Zpracování tématu "Street foto"

Březnové téma našeho seriálu Okem profesionála mělo téma "Street foto". Jak se autoři fotografií s touto tématikou "poprali" a kdo zvítězil? Dočtete se v tomto článku Kamila Vargy, který snímky hodnotil.

Zároveň připomínáme, že téma na březen je "Snídaně"

Street foto

Především lidským rozměrem diváka zaujme tato fotografie. Svým humanistickým tématem, kdy mládí hraje pro stáří, rozhodně potěší v našem poměrně dost bezohledném světe. I výraz paní docela „hraje“. Černobílé řešení je zvoleno vhodně. Zvláště když si člověk uvědomí míchání barevných teplot na hlavním nádraží.

Street foto

Velice strohá fotografie s humorným nádechem. Kromě kamenné zdi a oblohy obsahuje pouze dva prvky. Pán s fotoaparátem a pták na větvích. A právě mezi nimi probíhá kuriózní interakce. Krkolomně držený fotoaparát je z našeho pohledu namířen na ptáka jako na něco pro turistu mimořádně důležitého. Jednoduchosti v kompozici napomáhá i strohost černobílého zpracování.

Ozvěny budoucnosti

Černobílých příspěvků bylo tentokrát dost. I tato svatební fotografie těží z interakce dvou prvků. Svatební přítomností mladých manželů a možné (pravděpodobné) budoucnosti s potomky. Kluci jsou zobrazeni ve své živelné přirozenosti, ve které nemají problém vlézt mezi fotografa a fotografované. A mladomanželé samozřejmě hledí na ně. Ať koukám, jak koukám, manželovi žádný úsměv na tváři nevidím.

Čas oběda

Další černobílá fotografie tematizuje motiv jídla. Respektive způsobů jeho konzumace. Dává do vztahu výlohy, polepené obrazy zadků a nohou lidí sedícími za stolem, a spěchajícího kolemjdoucího držícího si svůj talíř s jídlem v ruce. Kompozičně poněkud zvláštně řešeno, protože spodní dvě třetiny fotografie tvoří dlažba se štěrkem. A ta nemá s tématem jídla a stolování žádnou souvislost. Mohli bychom si říct, že tedy tu dlažbu odřízneme. Tím sice dojde k zvýraznění a zdůraznění hlavního tématu fotografie, ale snímek zároveň přijde o něco ze svého kouzla. Tím je perspektivně ubíhající dlažba směrující náš pohled do horní části fotografie. Zároveň funguje jako rytmicky opakující se prvek, tak příjemný pro lidský zrak.

Na cestě

Vtipná fotografie o pokrývkách hlavy. V obou zobrazených případech vlastně povinných. Ženy a dívky v různých kulturách a jejich pokrývky hlavy – střet dvou kultur. V islámském světě malé dívky možná na kole helmu nosit nemusí, dospělé u nás zase nemusí mít šátek. Fotograf s výborným postřehem a zajímavou tvorbou asociací. Mnoho kolemjdoucích by to asi nenapadlo (a několik asi nenapadne ani z fotografie). Kompozičně velice stroze ale funkčně řešeno, v podstatě do třetinového dělení plochy – horizontálně i vertikálně. Žádné zbytečné prvky. Divák je jasně a jednoznačně nasměrován na obsah.

Život

Poněkud černější druh humoru využívá tento příspěvek. Někomu možná tento typ humoru nesedí, ale to je otázkou kultury a vkusu. Fotografie využívá tvarové podobnosti těla u póz soch a invalidní paní o berlích. Škoda technických nedostatků – paní měla být ostrá, takže měl být zvolen o něco kratší expoziční čas. Také v kompozici jsou chyby. Sloup a všechno co je za ním vlevo mělo být oříznuto, protože jako rušivý prvek nedává dostatečně vyniknout hlavnímu tématu fotografie.

Hlídač

Další černý humor. Tentokrát poněkud milosrdnější. A to v tom smyslu, že fotografie nevyužívá invaliditu a bolest starého člověka ale rovnou jeho smrt. A to na tom nejvhodnějším místě – u pohřebního ústavu. Ta ještě milosrdnější (a pravděpodobnější, byť už ne tak zajímavá) interpretace vzhledem k přítomným plechovkám piva zní, že pán si pouze schrupnul. Fotografie v klasickém černobílém provedení svým duchem připomíná i klasiky žánru. Jediným nedostatkem snímku je její jazyková závislost, bez znalosti češtiny snímek divák neocení. Naprostá většina fotografií využívá výhod univerzálního vizuálního jazyka a pracuje pouze s obrazovou informací a asociacemi, ale i navzdory tomu, nebo možná právě proto, dávám své první místo právě jí.

Kamil Varga

Téma na březen 2014

Fotografie do tématu na březen 2014 „Snídaně“ můžete posílat do konce měsíce. Seriál „Okem profesionála“ nabízí každému začínajícímu i pokročilému fotografovi možnost zpracovat zadané téma a nechat si své snímky zhodnotit profesionálem. Každý měsíc či dva je vypsáno nové téma a je jen na vás, jakým způsobem ho ztvárníte. Hodnotí se především nápad, kreativita a originální pojetí.

Fotografie na téma „Snídaně“ můžete posílat do 31. března 2014, 23:59 na adresu: fotoaparat@fo­toaparat.cz
Maximální počet fotografií: 2 (dvě)
Technické parametry: max. 500kB, max. 800 pxl delší strana
Hodnotí: profesionální fotograf Milan Šusta
Vyhlášení tématu najdete ve FotoBlogu.

Pro vaši informaci, jak jste zpracovali minulá témata seriálu Okem profesionála

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Taky..
    Taky..
    28.03.2014 11:21

    "Ukolem samostatne stojici "street fotografie" je - zejmena! - prekvapit."

    Proč?

    Když se porozhlédnu, na čem jsou založené typické fotky ze současných streetových webů, tak nejčastěji to bývá vtip (obvykle založený nečekané podobnosti a/nebo kontrastu). Tedy například takový, jaký vidíme zde na "Času oběda" nebo "Na cestě". Nebo že by to dělali všichni špatně? Můžeš uvést konkrétní případy, jak se to "má" dělat?

  • KIV
    KIV
    28.03.2014 14:29

    Prosím o opravu jména autora u třetí fotografie. Děkuji.

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    28.03.2014 14:53

    Stalo se.

  • Lida Lida
    Lida Lida
    28.03.2014 17:20

    https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1.0-9/1969254_10203007411164526_1776602818_n.jpg

  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    02.04.2014 08:28

    Lida19: Tak přísný bych s obecným hodnocením nebyl. Je pravda, že uvedený snímek je povedený, neznamená to ovšem, že by snímky zaslané do této rubriky byly nutně všechny špatně. A mimochodem - chtěl bych vidět spíše těch Vašich sto lepších obrazů např. od piana na hlavním nádraží.. za deset minut patrně nedáte ani jeden, který by byl lepší. Možná v lepší technické kvalitě, možná jiný, ale pochybuji že by to byla lepší street foto.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram