Hanami - Japonci oslavují sakury

Hanami je svátek, kdy se celé Japonsko těší z pohledu na rozkvetlé sakury. Květy sakur můžeme spatřit na japonské 100 yenové minci, na tradičních hedvábných kimonech, nebo válečných japonských bombardérech kamikadze. Oslavy sakur vrcholí většinou v první polovině dubna.

NIKON D7000, 50.00 mm

Květy sakur můžeme spatřit na japonské 100 yenové minci, na tradičních hedvábných kimonech, nebo válečných japonských bombardérech kamikadze. Na letounech měly namalované pomoci reinkarnovat životy pilotů do květů sakur.

Japonci mohou sledovat stav květů v předpovědi místních novin už od prvních poupat. Toto sledované zpravodajství o rozkvětu sakur „sakura zensen“ vždy uvádí obrázek a stav květů pro každou oblast Japonska. Doba květu sakur se mezi jihem a severem Japonska může lišit až o jeden měsíc. V Tokiu byl letos vhodný konec března, pro svatyni Heian v Kjótu zase konec prvního týdne v dubnu.

Období sakur je výborné nejen pro fotografování kvetoucích stromů, ale i pro reportážní fotografii. 

Ve chvíli, kdy jsou stromy plně rozkvetlé, Japonci vycházejí do parku s přáteli a rodinou a tráví zde chvíle volného času piknikem pod třešňovými květy. Tento zvyk se nazývá japonsky „hanami“.

NIKON D7000, 18.00 mm

Zvyk pozorování květů má opravdu velkou tradici, téměř všechny stromy jsou obklopeny Japonci. Často si z tohoto důvodu musíte rezervovat dopředu místa pod stromem.

Jedná se o národ lidí, kteří se velice často a rádi navzájem fotografují a je to častým druhem zábavy. Větší problém je však vyfotografovat Japonce přirozeně, budou vám hodně často pózovat. Nestává se však, že by si na vás stěžovali nebo se s vámi chtěli hádat, či rovnou soudit.

---

FotoInstitut.cz pořádá FotoExpedici do Japonska. Na jaře jsou hlavním tématem sakury, na podzim barevný až červený podzim.

NIKON D7000, 85.00 mm NIKON D7000, 50.00 mm
NIKON D7000, 18.00 mm NIKON D7000, 105.00 mm
NIKON D7000, 85.00 mm NIKON D7000, 50.00 mm
     

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram