Test Nikon 1 AW1 - bezzrcadlovka pod vodu

Podvodní fotoaparáty jsou na trhu již poměrně dlouho dobu. Ovšem bezzrcadlovka, tedy fotoaparát s výměnným objektivem a podvodní? Nikon 1 AW1 takový je. Je to plnokrevný odolný fotoaparát a vydrží opravdu hodně. Na fototest se podívejte dále v článku.

Mezi bezzrcadlovky se zařadil další model Nikonu. Je jím Nikon 1 AW1.

Nikon 1 AW1 Nikon 1 AW1

Základní vlastnosti

velikost /hmotnost 113,3 × 71,5 × 37,5 mm, bez výstupků, 356 g včetně baterie a paměťové karty (bez objektivu)
velikost čipu/rozlišení 13,2 mm x 8.8 mm (Nikon CX) CMOS, 14,2 MPx
závěrka elektronická, 1/16000 – 30s (bulb – 2 min.)
rozsah citlivosti ISO 160–6 400
bajonet objektivu vodotěsný Nikon 1
LCD 3“, TFT LCD, 921 kpx
formát dat RAW (komprimovaný, 12 bit)/jpg/MOV
Nikon 1 AW1

Jenže to opravdu není to, co nás na tomto modelu zajímá. Naprosto nejpodstatnější jsou parametry odolnosti. Ty jsou fantastické. Odolá vodě do hloubky 15 metrů, pádům z výšky až 2 metry. Odolá mrazu až –10°C a je samozřejmě i prachotěsný. To má i své nevýhody. Stejně jako se může stát u podvodních kompaktních fotoaparátů, že dojde ke kondenzaci vzdušné vlhkosti uvnitř těla, tak tento jev může nastat i zde. Je popsán i v manuálu. Takže když se výrazně sníží okolní tlak, nebo změní teplota, lze očekávat kondenzaci. Dá se tomu předcházet například tak, že fotoaparát uzavřete na co nejsušším místě (co nejmenší relativní vlhkost vzduchu).

Při focení pod vodu lze používat i blesk. Odolnost proti pádu pro vysunutý blesk samozřejmě neplatí, to byste ho prostě urazili.

Cena fotoaparátu Nikon 1 AW1 je o 6 tisíc vyšší, než model J3, který je ochuzen o odolnost, GPS, kompas a výško/hloubkoměr. Set AW1 s použitým objektivem stojí mírně nad 19 tis. Kč. Odolné kompakty stojí kolem 10 tis. Kč. Lze tedy říci, že cena je přijatelná a navíc se dá předpokládat její pokles.

Odolné objektivy

Použil jsem objektiv 1 NIKKOR AW 11–27,5 mm f/3,5–5,6. Odolné objektivy nabízí v tuto chvíli firma Nikon dva. Druhým je 1 NIKKOR AW 10 mm f/2,8. Kompletní specifikaci obou objektivů najdete na stránkách Nikon.cz. Zde je třeba napsat, že použitý objektiv odolá tlaku vody v hloubce 15 metrů, pádu z výšky až 2 metry a výrobce garantuje funkčnost až do –10°C. Jeho odolnost je tedy shodná s tělem. Vodotěsnost bajonetu je založena na O-kroužku, který je mezi tělem a objektivem. Je vidět na snímku výše (šedý kroužek kolem bajonetu). Ohnisková vzdálenost odpovídá 30 – 74 mm kinofilmu.

Průřez objektivem

Další charakteristiky

Ovládání po mechanické a ergonomické stránce je výborné. Rozmístění ovládacích prvků je víceméně tradiční a vidíte je na přiložených snímcích.

Nikon 1 AW1 Nikon 1 AW1 Nikon 1 AW1

Pro slušné ovládání za neobvyklých podmínek lze zapnout tlačítkem na zadní stěně „akční ovládání“. Pak se řada nastavení dá udělat pouhým nakláněním aparátu. Pod vodou s akvalungem na zádech to bude skvělá věc (nevyzkoušel jsem :-( ).

Ovládání náklonem

Přítomnost velmi slušně citlivého GPS přijímače a ukládání informací o poloze (i pohybu) beru u tohoto modelu jen za třešínku na dortu. Ovšem je to skvělá věc, která mě osobně v zrcadlovce chybí. (S modelem D5300 GPS přichází i do zrcadlovek Nikon). Perfektní je přítomnost elektronického kompasu (tříosý), vedle výškoměru samozřejmě najdeme i hloubkoměr.

LCD při snímání

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    06.11.2013 17:56

    Rozumím tomu dobře, že pouze těsnění na bajonetu objektivu brání průniku vody do přístroje?

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    06.11.2013 21:31

    Na spojení objektiv - tělo, ano. Pak je tam samozřejmě utěsnění proti vodě všude, kde má být. Pod krytem baterie a u konektorů je i vidět. Pod ovládacími prvky,samozřejmě vidět není.

  • Taky..
    Taky..
    04.12.2013 11:02

    Tak si to shrňme: otestovali jste bezzrcadlovku pod vodu, ale nezkoušeli jste ji pod vodou... Mockrát vám děkujeme, bezvadný test:)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram