Canon EOS M, Nikon 1 V2

Svého času jsem si myslel, že Canon půjde spíše směrem FF a tzv. bezzrcadlovkám se nebude věnovat. Jak se nedávno ukázalo, byl to omyl. Trh si žádá své a je zde Canon EOS M. Vedle něj je na trhu Nikon 1 V2. Na oba se nyní podíváme. V první ze dvou částí na čistě technické specifikace a rozdíly.

Canon EOS M, Nikon 1 V2 s krytkami objektivů Canon EOS M, Nikon 1 V2

Základní vlastnosti

Hmotnost

Fyzické parametry

První co na Mku zaujme, je relativní nepoměr mezi velikostí těla a setového objektivu. Celý komplet včetně blesku má hmotnost 580 gramů. Nejdelší strana fotoaparátu má 109 mm, šířka těla je 32 mm a výška 67 mm. S objektivem měří Mko cca 10 cm.
Nikon V2 vypadá více jako kompakt (také čip tomu více odpovídá) a jeho hmotnost je pod 460 gramů. Nejdelší strana měří 108 mm, výška je 82 mm a tloušťka 46 mm. Od vystouplého hledáčku po krytku objektivu má pak 9 cm.

"Co mohlo dolů, to šlo" Nikon s aktivním objektivem

Zapínání

Mko se zapíná stiskem mírně zapuštěného tlačítka na horní straně. V2 se dá zapnout dvěma způsoby. Buď „klasickou“ páčkou, nebo stiskem pojistného tlačítka na objektivu a vysunutím objektivu do pracovní polohy. Když to neuděláte, pak je rozumné jen prohlížet snímky., rtesp je to zde právě proto. Canon M se po stisku a krátkém přidržení tlačítka pro přehrávání přepne do režimu přehrávání snímků. Nikon V2 na tlačítko přehrávání nereaguje. Ani jeden způsob není podle mě lepší, než druhý, resp. oba jsou funkční a bez chyb.

Nikon s vysunutýmn bleskem

LCD, hledáček

Zadní stěny

Canon: Dotykový displej LCD Clear View II, úhlopříčka 7,7 cm (3,0"), poměr stran 3:2, cca 1 040 000 bodů. Subjektivně skvělý. Zobrazení špičkové (pravda, nezkoušel jsem nikde na pláži).
Nikon: 7,5cm (3“) TFT LCD monitor, cca 921 000 px.EVF 11,9mm (0,47“) barevný TFT LCD s cca 1 440 000 px.
Nikon má subjektivně chladnější podání barev než Canon. Absence EVF u Canonu mírně zamrzí. Nikon má navíc hledáček na velmi vysoké úrovni. Ovšem za šera je zobrazení na lCD u Mka mnohem čitelnější. Hledáček Nikonu zobrazuje stejně „tmavě“. Kdo vyžaduje hledáček, pak nutně sáhne po Nikonu. Kdo dá přednost Canonu, tak s mírnou nadsázkou „uvidí i ve tmě“. Snímek níže ukazuje současně oba aparáty, které snímají stejnou scénu.

Srovnání zobrazení na LCD

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Novotný Jifi
    Jiří Novotný Jifi
    29.12.2012 20:05

    Vím, že se Nikon 1 V2 nedá technicky moc srovnávat s APS-C DSLR, ale například "výběhový" model Nikon D90 se dá koupit i se slušným setovým zoomem 18-105 mm za 20 tisíc. Cena je to stejná jako za Nikon 1 V2 s daným objektivem. Když se podívám na rozměry N 1 V2 s tím setovým zoomem, není to nic, co bych dal do kapsy, aby to mělo výhodu proti DSLR. Co by mě tedy mělo přesvědčit, jako potenciálního zákazníka, abych koupil zrovna tento systém, který má menší čip a přitom stojí stejně jako slušnější DSLR? V čem je jeho výhoda? Za ty peníze bych chtěl slyšet nějakou zásadní výhodu proti DSLR. Proč to koupit?

  • Matěj Krupař
    Matěj Krupař
    06.01.2013 17:21

    Jifi - snad kvůli videu? Jsem uživatelem té výběhové D90 s mnoha objektivy a nikdy bych ji nevyměnil za cokoli bez zrcátka. D90 je fotoaparát, troufnu si říci, na polovážnou práci. Jistě se jeho AF nedá srovnávat s novějšími, jako např. v D300, D700 či dokonce D4, jistě je jeho obrazová kvalita horší než FF, ale pokud se fotograf smíří s omezeními, lze s ním pracovat. Ergonomicky je ucházející především po přidání BG. S jakýmkoli bezzrcátkem se dá fotit velmi dobře, výsledky budou výborné... Ale zkuste s ním nafotit třeba celou svatbu :-)

    Nexe mám v batohu každý den. Spolu se SONY 16/2,8, Industarem 28/2,8 a Jupiterem 50/2 a náhradní baterkou se vejde do opravdu malé brašničky. Když na své denní "pouti" potkám něco, co mě zaujme, vytahuju NEX a fotím. Je to taková "zábava", fotky jsou pěkné a lze si hrát s HO. Toť vše. Na vážnou práci je to IMHO ergonomicky mimo, pouze Taffey se Nexe v tomto ohledu zastane :-)

  • Taffey
    Taffey
    13.01.2013 18:08

    Matěji, co je to, prosím, vážná práce? Jaký je rozdíl mezi D90 a nexem 5N? Nex dá D90 na frak stran čipu, barevné hloubky, pružnosti čipu i záznamu barev. Pokud nefotím sport, nemám důvod si myslet, že mě Nex jakkoli omezuje. Ale ten nemůžeš řádně fotit ani s tou D90. Mám hledáček, se kterým, když pracuji, a pak se kouknu do hledáčku DSLR, tak sklo na zrcadlove prohrává na celé čáře. Brilantní, rychlé, žádné škubání, veškeré info v hledáčku. Tak v čem by byl schopen D90 nece porazit? To bych rád věděl. Jasně, je na něj víc objektivů, ale já používám minoltí skla a nepamatuji, kdy naposled jsem použil autofokus. Ale ten jsem nepoužíval nikdy. Ani u kinofilmového nikona, ani u digitální minolty. Tak v čem se nex nehodí na vážnou práci? Já tu nexe nepropaguju, to ani náhodou, mi je putna, čím kdo co fotí, Mě zajímají fotky na velkých papírech. To je měřítko. Fotím portréty, zátiší, detaily, krajinné detaily, street. V čem by, tedy, to omezení mělo spočívat?

  • Taffey
    Taffey
    13.01.2013 18:10

    Ještě jsem zapomněl jednu věc, docela podstatnou. Stejně velká Leica s podivným hledáčkem, to nikomu nevadí, že ano? Nebo jo? Tak proč tenhle systém ano? Myslím na vážnou práci?

  • Jiří Skořepa
    Jiří Skořepa
    20.01.2013 00:27

    Jifi: Zásadní výhoda? Třeba jen proto že crop faktor 2,7 u V2 znamená že s nasazenou redukcí FT-1 a relativně levným Nikkorem 300/4 (movitější 300/2,8) získávám ohnisko 810mm - při velice rozumných rozměrech a váze a se zachováním slušné světelnosti. Navíc se využívá jen střed obrazového pole objektivu kde je kresba většinou nejostřejší. Pro wildlife velice příjemná lehká a levná varianta.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram