Test fotoaparátu Nikon Coolpix A

Kompaktní fotoaparát pro majitele zrcadlovek? Nikon Coolpix A by jím mohl být. Proč tomu tak je a čím se k zrcadlovkám blíží, se dočtete v následujícím testu.

Kompakt s vlastnostmi zrcadlovky. Tak by se velmi stručně dal charakterizovat nový model kompaktního fotoaparátu Nikon Coolpix A.

Nikon Coolpix A Nikon Coolpix A

Základní vlastnosti

Interní blesk Horní strana
velikost /hmotnost 111×65×40 mm (bez výstupků), cca 300 g (včetně baterie)
velikost čipu/rozlišení Nikon DX (23,6×15,6 mm­)/16,2 Mpx
objektiv 28 mm (35 mm ekv.); f/2,8
rozsah citlivosti ISO 100–25 600
LCD 3“, 921 kpx
hledáček volitelné příslušenství
cena (červen 2013) 24 990,–
S hledáčkem Hledáček

Kompletní specifikaci najdete na stránkách Nikon.

Když jsem dostal A-čko do ruky byl první dojem skvělý. Ovládání prakticky shodné se zrcadlovkami, menu stejně přehledné. Ergonomie těla odpovídá kompaktu – „čudlíky“ jsou na těch nejlepších možných místech, snad jen někdy je třeba trochu více ohnout prsty. Zkrátka – kompakt se vším všudy. ALE: velice rychlý! Zapnutí a vypnutí (vyjíždí objektiv) je reálně okamžité. Přítomnost patky pro externí blesk velmi potěší. Snad jen se trošku hůře ostří manuálně – kroužek je poměrně blízko k tělu. U kompaktu však poděkujme za kroužek. Kolem objektivu je (krytý) závit, bude tedy jistě k dispozici odpovídající příslušenství (předsádky, clony atp.). :-). Shrnuto a podtrženo – ovládání skvělé, ergonomie odpovídající.

Funkce a nastavení I

LCD při snímání Menu po stisku I

Hlavní volič mimo volbu Auto, P,A,S,M a Scénických režimů obsahuje i dvě pozice pro vlastní nastavení. Většinu změn lze provést přes Menu, nebo rychleji přes tlačítko Info. Což je standardní, ale hlavně funkční. Volič režimu ostření je celkem šikovně „po ruce“. Dá se přepínat i jen zpaměti. Vypínač pro redukce vibrací nenajdete. Tuto funkci Ačko nemá. Jak jsem psal vše, s reálným ostřením pomocí kroužku v režimu manuálního ostření jsem měl trošku problém. Kroužek je (pro mě) dost blízko k tělu přístroje. Ale to bude spíše o zvyku. Ovšem přesnost spojená s možností zvětšení místa ostření je skvělá věc.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram