Nikon Coolpix S800c - Android ve fotoaparátu

Nikon Coolpix S800c. Chytrý telefon, který se zaměřil na fotografování a již neumí telefonovat? Možná i tak bychom mohli na první pohled charakterizovat fotoaparát, který "běží na Androidu". Podívejme se na něj blíže.

Nikon Coolpix S800c

Základní charakteristika

Chce se mi napsat: A je to tady! Nikon Coolpix S800c je první fotoaparát na stránkách Fotoaparát.cz, jehož ovládání je založené na operačním systému Android. Kompletní specifikaci najdete zde.

Je to asi jako bychom k telefonu se stejným operačním systémem přidělali větší objektiv, dali do něj větší čip a znemožnili použití SIM karty a tím telefonovat. Vzhledem k tomu, jak lze S800c držet, bych skoro řekl, že v ne vzdálené budoucnosti telefonovat bude umět.

“Krabička“ těchto vlastností se recenzuje obtížně. Jde nám především o fotoaparát, ale to prostě již nestačí. Přesto, nebo právě proto, se ve druhé části zaměřím především na fotografický výstup.

Nikon Coolpix S800c

Fotoaparát o rozměrech přibližně 111 × 60 × 27 mm (takže rozhodně do kapsy) a s hmotnosti cca 185 g (včetně příslušenství) patří mezi menší.

Kde je Android, tam je „vše“. Nejdříve k WiFi. Naprosto bez potíží jsem se přihlásil kdekoliv. Samozřejmě s případným heslem. Citlivost k sítím WiFi je výborná. Připojení k internetu příslušnou aplikací je příkladné (fungovalo vše, co běžně vyžaduji, v nějakých specialitkách si nelibuji). GPS – tak s GPS je to horší, asi jako u všech zařízení, která nejsou přímo navigacemi. Pokud je vyhledávání GPS stále zapnuté, tak přesto trvá minuty nalezení satelitů. V lese, při uložení fotoaparátu v kapse a občasném focení, nemáte téměř šanci signál chytit. Ale to je vlastnost, nikoliv vada. Zásadní je ovšem skutečnost, že po prvním nabití a zapnutí GPS a vyhledávání WiFi sítí jsem během odpoledne udělal cca 50 snímků a fotoaparát ohlásil vybité baterie. Pak jsem vyhledávání čehokoliv vypnul. Samozřejmě, že se použitelnost zařízení jako fotoaparátu rapidně prodloužila. Takže doporučení zní: pokud chcete především fotit, GPS a WiFi vypněte. Kdo zná Android, toho SW možnosti jistě nepřekvapí. Nicméně na mě udělalo dojem hlasové vyhledávání – dva ťuky do displeje, vyslovení čehokoliv a Google hledal jako o život. A úspěšně. Rozpoznání řeči je u S800c na jedničku. Poměrně vtipné je, že aparát disponuje v nastavení pojmy jako „ztlumení telefonu“. Prostě Android je primárně pro ně a zde je to vidět (není to na škodu). Když to shrnu – operační systém ve fotoaparátu je skvělá věc a zásadně rozvíjí možnosti použití přístroje. A vezmeme-li tento model jako chytrý telefon, který především fotí a jen již neumí telefonovat, pak budeme velmi spokojeni. Samozřejmě předchozí větu berme s obrovskou nadsázkou.

Nikon Coolpix S800c Nikon Coolpix S800c

Přepnutí přístroje do režimu focení následuje po jeho zapnutí. A zde je mírný problém. Všimněme si dvou kroků – zapnutí přístroje je první. Pak jej musíme zapnout jako fotoaparát. A dohromady to za vteřinu nestihnete. Je tu naštěstí drobná „vychytávka“. Pokud fotoaparát vypneme, tak se z pohledu systému jen „uspí“ a další zapnutí do režimu focení je již rychlé. K tomu musím zdůraznit, že ovládání objektivu je nadstandardně rychlé a jeho vysunutí prakticky nezdržuje. Po hodině (či době nastavené v menu) se přístroj vypne zcela. Musím však zdůraznit, že když už je přístroj v režimu fotoaparátu, je velmi svižný.

 

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram