenáct holek a čtyři kluci neměli chybu. Naprosto pohodoví týnejdžři s velkým zájmem o focení. Vždy a všude dochvilní. Jedinečná parta bez jediného obláčku.

Marcelovi děkujeme za skvělou reportáž. Úplné znění článku spolu s dalšími 66 fotografiemi z Letního fotografického tábora najdete na webu kolegy a velkého cestovatele Marcela Čintalana: www.marcel-na-cestach.cz

***

Další informace a termíny o Letním fotografické táboře, popř. volná místa najdete zde: Fotografické tábory pro ZŠ a víceletá gymnázia na stránkách FotoInstitut.cz

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram