Aneb pokročilý fotoaparát pro mobilní generaci. Přináší dosud nejtenčí tělo mezi přístroji s výměnnými objektivy, 1“ snímač a špičkovou konektivitu. I s nasazeným testovaným „pancake“ širokáčem ho strčíte do kapsy od košile. Jaký je a pro koho?

Samsung, jakožto největší výrobce smartphonů, má mnoho zkušeností s tím, co dnešní mobilní generace chce. A protože také patří mezi průkopníky fotopřístrojů třídy „mirrorless“ (chronologicky mu patří hezká 3. příčka po Panasonicu a Olympusu), není až takovým překvapením, že se pokusil oba světy propojit. Koneckonců, není to poprvé – Samsung Galaxy Camera přinesl do kompaktního přístroje Android a špičkovou konektivitu a Samsung Galaxy NX to samé do světa pokročilých „bezzrcadlovek“. I smartphony Samsung se vyznačují důrazem na fotografické funkce, ať už je to současný topmodel Galaxy S5 s technologií snímače ISOCELL či další aktuální přístroj, Galaxy K Zoom, který do tenkého těla telefonu vměstnal 10× optický zoom.

NX Mini tedy nepřichází jako jedináček, ale do celkem rozvětvené rodiny podobně zaměřených přístrojů, jen přináší zase o něco jiný přístup.

Konstrukce a hlavní charakteristiky

Hlavní charakteristikou přístroje je jeho tloušťka, přesněji „netloušťka“. Tělo je po celé své ploše v podstatě uniformě silné (tenké, max. 23mm!) bez jakýchkoliv výstupků a nerovností. Jeho design je dnes moderní „retro-hi-tech“ s kombinací imitace kůže a stříbrného kovu. Povrch je ale kožený jen zdánlivě. Ve skutečnosti se jedná o tvrdý plast, který si u testovaného kousku navíc trochu povrzává, když se silněji stiskne. Barvy povrchu mohou být černá, bílá, hnědá (testovaný vzorek), šedoozelená (nevím, asi se jí nějak říká – dámy?) a růžová. Při sundaném objektivu vidíme na těle i velmi malý a mělký bajonet, ve kterém trůní 1“ snímač (tedy stejně velký jako mají Nikony 1 nebo Sony RX100) s 20.5Mpx. U objektivu se také zastavíme – v testu jsme měli 9mm F3.5 pevnou „palačinku“ (eq. 24mm), která má jen něco přes centimetr tloušťky (ve vypnutém stavu, po zapnutí přístroje se o pár mm povysune). Jedná se o podivný objektiv v tom smyslu, že nemá ani prstenec pro manuální ostření (proč taky při daném ohnisku a světelnosti), ani filtr pro závit, ani krytku. Skutečně, „telefonový“ přístup se projevuje i zde – objektiv je krytý tvrzeným sklíčkem podobně jako u mobilů a pokud si ho potlapáte, stačí ho oleštit o rukáv. Sám výrobce tvrdí, že krytka by jen zbytečně přidávala na tloušťce. Posouzení tohoto přístupu nechám na čtenáři, osobně mě všude strkat a pokládat odhalený objektiv trochu znervózňovalo, ale to je dáno zkušeností ze zrcadlovek a jejich optiky. U mobilu mi to nijak zvláštní nepřijde a je fakt, že třeba u něj se mi krycí sklo objektivu nepoškrábalo nikdy, a to s ním šoupu po stole každou chvíli.

Další objektivy samozřejmě také existují a jsou už klasičtějšího střihu: 9–27mm F3.5–5.6 je k dispozici už teď a 17mm F1.8 by měl přijít brzy, stejně jako adaptér na NX APS-C objektivy, které tak budou suplovat dlouhá ohniska.

Mobilních inspirací najdeme vícero. Trochu mě překvapila podpora pouze MicroSD karet, které se většinou používají právě v mobilech. Ale je to logické – kartu můžeme mezi mobilem a foťákem prohazovat, což cílovému publiku bude vyhovovat.

Dalším telefonovým prvkem je i ovládání přes (kapacitní) dotykový displej. Ne že by to byla ve fotoaparátech nějaká novinka, ale zde je tento přístup uživateli dost vnucován, například není možné zvětšit fotku na displeji jinak, než „pinch“ zoomem nebo dvojitým poklepáním. Samsung sám dokonce propaguje NX mini jako ultimativní „selfie“ (čti selfí) fotoaparát – což je disciplína, kde mobily díky svým předním kamerkám vedou. NX Mini to řeší výklopným displejem o 180°, který vám umožní se vidět a vyfotit. Aby bylo vše víc pohotové, vyklopení displeje do krajní polohy zároveň zapne fotoaparát, samospoušť a automatický režim s detekcí tváře (ve výchozím nastavení). Zapnout si můžete i expozici při úsměvu či samospoušť aktivovanou mrknutím…

Další fotografické vlastnosti a funkce

Troufám si tvrdit, že fotografické publikum čtoucí FotoAparat.cz zajímají i jiné funkce a použití, než je fotografování se s kamarády z natažené ruky, takže se podíváme, zda je tento přístroj schopen posloužit i zapálenému fotografovi.

Potenciál na to má – 20.5 Mpx s (na poměry malých kompaktů) velkým 1“ čipem (2,7×), navíc technologie BSI (s obráceným osvitem – zkrátka že obvody jsou až pod samotnými světlocitlivými diodami a nepřekáží tak světlu). Citlivost od ISO 160 – 12 800 (s rozšířením od 100 až 25 600) je papírově výtečná, možnost fotit do RAWu samozřejmostí v této třídě a výměnné objektivy jsou také velké plus pro zapálené uživatele. Výklopný displej je praktický při mnoha fotografických disciplínách a rychlý (byť kontrastní) AF s možností dotykového ostření je také fajn. Malé rozměry znamenají nenápadnost a snadný transport a dobrá konektivita umožňující snadný přenos fotek atd. je také vítána.

Specifikace
Typ: kompakt s výměnnými objektivy bez hledáčku
Bajonet: proprietární NX-M bajonet
Senzor: 20.5Mpx BSI CMOS, 2,7× ořezový faktor, Bayerova matice
Citlivost: ISO 160 – 12 800 (100 – 25 600), Auto
Formáty: JPEG, RAW, MPEG-4, H.264
Sériové snímání 6 sn./s
Autofokus: ano, detekce kontrastu
Rozsah časů závěrky: 30s – 1/16000 + B
Synchročas: 1/200s
Blesk: ano, vestavěný, směrné číslo 13
Externí blesk: ano, přes proprietární konektor
Režimy: P, A, S, M, auto, inteligentní režim, wi-fi režim
Video: ano, FullHD, 30sn./s
Displej: 3“, výklopný, dotykový, 460 800 „bodů“
Konektivita: Wi-Fi, NFC
Konektory: MicroUSB, MicroHDMI
Paměťové médium: MicroSD/SDHC/SDXC
Baterie: li-ion, 2330 mAh
Rozměry: 110×62×23 mm
Váha: 196g
Objektiv:
Testovaný objektiv: 9mm F3.5
Rozsah clony: až F13
Optická konstrukce: 6 členů v 5 skupinách
AF: ano
nekratší ostřící vzd.: 11 cm
Lamely clony: 5
Stabilizace: ne

(pokračování na další stránce)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Burget
    Lukáš Burget
    19.05.2015 14:22

    Fotoaparát jsem si nedávno pořídil jako kapesní alternativu k větší bezzrcadlovce a jsem celkem spokojen. Jinak, Smasung NX mini má režim "Vodopád": I za normálních světelných podmínek exponuje 5 - 6 sekund a výsledek je bez přepalů. Nenapadá mě nic jiného, než zabudovaný ND filtr, o kterém se ovšem Samsung nikde nezmiňuje. Má-li autor recenze lepší informace, mohlo by osvětlení této věci být nejen pro majitele tohoto přístroje užitečné, stejně jako odborný náhled na to, jak je zabudovaný ND filtr řešen: Fyzicky přítomným zasouvacím šedým filtrem, nebo řízením ISO (snad nějakým ovládáním síly signálu z čipu)?

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram