Nikon D5300. Další přírůstek do rodinky zrcadlovek firmy Nikon přináší drobná vylepšení a pro někoho i převratné doplňky. Je to například přítomnost integrovaného GPS čipu. Více se dočtete v redakčním testu.

Fotografie II.

Snímky pro posouzení vlivu hodnoty ISO a její redukce. Redukci šumu doporučuji buď na „normální“, nebo o stupínek méně – „nízká“. Zapnout vysokou je zbytečné a příliš se ztrácí detaily. ADL – Auto, WB – denní světlo (v obou případech).

celková scéna Šum celková scéna Šum

A na závěr malá ukázka snímku s uloženými souřadnicemi GPS. Signál jsem chytil (po zastavení se) za cca 3 minuty, fotil jsem hned, jakmile jsem jej měl. Nepřesnost 200 metrů při prvním (a ještě neupraveném) chycení souřadnic je celkem běžná věc, podívejte se do svých GPSek, „když se chytnou“. Tato funkce je pro mě osobně skvělá. Mimochodem – 1/4 s je z ruky. Chtěl jsem „máznout“ vodu.

GPS souřadnice v prostředí ZPS14 První poloha - přesnost

1/4 s, f/20, ISO: 200, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 57 mm,WB Automatické

Příslušenství, cena a závěr

Příslušenství je u značky Nikon bohaté. Každý potřebuje především kvalitní základní objektiv pro běžné univerzální fotografování a právě to je jedna ze silných stránek značky Nikon. Model D5300 se prodává v různých setech, ale já bych doporučil ten s objektivem AF-S 18–105mm f/3,5–5,6 VR (v lednu 2014 cca 24 500,–). Ne, že by v testu použitý objektiv 18–55mm byl špatný (set – cena leden 2014 pod 22 tis. Kč). Rozhodně ne, ale rozdíl v ceně (cca 2500,– při prvotní investici) rozhodně stojí za uvedený rozsah při dané kvalitě. Bude stačit na veškeré běžné snímky. Max. 55 mm je často málo.

Dalším oblíbeným a často nezbytným příslušenstvím jsou externí systémové blesky. Tady je nabídka stále stejně bohatá. Ideálně se cenově k tomuto modelu hodí SB-700. Jde o velmi kvalitní systémový blesk, dostatečný pro naprostou většinu využití. Jeho výkyvná a otočná hlava umožňuje odrážené záblesky od okolních stěn či předmětů. Má také vestavěnou vysouvací rozptylku a odraznou destičku. Méně nároční fotografové pak mohou sáhnout po malém, ale levném blesku SB-400, který pořídí za necelou polovinu ceny modelu SB-700.

Samozřejmostí je u tohoto modelu možnost použití dálkového ovládání. Čidla jsou na přední i zadní straně aparátu. V případě Nikonu D5300 je pak asi nejvhodnější volbou bezdrátové infračervené ovládání ML-L3, přestože jej umí nahradit vestavěná WiFi. Cena je kolem pěti set korun.

Závěrečné shrnutí bude i u této zrcadlovky krátké – Nikon D5300 je opravdu vynikajícím přístrojem, který mohu jen doporučit. Je ideální pro začátečníky, jímž je primárně určen a je také pro ně optimalizován maximálně usnadněným ovládáním, integrovanou nápovědou a širokou nabídkou snadných a na použití jednoduchých funkcí. Výborná je i obrazová kvalita, o kterou jde především. Jde o první zrcadlovku (pokud vím) Nikonu s GPS. A kombinace s WiFi a sdílením přes chytrá zařízení posouvá focení možná někam, kam až snad ani není nutné, ale doba je taková.

Ještě se podívejme na ceny, Nikon D5300 aktuálně (1/2014) pořídíte přibližně za :

Tělo Nikon D5300 – 19.290,– Kč včetně DPH
Set s objektivem AF-S Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 VR – 21.890,– Kč včetně DPH
Set s objektivem AF-S Nikkor 18–105mm f/3,5–5,6 VR – 24.490,– Kč včetně DPH

Na webových stránkách Nikonu najdete další užitečné a nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži. Značkový servis vám také v případě potřeby zcela zdarma odborně vyčistí snímací čip (omezený počet).

Přečtěte si i náš přehledný článek o nejlepších zrcadlovkách, které jsou právě na trhu. Naleznete v něm zajímavé tipy a možnosti výběru, o kterých jste ani nemuseli uvažovat. Můžete se podívat i na další recenze zrcadlovek.

Nikon D5300 lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Novotný 1
    Jiří Novotný 1
    06.01.2014 21:41

    Dobrý den, prosím potvrďte mi můj pocit, že se Nikon D 5300 vypořádává se šumem lépe než Nikon D 5200? Jiří

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    06.01.2014 23:18

    Upřímně nemyslím, že to mohu z fotografií prohlásit. Barevný šum snad (to je ale také otázka scény), ale to lze při změně SW čekat. Důležitější k celkové kvalitě bude "drobnůstka" - absence antialiasingového filtru, který imho D5200 ještě má. V každém případě realita je taková, že šum je minimální tam, kde před pár lety neexistovalo dostupné ISO (např. stařeček D70 končil na ISO 1600,ale ono to je jen cca 5 let, co jsem ji přestal mezi lidmi ve větším vídat).

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram