Firma NIKON dala na trh nový standard profesionální zrcadlovky, NIKON D4. Podobnost s D3 se nezapře, je však vyřešena většina maličkostí, které byly na D3 předmětem debat. Parametry jsou samozřejmě lepší.

NIKON D4

Konstrukce těla fotoaparátu NIKON D4 vychází z osvědčené konstrukce NIKONU D3 a patří k současné špičce v kategorii profesionálních fotopřístrojů. Pevný, odolný základ v podobě kovového odlitku z hořčíkových slitin je opatřen pečlivě navrženým těsněním proti prachu a stříkající vodě. Ergonomie, rozmístění ovládacích prvků i jejich jednoznačné označení přispívá k dlouhodobé práci fotografa bez zbytečné únavy. Stejně, jako na šířku, držíme D4 na výšku se stejným komfortem ovládání všech důležitých ovladačů jako jsou spoušť, tlačítko AF-ON a pogumovaný roller. Plnohodnotným zařízením pro posouzení snímků, jejich kontrastu a prokreslení detailů je na zadní stěně nepřehlédnutelný 8 cm (3,2“) TFT LCD monitor s rozlišením 921 000 px a automatickou regulací jasu, podle okolního osvětlení. Monitor zobrazuje 100% snímku a je pozorovatelný i pod úhlem 170°.

Konstrukce

NIKON D4 NIKON D4
NIKON D4 NIKON D4
NIKON D4 NIKON D4 - Skelet těla
NIKON D4 - Vnitřní uspořádání NIKON D4 - Těsnění těla

NIKON D4 je vybaven klasickým hledáčkem, opatřeným pentagonálním hranolem, výměnnou matnicí a zrcadlem. Obraz je v něm jasný i za nepříznivých světelných podmínek a zobrazuje 100% plochy budoucí ho snímku. Je vybaven maskami pro vymezení reálného snímku při různých nastaveních v menu. Okulár hledáčku s dioptrickou korekcí je vybaven clonkou, proti pronikání parazitního světla do měřících čidel.

Samostatná kapitola je výbava hledáčku. Kromě matnice s možností zobrazení pomocné mřížky, oblasti měření expozice, oblasti automatického ostření a ostřicích bodů, jsou v zorném poli ještě dva displeje s nejdůležitějšími údaji k pozorované scéně, včetně stavu akumulátoru, nastavené citlivosti a vodováhy. Vybrané informace můžeme také sledovat na podsvíceném velkém nakloněném displeji na horní stěně D4, případně na podsvíceném malém displeji, umístěným dole, pod TFT displejem. V praxi patrně vystačíme s informacemi v hledáčku a na horním displeji, ovládání obou je jednoduché. Stále u NIKONU platí zmáčknout příslušné tlačítko a hodnotu nastavit rollerem.

Všechny informace najdeme též na informačním TFT displeji na zadní straně fotoaparátu, kde jsou doplněny o další informace a mnohá nastavení s možností jejich změny, včetně úprav již zhotovených snímků. Na tomto displeji můžeme používat živý náhled, nutný ke snímání videozáznamu, pomáhající při fotografování ze stativu, nebo při makrofotografii a mající své uplatnění i při naprosto bezhlučném snímání, kdy chceme fotografování z jakéhokoliv důvodu utajit. (To třeba nastavení „tichého snímání“ v normálním režimu nedokáže, „tiché snímání“ je sice tišší, ale zdaleka ne tiché).

Ještě k jedné věci je možné s úspěchem TFT displej použít, a to k ručnímu ostření s 13 násobným zvětšením. Je to lahůdka při práci v makrofotografii i při portrétování, detailně jdou „vypíchnout“ ostré a neostré zóny přímo na snímku.

Pomocné displeje též zobrazují základní režimy a použití některého příslušenství (GPS, externí blesk, nahrávku komentáře ke snímku…). Velký TFT displej na zadní straně zobrazuje obdobné údaje podrobně ve dvou tabulkách s volitelným pozadím. Jeho hlavní úloha však přijde, zabrousíme-li do menu D4. V několikaúrovňovém menu lze nastavit téměř vše, na co si fotograf vzpomene a lze tak D4 zcela přizpůsobit jak tématům, kterým se fotograf věnuje, tak zvykům a vkusu majitele. K uvedeným možnostem přizpůsobení D4 lze přidat možnost naprogramování často používaných funkcí na určená tlačítka, nastavení funkcí rolleru i spouště pro různé režimy a využívat funkcí ze čtyř databank v menu nezávisle na sobě. Celkové nastavení je též možno uložit a přenést do jiného těla D4.

Na zadní stěně se objevily ještě další ovladače, které neznáme z D3. Jsou to dva pogumované joysticky, jeden pro ovládání při držení fotoaparátu na šířku, druhý pro ovládání při držení fotoaparátu na výšku. Při troše cviku tyto ovladače velmi usnadní pohyb v menu a práci na TFT displeji. Dalším novým prvkem je přepínač režimů foto/video, je realizován páčkou pod TFT displejem, vedle ovladače mikrofonu a velmi jednoduše s jeho pomocí změníme fotoaparát na HD videokameru.

NIKON D4 je vybaven dvěma sloty pro paměťové karty. Jeden slot je určen pro Compact Flash karty typu I (UDMA7) a druhý pro méně známé karty XQD (od firmy SONY i s čtečkou). Nezjistil jsem, proč výrobce zvolil uvedenou kombinaci karet, snad zde hrála roli rychlost a vysoká kapacita XQD karet. Sám bych přivítal místo XQD karty druhý slot na CF, nebo slot pro SD karty, záměry výrobce patrně ukáže čas.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • m k 7
    m k 7
    30.07.2012 18:44

    No... ale nic.

  • omar gorre
    omar gorre
    31.07.2012 08:56

    Já bych rád viděl výstup na vysoký ISO. Fotky na ISO 1600 u foťáku z roku 2012 asi nikoho nezajímaj.

  • To Shi
    To Shi
    31.07.2012 10:06

    Souhlasím s gorre. U takového "děla" a navíc novinky z letošního roku by se opravdu slušelo přihodit sem snímky na ISO6400 a výš. Stačilo udělat sérii snímků z té garáže. Nejlépe ale fotky lidské tváře.

  • Matěj Krupař
    Matěj Krupař
    31.07.2012 20:09

    Skoro bych řekl, že na fotografii nazvané "Nikon D4 - hledáček" je vyobrazen AF senzor. Myslím, že každý, kdo si pořizuje takovýto aparát, bude informace o jeho vlastnostech hledat zcela jinde, než v této recenzi. Mám na mysli zahraniční obsáhlé recenze a fóra uživatelů. Jako MK :-)

  • Jiří Beneš
    Jiří Beneš
    Autor
    01.08.2012 13:27

    Pane Krupař, děkuji za upozornění na chybu, na snímku "hledáček" jde skutečně o zaostřovací modul"Multicam", omlouvám se,přehodil jsem popisku. Co se týká hledání informací k fotoaparátům, naši čtenáři jistě sami vědí, jak je dobré porovnat různě názory. Stejně, jako já i vy si rádi přečtou více recenzí k fotoaparátu, který je zajímá. A určitě se rádi podívají i na ony recenze a fóra, která jste měl na mysli.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram