Střípky z fotoexpedice Manaslu 2013

Nepál je určitě nejznámější díky Himálajskému masivu táhnoucímu se podél severní hranice s Tibetem. Je to však také země s unikátní směsicí náboženských a kulturních etnik. Návštěvníkům - fotografům tak nabízí nejen úžasné krajinářské a přírodní náměty, ale i kulturní a architektonické skvosty, nezřídka zapsané na seznamu Unesco jako světové kulturní dědictví. Naše 3 týdenní fotografická expedice Manaslu 2013 tak měla od začátku jasno, že plán nebude úzce zaměřen jen na krajinářskou fotografii.

V tomto článku se dozvíte jak střípky cestovatelské, tak (u každé fotografie) i střípky fotografické.

Obvyklá cesta Evropana do Nepálu začíná v hlavním městě Káthmandů. Jeho centrální čtvrť Thamel se nazývá přestupní stanicí mezi západem a východem. Díky čekání na vyřízení povolení ke vstupu a pohybu v rezervaci Manaslu jsme měli k dispozici 2 dny na návštěvu vyhlášených buddhistických a hinduistických památek či lokalit jak v městě samotném, tak v jeho blízkém okolí.

Po přejezdu z letiště do Thamelu i zkušené cestovatele znovu a znovu zaujmou typické asijské rozvody elektrické energie. Nechce se věřit tomu, že v případě poruchy na přívodech někdo dohledá místo problému. Řešením je nejpravděpodobněji přidání dalšího kabelu do „klubka“.

městská elektroinstalace - Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 24-105 mm f/4, F7.1, 1/320, ISO 400

Návštěva nejstaršího buddhistického chrámu na světě – stúpy Swayambhunath – s pěším přesunem z Thamelu poskytuje mnoho příležitostí k fotografování běžného života obyvatel Káthmandů.

pouliční prodejce ovoce  - Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 24-105 mm f/4, F5.6, 1/250, ISO 800

Ke stúpě Swayambhunath vede 365 schodů a její název je odvozen od Swayambhu – sama vzniklá. Prý uvnitř chrámu je ještě jedna její menší kopie. Pro velké množství opic žijících v zeleni obklopující celý komplex se toto místo také nazývá jako opičí chrám. Nepálci věří, že po modlení se zde v době svátku v 6. měsíci tibetského kalendáře budou mít 13 bilionkrát větší zásluhy než modlením se jinde. Pro fotografy je pořízení záběru celé stúpy poměrně obtížné. Kvůli těsnému obklopení dalšími budovami ani široký objektiv tuto úlohu příliš neřeší.

část z 365ti schodů ke stúpě - Canon EOS 5D Mark II, Canon EF 24-105 mm f/4, F7.1, 1/125, ISO 800

Z hinduistických památek zmiňme na předním místě posvátné místo všech nepálských hinduistů – Pashupatinath. Je obdobou indického Váránasí. Také zde se pozůstalí loučí se svými zesnulými a nechávají je spalovat na ghátech u posvátné řeky Bagmátí (vlévá se v Indii do Gangy).

Gháty v Pashupatinth - Canon EOS 5D Mark III, EF 24-70 mm f/2.8 L II USM F6.3, čas 1/250, ISO 100

V chrámovém komplexu lze spatřit mnoho tzv. svatých mužů. Tito muži vyznávají boha Šivu, který je symbolem ničení a smrti. Právě zde jsou ke smrti co nejblíže. Žijí z almužen a nosí s sebou Šivovy symboly – trojzubec, oboustranný bubínek a korále. Pro fotografy jsou samozřejmě zajímavým objektem. Za své pózování však vyžadují poměrně velké částky jako dar pro sebe a své druhy.

svatý muž v Pashupatinath , Canon EOS 5D Mark III, Canon EF 24-70 mm f/2.8 L, F2.8, 1/2000, ISO 100

I když jsme během čekání na vyřízení permitu navštívili ještě velmi zajímavé královské město Bhaktapur, přenesme se již do dne, kdy jsme džípem společně s naším průvodcem Dordžem a 2 nosiči přejeli z Káthmandů do výchozího místa našeho treku kolem masivu Manaslu – Arughat Bazaru. Hned první ráno po začátku první pěší etapy nás čekalo překvapení v podobě brodu přes dosti široký potok. Bez bot to nešlo ani nám, ani zkušeným průvodcům či nosičům.

brod přes přítok řeky Budhi Gandaki - Canon EOS 5D Mk II, Canon EF 24-105 f/4, F4.5, 1/160, ISO 200

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram