Nikon D810 - první zkušenosti

Do redakce nám přibyl nadmíru zajímavý fotopřístroj: nový Nikon D810. Jedná se o novou "studiovou" vlajkovou loď s 36Mpx, která nahrazuje oba modely D800 a D800E. Jedná se v podstatě o jejich evoluci, ale velmi zdařilou. Podíváme se na ni v krátkém úvodním článku – delší bude následovat brzy.

V současné době pro vás připravujeme recenzi tohoto špičkového fotoaparátu. Abychom vám ukrátili čekání, přinášíme zatím krátké úvodní slovo a ukázkové fotky.

UPDATE: Recenzi naleznete zde!

Nikon D810

Na Nikonech D800/D800E toho zdánlivě už moc vylepšovat nešlo, ale Nikonu se to nakonec stejně podařilo:

D810 dolaďuje a sjednocuje obě řady „osmistovek“ a co je sympatické, v podstatě přesně podle požadavků uživatelů.

Kosmeticky se těla příliš neliší – jinak vysochaný grip, jinak umístěný nápis, tu jinak umístěné tlačítko, či jinak tvarovaný detail… ale rodinná příslušnost je zřejmá. Zdánlivě se neliší ani specifikacemi – stejné rozlišení, stejný rozsah exp. časů atd. Ale zde už došlo k závažnějším změnám – senzor je sice obdobný, ale v nové, výrobcem přepracované verzi a závěrka je zcela nová. Snímač úplně přišel o low-pass filter a má nyní širší rozsah citlivostí. Překvapivě ne pouze do hodnot vysokých – i když zde si přístroj v běžném režimu troufá na citlivost o 1EV vyšší (12 800 ISO), ale i do nízkých, kde je nyní základní citlivost 64 ISO. Pomocí softwarového „push/pull“ lze používat citlivosti v rozsahu ekvivalentním 32 – 51 200 ISO. Kromě nové verze snímače tomu pomáhá zejména nový procesor Expeed 4.

Ten ve spojení s novou kevlarovou závěrkou a vyvažovacím mechanismem zrcátka umožnil zvýšit frekvenci sériového snímání o 1 snímek za sekundu (5sn./s v FX, až 7sn./s v DX formátu s gripem). V JPEGu je navíc sériové snímání neomezené počtem snímků.

Nová závěrka je také tišší.

Vyšší rychlost snímání a senzor s vysokým rozlišením vyžadují i špičkový AF. Přístroj D810 sice přebral 51 bodový systém od předchůdce, ale zaostřovací algoritmy jsou nové a celková odezva by se měla zase o něco zlepšit. AF by měl spolehlivě pracovat i při hodnotě –2EV. Dále je zde možnost elektronické první lamely při live-view pro minimalizaci otřesů (a že to je při takto vysokém rozlišení potřeba).

Vylepšen byl i hledáček – nové vrstvy na optice soustavy hledáčku mají pomoci jasnějšímu obrazu a displej v hledáčku je tentokrát OLED.

Novinkou jsou i různá nová nastavení – například možnost fotit do RAWu velikosti S – tedy „small“. Zkrátka využít nekomprimovaný RAW soubor se všemi jeho výhodami, ale nižším rozlišením (a tedy i datovým objemem). Také možnost nastavit si barvy a jas monitoru přijde vhod (i rozlišení monitoru je nyní vyšší). Nové či vylepšené je i různé nastavování obrazu („Picture Control“).

Zlepšení dosáhlo i video – mělo by mít kvalitnější výstup ve FullHD, než u předchozích modelů. Navíc přibyla třeba funkce Auto ISO v režimu M při videu či „zebra“ pro pomoc při nastavení expozice.

V neposlední řadě by měl přístroj také vydržet déle na jednu baterii.

Vylepšení je tedy mnoho… výše je vypsán seznam toho nejdůležitějšího, ale detailů je samozřejmě více.

Podívejte se teď na „unboxing“ video a ukázkové fotky z „déosmsetdesítky“:

Fotografie z D810:

Objektiv AF-S Nikkor 58mm F1.4G, foceno v .NEF, konvertováno pomocí ViewNX 2, WB Auto

F8.0, 1/160 s, ISO64 F1.4, 1/320 s, ISO200
ISO64, F8.0, 0.3 s ISO6400, F1.4, 1/400 s
Nikon D810 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
     

Líbil se vám článek?

Obsah článku

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram