Další bezzrcadlovkou na našem trhu je Sony NEX-6. Sony zřejmě vyslyšela své příznivce a přišla na trh s modelem, který kombinuje vlastnosti svých předchůdců.

Mezi bezzrcadlovky se zařadil další model Sony. Je jím Sony Alfa NEX-6.

Sony NEX-6 Sony NEX-6

Základní vlastnosti

Sony NEX-6 Zadní strana
velikost /hmotnost 120×67×63 mm, 345 g (včetně baterie)
velikost čipu/rozlišení APS-C (23,5×15,6 mm­)/16,1 Mpx
systém ostření detekce fáze, detekce kontrastu
rozsah citlivosti ISO 100–25 600
bajonet objektivu typ E, ostatní přes redukci
LCD 3“, 921 kpx, výklopný
hledáček EVF, XGA OLED Tru-Finder, zvětšení 1,09 (s 50mm objektivem při zaostření na nekonečno, –1m-1 dioptrie), 2 359 000 px
rozhraní WiFi; DLNA ano; ano
cena (prosínec 2012) 24 490,– (včetně objektivu 16–50mm F3,5–5,6 OSS)

Pár postřehů k předchozím technickým informacím. Obrazové výsledky především při mírně vyšším ISO jsou u tohoto čipu a následném zpracování (BIONZ) velmi dobré. Použitelná citlivost je bez problémů ISO 3200 (viz. ukázkové snímky), pro vyšší se uplatní snížení množství detailů jako důsledek „odšumění“. Aparát ostří skutečně velmi dobře. Nijak nezaostává za čímkoliv, co jsem „držel v ruce“. Použitelnost výklopného displeje je omezená – lze jej vyklopit pouze cca 90° směrem vzhůru a 45° dolů. Takže nelze fotit autoportréty s pohledem na LCD. Ovšem hledáček je úchvatný. Zvětšení 1,09× hovoří téměř za vše. Srovnání s optickými hledáčky zrcadlovek jej posouvá ještě dále. Elektronické zesílení jasu umožňuje vidět v šeru skoro „jako ve dne“. Zní to marketingově, ale nechal jsem kouknout fotografické profesionály a „spadla jim čelist“. Hledáček proto hodnotím velmi vysoko. S WiFi jsem se moc neskamarádil, komunikace mezi mou domácí WiFi a fotoaparátem nefungovala. Proč tomu tak bylo, nevím. Případné využití DLNA nemám (zatím) na čem zkusit. Navíc předpokládám, že tuto funkci bude využívat jen velmi omezený okruh majitelů.

NEX-6 disponuje všemi běžnými režimy snímání – P, A, S, M. A k nim ještě několika dalšími (Auto, Auto plus, Panorama, Scenické režimy… viz. specifikace). Je třeba uvést, že informace na displeji hodně pomohou s kompletním nastavením. Režim Panorama se hodně povedl. I relativně obtížné scény obsahovaly pouze minimum (pokud vůbec) vad.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Wroblowský
    Petr Wroblowský
    19.12.2012 12:40

    Za docela zásadní informaci bych považoval fakt, že na krátkém ohnisku při focení do RAWu je na plnou díru docela viditelná vinětace. Při zpracování RAWu je nutno mít v daném SW korekci pro daný objektiv, který to "vyřeší", samozřejmě na úkor ztráty detailů.
    http://forums.dpreview.com/forums/thread/3353544

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram