Test fotoaparátu Canon G1 X Mark II

Špičkové kompakty s cenou přesahující násobně cenu nejlevnějších zrcadlovek. To je segment fotoaparátů, který se pomalu ale jistě začíná prosazovat na našem trhu. Jedním ze zástupců je kompaktní Canon PowerShot G1 X Mark II. Více se o něm dozvíme z následujícího testu.

Canon G1X Mark II

Základní charakteristika

Canon G1X Mark II Canon G1X Mark II

Model navazuje na svého předchůdce, který nemá v označení Mark II. Na první pohled, ale opravdu z velké dálky, je fotoaparát stejný. Na druhý se ovšem velmi liší. Jiné je i samotné tělo – chybí hledáček. Ovládání LCD je zcela jiné. Přední roller byl nahrazen. Objektiv je mohutnější. Hmotnost je 558 g (udávaná výrobcem) a rozměry 116,3 × 74,0 × 66,2 mm.

Ovládání

Canon G1X Mark II Canon G1X Mark II

Nejprve k „čudlíkovému“ ovládání. Na umístění a funkci tlačítek si zvyknete rychle. Trošku méně šikovné je ovládání otočného prstence kolem křížového zadního voliče, není to na velké prsty. Ale zvyknete si a přizpůsobíte se. Ovšem fajnovou záležitostí a dokonce velmi funkční, je dotykové ovládání přes LCD. Například ostřit lze dotykem, exponovat také (volitelně), jsou k dispozici základní nastavení pod záložkami, které „vykukují“ na kraji. Na krabičku tvaru a hmotnosti minicihly dokonalé.

Ostření dotykem
Canon G1X Mark II Canon G1X Mark II

Jak jsem psal výše, přední roller nenajdete. Co ho tedy nahradilo? Prstenec na objektivu. Ten na konci slouží pro manuální ostření (samozřejmě nikoliv mechanické) a ten blíže k tělu slouží k tomu, nač jej naprogramujete. Navolit chování lze i u otočného prstence na zadní straně. Po dvou dnech jsem se již neztrácel a našel vše, víceméně intuitivně. Pro Canon klasické nastavení pro fotografování zůstalo pod tlačítkem Func.Set na zadní stěně.

Nastavení a funkce

Možností nastavení je mnoho. Například lze na jeden stisk udělat z jednoho snímku mnoha úpravami to, co vidíte v galerii snímků (viz. jejich popis). Standardní možnosti nebudu ani zmiňovat. Již snad i standardem je možnost připojit se k chytrým zařízením a snímky sdílet. Nechápu však, proč stroj za částku vyšší než 20 tisíc Kč nemá GPS.

LCD při snímání LCD při snímání

Kus, který jsem měl k dispozici vždy při kontiunuálním ostření přisvěcoval vestavěnou diodou (nezávisle na nastavení přisvícení a nezávisle na světelných podmínkách).

Už standardně je maximální doba expozice 60 sekund. Třeba desetiminutová expozice prostě není možná.

Nastavení

Velmi potěší vestavěný ND filtr. Pro snímky „denní šum“ jsem ho musel použít. Osobně nemám rád (čistě pocit) velmi krátké časy typu 1/2000 s. ND filtr tady pomůže a to nemluvím o potřebě delších expozic při focení např. tekoucí vody.

Nastavení SET při snímání Nastavení Nastavení

U předchozího modelu jsem si postěžoval, že celková rychlost odpovídala kompaktům. U Marka II tomu tak již opravdu není. Snad jen při procházení menu a nastavování je odezva na další stisk tlačítek (a dalších prvků) bohužel patrná až po vykonání předchozího příkazu (zobrazení nabídky, snímku). Ale rychlost ostření, snímání a ukládání dat, tak tady jsem pocitově rozhodně nenarazil a konstatuji, že u mě dopadl Mark II na výbornou.

Prohlížení Menu při prohlížení

Možnost připojení externího blesku je snad povinností, patice samozřejmě nechybí. Nicméně i ten interní má dosah až 6,8 (W) a 3,8 m (T).

LCD

Canon G1X Mark II Canon G1X Mark II

Canon G1X Mark II

LCD je výklopné a dotykové. Pro mě osobně je tento typ méně praktický, než typ u G1 X. Co bych vytknul – obtížně se „vycvakává“ ze základní pozice. Je tam jakási aretace, která neustále budí pocit, „že to musí křupnout“. Ale vydržela a jistě vydrží. Velikost úhlopříčky LCD 3" je dnes standardní, rozlišení 1 040 000 bodů také. Obraz je výborný.

Objektiv

Podle mého názoru je právě objektiv to, co je na MII to nej. Ohnisková vzdálenost je sice stejná jako u předchůdce a je v přepočtu velmi slušných 24 mm – 120 mm (ono více není lépe), ale světelnost je naprosto unikátní. Od f/2 do f/3,9 (W – T). A na „dlouhém konci“ světelnost f/3,9 není častá a na krátkém f/2 také ne. Takže ostření i za horších podmínek je velmi dobré a možnost práce s hloubkou ostrosti je u nejmenšího clonového čísla nemalá. Nejmenší ostřící vzdálenost 5 cm. Pozor na automatické ostření – při cloně f/2 a tím malé hloubce ostrosti, si opravdu musíte hlídat, kam přesně se ostří.

Video

Nastavení SET při videu

A jsme zase o kousek dál. Podle mého názoru je video a jeho ovládání velmi vyvedené. Zoom je k dispozici, je zpomalen tak, aby rušil co nejméně. Takže jen pomalu pouštějte páčku zoomu, jinak nehezky cvakne doraz. Průběžné automatické ostření se však zřejmě nedá vypnout (mě se to nepovedlo), zcela vypnout automatické ostření lze. FullHD je samozřejmostí.

Čip

Čip má rozměry 18,7 × 12,5 mm s maximálním rozlišením 4160 × 3120 px. Toho ale nedocílíme při žádném poměru stran. Různých poměrů se dociluje výřezy. 3:2 – 4352 × 2904, 4:3 – 4160 × 3120.

Čip Rozměry Úhlopříčka
G1 X Mark II 18,7 × 14 mm 22,5 mm
APS-C 22,3 × 14,9 mm 26,8 mm
4/3" 18 × 13,5 22,5 mm
1/1,7" 7,60 × 5,70 mm 9,5 mm

Maximální citlivost je ISO 12800. Minimální je ISO 100. Podle dostupných informací používá fotoaparát ostření detekcí kontrastu (a ne tedy i detekci fázovou, jako jeho „vyspělejší“ bratříčkové).

Kompletní specifikaci fotoaparátu Canon G1 X Mark II najdete zde.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram