LEICA ve FotoŠkoda

Od 16. listopadu 2012 je otevřen první Leica Boutique v České republice, a to v Centru FotoŠkoda v Praze. Specializovaný obchod i servisní místo v jednom je tak zásobován přednostně a zařadil se mezi nemnoho míst, kde si fotografové mohou vyzkoušet nebo zakoupit jedinečný, ručně vyrobený fotoaparát Leica.

Německá společnost Leica Camera navrhuje a vyvíjí fotoaparáty od roku 1913. Model Leica I z roku 1925 byl prvním kinofilmovým fotoaparátem s rozsáhlým komerčním úspěchem a rozšířením po celém světě. V létě 2012 byl představen první digitální full-frame fotoaparát pro černobílou fotografii, Leica M Monochrom.

Leica Boutique si nemůže otevřít každý. Společnost Leica si zástupce pro svá reprezentační místa pečlivě vybírá. Také je jich omezený počet, neboť zájem o značku Leica je vyšší než se stihne vyrobit. Leica Boutique byl již otevřen ve Francii, Velké Británii, Rusku, Japonsku, USA, Polsku.

Nyní, již dva měsíce funguje i v České republice. Zeptali jsme se Milana Škody, majitele oblíbeného obchodu FotoŠkoda, a také jeho specialisty na značku Leica, na jejich vztah k této značce i na první zkušenosti s tímto boutiquem.

Pane Škodo, v Centru FotoŠkoda jste otevřeli Leica Boutique. Jaký byl záměr? Čím se boutique liší od prodejního místa?

Leica Boutique je konceptem firmy Leica. Vyžaduje jednotný způsob vizualizace značky a profesionalitu při prodeji. Jakožto dlouholetý prodejce těchto exkluzivních fotoaparátů jsem rád, že jsme nakonec našli s německým výrobcem shodu. Vždyť podobných míst se otevřelo v roce 2012 jen 5 po celém světě. Vedle New Yorku a Vídně se objevila i Praha. Kromě 20 let tradice prodeje použitých fotoaparátů navíc umíme řešit i drobné servisní požadavky zákazníků. V okolí stánku naleznete aktuálně výstavu pana Zajíce. Na fotografiích zobrazuje významné události a osobnosti České republiky focené jak jinak než „lajkou“.

Zajímalo by nás, jak probíhá zápůjčka značky Leica? Máte zde všechny aktuální modely? Lze si vyzkoušet i slavné modely z historie?

U nás v Leica Boutique jsou k vidění jak použité tak i nové fotoaparáty. Ty použité si můžete půjčit jako každý jiný použitý fotoaparát podle ceníku, který naleznete na webu fotoskoda.cz. Pro vážné zájemce lze za účelem koupě na hodinu vyzkoušet zdarma i nový fotoaparát, ovšem podmínkou je složení vratné zálohy ve výši alespoň 90% ceny fotoaparátu. Ze slavných historických modelů máme vystavenu Leica Compur, ta je ovšem jen k vidění.

Projevil se během dvouměsíčního fungování zvýšený zájem o tuto značku u nás?

Zájem je jednoznačně větší, lidé se rádi zastavují, pozorují a ptají se, co všechno existuje. Zajímavostí je program „á la carte“, kde výrobky umožňujeme objednat na míru podle požadavků zákazníků. Fotoaparát můžete designovat do různých barev nebo třeba si vygravírovat své jméno na tělo fotoaparátu. Navíc musím zmínit, že kromě fotoaparátů a příslušenství nabízíme také dalekohledy.

Kdo je typický zákazník? Je to fotograf amatér, profesionál, nebo někdo, kdo chce Leicu jako „módní doplněk“. Lze to vůbec takto rozlišovat, nebo si Leica najde příznivce všude?

Řekl bych milovník této značky, tedy člověk, který má rád exkluzivitu, funkčnost a preciznost, i ten, kdo nemá hluboko do kapsy a jednoduše si chce dopřát to nejlepší.

Na několik dalších otázek nám odpověděl Martin Stacha, produktový manažer

Čím jsou přístroje Leica výjimečné? Proč byste si fotoaparát Leica pořídil?

Výrobky firmy Leica jsou výjimečné svou přesnou precizní mechanikou zhotovenou z kvalitních materiálů. Převážná většina mechanických dílů a optiky je vyráběna v domovském závodě. Jejich kompletace probíhá z velké části ručně a každý produkt během jeho výroby podléhá několikanásobné kontrole. Zákazník, který si výrobek značky Leica zakoupí, si může být jistý, že všechny jeho funkce byly vyzkoušeny. Zakoupením výrobku Leica bych získal kvalitní a účelový, v Evropě vyráběný, produkt, který mi vydrží po dlouhou dobu.

O jaký model byl v poslední době největší zájem? Máte nějaký svůj oblíbený? Proč?

Poslední dobou je největší zájem o kompaktní model X2. Jedná se o 2 generaci tohoto skvělého fotoaparátu s CMOS APS-C snímačem a širokoúhlým objektivem Elmarit 24mm se světelností F2,8 Fotoaparát je svou velikostí určen zejména na cestování, zároveň svou výbavou uspokojí i fotograficky zkušeného uživatele. Tento model si může zájemce dovybavit dalším příslušenstvím v podobě ergonomického gripu, elektronického hledáčku či stylového koženého pouzdra.
Mým oblíbeným fotoaparátem je Leica D-Lux 6, neboť rád pořizuji širokoúhlé záběry a zároveň si přitom rád hraji s ručním nastavením expozice, stejný snímek proto mohu mít zachycen v různých jasových rozpoloženích.

Loni v létě Leica představila digitální fotoaparát, který fotí černobíle? Naprosto unikátní krok. Myslíte, že to je cesta, kterou se značka vydá? Speciální přístroje? Přiblížil byste nám konkrétně tento model?

Fotoaparáty Leica, to je především klasická černobílá fotografie. Dnešní moderní svět, plný digitálních technologií, však vyžaduje pokrok i ve vývoji těchto „konzervativních“ fotoaparátů. Výsledné vyvolání snímků se již dnes přestěhovalo z vyhřátých temných komor k pohodlí monitoru počítače. Kdo opravdu ČB fotografii miluje a nestačí mu pouze snímky z barvy jen převádět, tomu Leica přinesla nový model, fotící jen černobíle, Leicu M-Monochrome. Fotoaparát nemá před snímačem RGB filtr, což mu umožňuje zachytit více světla a zároveň ještě lépe využít ostrost báječných objektivů Leica.
Leica M-Monochrome nebude nikdy stěžejním modelem Leicy, je určena pro specifický okruh fotografů. Trh dnes požaduje, aby fotoaparát uměl nejen dobře fotografovat, ale taky aby uměl natáčet kvalitní video a nahrávat zvuk a proto se můžeme brzy dočkat nového modelu s názvem Leica M.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram