Test Lytro – fotoaparát, který nemusí ostřit

I u nás se před nedávnem začalo prodávat Lytro. Tento "revoluční" fotoaparát si zakládá na tom, že nemusíte ostřit. Snímek prostě vyfotíte, a kam zaostříte, to si vyberete až v počítači. Jak ale Lytro funguje v praxi? Dočtete se v testu.

A jistě jste poznali, že jakmile je horší osvětlení, rapidně se zhoršuje kvalita snímků, což má bohužel vliv i na kvalitu prostorovosti dat a tudíž možnosti přeostřování a posunu perspektivy.

Závěrem

Asi už jste si udělali představu, pro koho Lytro je. Určitě ne pro „umělecké“ fotografy, ani pro ty, kdož potřebují kvalitní výstup. Lytro je pro fotografy, kteří dokumentují svět kolem sebe, nechtějí se zabývat nastavením fotoaparátu, nechtějí snímky upravovat. Chtějí své zážitky sdílet a být originální formou. Lytro by byl ideální fotoaparát do mobilního telefonu, bohužel technologie zmenšení neumožňuje. Lytro má své kouzlo, ovšem zatím mi připadá spíš jako hračka, nástroj pro experimenty. Až a jestli přijde nový model s větším snímačem, rozlišením, méně „Apple like“ ovládáním, možná že o něm mnozí makrofotografové zauvažují. Právě makro pro práci s ostrostí a posunem perspektivy vidím jako nejsilnější stránku tohoto fotoaparátu.

Pokud Lytro chcete, výhradním distributorem je Centrum FotoŠkoda, kde můžete fotoaparát koupit. 8GB verze je za 12490kč, 16GB pak za 14990kč.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • ornitolog TomT
    ornitolog TomT
    11.11.2013 09:18

    Slýchám o něm už nějakou dobu a byl jsem zvědav, co se z toho vyvine. Díky za solidní informace.

  • KRAKAR
    KRAKAR
    16.11.2013 12:06

    Zatím je to hračička na počátku cesty. Kdysi jsem měl takový digitál Agfa s rozlišením 320x240 a dikutovalo se zda a kdy vůbec bude možné, aby digitální fotografie byla rovnocenou náhradou anologu. Dnes je to jen k pousmání. O dalším vývoji rozhodne kvalita a cenová dostupnost.

  • Tomogo
    Tomogo
    17.11.2013 15:15

    Zajímalo by mne koho prvního napadne vzít normální foťák a pomocí několika různě zaostřených rychlých snímků zasebou dosáhnout podobného výsledku, ale s větším rozlišením.

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Autor
    21.11.2013 14:53

    Tomogo: to už napadlo myslím Nokii v telefonech, před pár týdny jsem o tom někde četl. Problém je ale v pohyblivých scénách, pro rychlejší pohyby nepoužitelné. A čím plynulejší přeostření (více snímků) tím pomalejší nafocení a hůř použitelné na pohyblivé scény. Tady u LYTRO je možná 1/250s.

  • poplis poplis
    poplis poplis
    16.12.2013 01:22

    taky jsem se docela tesil v zahranici nebo na ebay pouzity je uz za zajimave ceny a stalo by to za ten risk.
    Po precteni recenze me ale nadseni opustilo.to rozliseni vysledneho jpeg cca 1Mpx je vazne malo,dneska je uz i na facebooku rozliseni 2x vetsi.
    take to zaostreni me moc neuchvatilo
    Premyslel jsem nad tim do zemi jako afghanistan nebo iraq kde se se zrcadlovkou pomaly fotit neda.navic to nevypada jako fotoaparat takze na stealth fotky se to zdalo idealni...bohuzel uz tak nadcen nejsem a pockam na dalsi generaci

    mimochodem to ze je 16GB verze dostupna jen v jedne barve a 8GB verze ve vsech barevnych provedeni je docela diskriminace.ne ze bych ja jako chlap chtel nejakou ruzovou,cervenou atd. ale ta barva proste prodava taky a za modrou bych se nezlobil

    PS:chybi mi kolik vydrzi baterie snimku.zda celou kapacitu 350snimku(resp.750snimku) protoze pokud nevydrzi tech 750sn. tak nema cenu kupovat vetsi a drazsi verzi kdyz ji pak stejne musim pripojit pres usb k pocitaci a tim se zacne nabijet...leda ze bych mel volnych 16GB na mobilu a chtel cekat nez se to pres wifi prenese :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram