Zpráva z 1. Brněnského FotoMaratonu 2013

v Brně se v sobotu 15. června uskutečnil první ročník Brněnského FotoMaratonu. V článku najdete krátkou reportáž z této akce, kterou pořádal FotoInstitut.cz, Fotoden a Centrum FotoŠkoda. Přiloženy jsou vítězné fotografie i kompletní pořadí všech soutěžících.

V moravské metropoli Brně se 15. června uskutečnil první ročník Brněnského FotoMaratonu. Jen týden po prvním Pražském FotoMaratonu se tak také Brno zařadilo mezi města jako Berlín, Vídeň, Miami, Toronto nebo třeba Nairobi, kde se FotoMaratony také konají. Soutěž byla odstartována v devět hodin ráno v sídle společnosti Zoner. Pět soutěžních témat i jejich pořadí tentokrát z deseti možných vylosovali první soutěžící. Zadání bylo následující: 1. Nohy, 2. Kontrast, 3. Domov, 4. Vlny a 5. Dialog. Soutěžilo celkem 75 fotografů, kteří museli během pěti hodin nafotit pět snímků, a to v zadaném pořadí. Mezi soutěžícími byli jak profesionálové či amatéři, tak i dvojice nebo celé rodiny. Do Brna dokonce přijelo i několik fotografů z nedávného 1. Pražského FotoMaratonu.

Série pěti soutěžních fotografií se odevzdávala v prostorách střední školy informatiky přímo z karty, bez úprav. FotoMaraton tak opravdu prověřil fotografické schopnosti účastníků. Vítězi se pak stali tři fotografové, jejichž snímky získaly v součtu od komise nejvyšší počet bodů. Dále byli oceněni také soutěžící, kteří vyfotili nejlepší snímek jednotlivé kategorie. V komisi zasedli fotografové a zástupci pořadatelů a partnerů: Karel Cudlín, Helena Macenauerová, Pavel Kristián, Michal Bartoš a další.

Vítězné fotografie najdete zde.

Vyhlášení vítězů 1. Brněnského FotoMaratonu se uskutečnilo ještě týž den večer. Po dlouhém a vzhledem ke kvalitě odevzdaných snímků i složitém hodnocení byly vyhlášeny tři vítězné série a pět nejlepších fotografií . Přestože to nebylo povinné, většina soutěžících vytrvala až do vyhlášení, protože ceny byly lákavé. Vítěz získal fotoaparát Nikon P330, fotograf na druhém místě pak víkendový workshop od FotoInstitut.cz „Portrét s Robertem Vano na Šumavě“. Cenou pro třetí místo byl workshop „Portrét s Darinou Hlinkovou“. Kromě toho byly vítězům rozdány i další ceny: Zoner Photo Studio 15 PRO, poukázky Centrum FotoŠkoda na prodej fotozboží, knihy Zoner Press, předplatné Digitální Foto Magazín, Velkoformátový tisk, Kufr knih Zoner Press, 6 workshopů Zoner FOTOden, Poukázka na kalibraci monitoru, předplatné časopisu Koktejl.

Informace o dalších FotoMaratonech najdete na webu projektu www.fotomaratony.cz nebo na Facebooku FotoMaratony.

Vítězové 1. Brněnského FotoMaratonu, 15. června 2013:

<theader> </theader>
umístění jméno
1. místo Jan Fitz
2. místo Pavel Nejedlý
3. místo Lukáš Plachý
Nejlepší „Nohy“ Marek Saňka
Nejlepší „Kontrast“ Stanislav Chlup
Nejlepší „Domov“ Pavel Nejedlý
Nejlepší „Vlny“ Lukáš Plachý
Nejlepší „Dialog“ Jan Kvasnička

Vítězné fotografie Pražského FotoMaratonu najdete zde – 8. června 2013.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram