Test fotoaparátu Olympus Stylus 1

Skoro bych řekl, že dnes je pokračování předchozího testu Olympusu E-M1. Alespoň to tak na první pohled vypadá, když se vám do rukou dostane nový kompakt Olympus Stylus1, který svůj retro design a výraznou podobnost s E-M1 nezapře. Vypadá skoro jako E-M1 bez objektivu. A jak to tedy se Stylusem 1 je, co umí a v čem jsou jeho přednosti, se podíváme v dnešním testu.

Zaostřování a režimy snímání

Stylus1 používá režimy AF ostření a to S-AF (statický, pro jeden snímek) a nebo C-AF (kontinuální). Dále nabízí další uživatelské nabídky AF režimu, jako je třeba Makro. Samozřejmostí je manuální ostření s možností zvětšení obrazu až 14× a zvýrazněním obrysů pro přesné zaostření. Výběr ostřícího bodu je možné přes zadní křížový volič. Vestavěná AF lampa vám pomůže při nízkém osvětlení. Závěrka pracuje s časy 60s – 1/2000s a s možností trvale otevřené závěrky.

Nastavení AF Výběr AF zóny
Nastavení funkce páčky Manuální ostření

Panorama

Funkce Panorama není omezena počtem snímků a princip je stejný jako u předchozích fotoaparátů Olympus. Postupně exponujete snímky s lehkým přesahem. Clona i čas je nastavená podle prvního snímku a nelze jí v průběhu fotografování měnit. Exponování snímků ukončíte tlačítkem OK. Výslednou fotografii Vám vytvoří program, přiložený na CD u fotoaparátu. Olympus Viewer 3. Musíte však fotografie mít vytvořené při zapnuté funkci panorama. Jinak je příslušný program nerozpozná. Jak už jsem zmínil v minulé recenzi, nebylo by na škodu, kdyby program měl více nastavení a ne jen prosté automatické slepení bez možnosti zásahu do průběhu případně uložení do vrstev, kdy by bylo možné upravit případné odchylky expozice mezi jednotlivými snímky, nebo nepovedené přechody, kterých je bohužel poměrně dost.

Vestavěný blesk a externí blesky

Vestavěný výklopný blesk pracuje v režimech AUTO, Redukce červených očí, Doplňkový, Synchronizace na konec závěrky a sychronizace s dlouhým časem, případně manuální ovládání s regulací výkonu. Měření je klasické TTL a E-TTL. Výrobce udává dosah 10,5m. V případě potřebného vyššího výkonu je na fotoaparátu i patice pro externí blesky. Vím, že následující ukázka není po stránce kvality nic extra, ale je to ukázka použití s externím blesk se směrným číslem 28 při ISO1600.

Vestavěný blesk Dosah externího blesku

Záznam videa

Záznam videa je ve formátu MOV v rozlišení Full HD – 1920×1080 pixel, nebo ve formátu AVI a rozlišení HD – 1280×720 pixel s frekvencí 30sn/s. Fotoaparát nabízí i řadu filtrů a efektů, které jsou přesně popsány v návodu pro obsluhu. Maximální velikost souboru je 4 GB a doba jednoho záznamu je omezena na 29 minut. Co mne docela zamrzelo je, že při zoomování je slyšet motor v záznamu. Ukázka je zde (velikost 80MB).

Závěr

Jak už jsem řekl v úvodu, myslím si, že Olympus tímto fotoaparátem nastavil laťku kompaktů velmi vysoko, ať již kvalitně propracovaným tělem fotoaparátu, nebo i vybaveností funkcemi a kvalitou vestavěného objektivu, který je rozhodně pozoruhodný svými výsledky. Osobně bych fotoaparát doporučil všem, co již nechtějí používat jednoduchý kompakt, ale z nějakého důvodu (rozměru, hmotnosti) nechtějí pořizovat zrcadlovku s několika objektivy. Výborná kresba spolu s dobrou úrovní šumu při vysokých ISO a také velmi dobrým stabilizátorem a záznamem do ORF (RAW) dělá ze Stylusu1 výborný fotoaparát. Co by snad ještě chtělo dopilovat, je zpracování panoramatických snímků ve Viewer 3, kde přílišné spoléhání se na automatické zpracování degraduje jinak dobře navrženou funkci. Cena Stylusu1 sice není malá, v dnešních dnech okolo 16000Kč, ale pořád je výrazně nižší, než kolik by člověk musel dát za zrcadlovku s několika objektivy.

Testovací snímky

ohnisko: 165mm
čas: 1/1000s
clona: 3,2
ISO: 100

ohnisko: 100mm
čas: 1/80s
clona: 2,8
ISO: 100

ohnisko: 100mm
čas: 1/30
clona: 2,8
ISO: 320

ohnisko: 28mm
čas: 1/500s
clona: 3,5
ISO: 500

ohnisko: 300mm
čas: 1/640s
clona: 2,8
ISO: 100

ohnisko: 28mm
čas: 1/40s
clona: 2,8
ISO: 1250

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    25.02.2014 11:36

    rychlst autofokusu je dost subjektivní pojem. Osobně jsem neměl pocit že by byl pomalejší než jiné přístroje.

  • premekh
    premekh
    02.03.2014 10:56

    Čárlí - Vrchní Zamíchávač Předsedova Adrenalinu: OK, děkuju za info.

  • Slavik80
    Slavik80
    09.04.2014 15:50

    Som začiatočník a rozmýšľam o výmene 7 ročného Nikonu Coolpix za niečo novšie, hlavne kvôli rozlíšeniu, lepšiemu zoomu a výklopnému displeju. Chcem si kúpiť niečo na dlhšiu dobu a najviac mi do oka padol tento model a Sony DSC-RX100 Mark II. Idem skôr o "dovolenkové" fotenie + fotenie v interiéroch, žiadne profi fotky. Poprosím o radu/názor...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    05.05.2014 22:38

    Myslím že Stylus1 je z nich nejlepší

  • Stylus1
    Stylus1
    30.11.2014 15:00

    Olympus STYLUS 1 mám asi 3 měsíce.
    Velmi dlouho jsem se rozhodoval mezi zrcadlovkou, multizoomem a nevím čím vším. V minulosti jsem měl několik analogových zrzadlovek, ale dnes se mi už nechce tahat těžké objektivy. Po dlouhém rozhodování vyhrál právě STYLUS1.
    Do puntíku souhlasím s autorem testu. Jen co bych ještě dodal je, že by mohl být při prodeji dodáván podrobný tištěný manuál. Při ceně těsně pod 16 tisíc by to neměl být pro prodejce problém. V ceně však byla originál druhá baterie, 2x16GB karta a velice solidní brašna.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram