Bezzrcadlovky řady Sony Alfa NEX se staly jistou stálicí na našem trhu. Nabízí velmi kompaktní rozměry, relativně bohaté příslušenství a především velmi dobrou obrazovou kvalitu. Dnes se podíváme na další model, kterým je Sony Alfa NEX-F3.

Mírný problém nastal vždy, když jsem chtěl změnit „běžné“ fotografické funkce. Např. citlivost, režim měření, vyvážení bílé, typ uloženého souboru atp. Skutečnost, že citlivost je v menu pod položkou Jas, barva mi unikala do okamžiku, než jsem si přečetl návod k použití. Jistě, toto vše je otázkou zvyku. Jasně to ukazuje na cílovou skupinu. Podle mého názoru jí budou ti, kdo chtěli výbornou obrazovou kvalitu, ale více či méně automatický fotoaparát. To podporuje přítomnost dvou automatických režimů. Režim Auto plus je opravdu zajímavý. Navíc totiž (mimo jiné) podle svého uvážení použije i režim HDR (dojde k expozici tří snímků). I podle stránek výrobce je aparát určen pro začátečníky.

Podstatné pro výsledný snímek je možnost nastavit úrovně D-Range Optimizer a Auto HDR (výsledkem je jediný snímek).

Kompletní specifikaci najdete na stránkách výrobce.

Velikost čipu/rozlišení APS-C(23,5×15,6 mm )/16,1 Mpx (efektivně)
Závěrka 1/4000–30s, Bulb
LCD LCD: výklopné (viz. snímky) 3", 921kpx
Videorežim AVCD – 1920×1080 (50i, 24 Mb/s, FX) (výstup z obrazového snímače 25 sn./s), 1920×1080 (50i, 17 Mb/s, FH) (výstup z obrazového snímače 25 sn./s), 1920×1080 (25p, 24 Mb/s, FX), 1920×1080 (25p, 17 Mb/s, FH); mp4 – ANO, 1280×720 (29,97 sn./s, přibl. 9 Mb/s / přibl. 6 Mb/s), 640×480 (29,97 sn./s, přibl. 3 Mb/s), 1440×1080 (přibl. 25 sn./s, 12 Mb/s (průměrná rychlost)), VGA (640×480, 25 sn./s) / přibl. 3 Mb/s (průměrná rychlost); stereo zvuk
Výdrž výrobce udává až 470 snímků
Cena (internet, červenec 2012) pod 15 000,– za kit s 18–55mm objektivem

LCD displej je po všech stránkách sám o sobě výborný. Dnes již běžné vysoké rozlišení 921kpx umožňuje i velmi přesné zmíněné manuální ostření, případně prohlížení snímků. Primárně jej výrobce „postavil“ pro focení autoportrétu. Focení s rukama vysoko nad hlavou je obtížnější – nelze LCD naklopit dostatečně „dolů“.

Velmi mile potěší přesnost ostření a především manuální ostření. NEX-F3 mě také mile překvapil rychlostí zpracování dat.

Foto s bleskem, ostření auto Manuální ostření

Použití videa se stalo nedílnou součástí fotoaparátů. Možnosti nastavení najdete výše, nebo na stránkách výrobce. Použitý objektiv má minimální vůle, celkově je výborně mechanicky zpracován a to umožňuje natáčet video se zoomem bez výrazných skoků v obraze. Aparát bez potíží „stíhá za zoomem“ i správně přeostřovat. Vlastní změna zoomu je však v záznamu slyšet. Nicméně osobně považuji používání zoomu v okamžiku natáčení za nevhodné. Zde si stáhněte ukázku AVCHD HD videa.

Kompatibilita

S NEX-F3 jsou plně kompatibilní objektivy Sony s bajonetem E. S adaptérem lze použít objektivy Sony Alfa i objektivy Minolta a Konica Minolta.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    10.07.2012 11:03

    To Shit:
    Mam k DSLR NEX5, mel jsem v ruce i NEX3 a tyden zkousel NEX7. Co se nastaveni tyce, tak se s tou vyjjimkou u NEX7 pletes. Jeho nejvetsi deviza je integrovany hledacek na primem slunci, ale nastaveni clony i kompenzace expozice neni vubec problem ani na 5ce, navic si v klidu nastavis na klavesy, to co jsi zvykly na DSLR nastavovat.
    Mam k NEXu jine vyhrady, ale vzhledem ke kompaktnosti, vystupu a ergonomii nemam zadne vyhrady. Sice je fajn mit na DSLR spoustu cudliku jako mela prave Taffeym zminovana KM 7D, ale pokud vis, co casto nastavujes a netapes jako nakej cvakal v nastaveni, tak nemam s 3kovou ani 5kovou radou zadny problem. A kdyz napriklad zkousis nastavit v menu neco noveho, tak ti to zustane v pameti menu a nemusis se tam proklikavat jak blb znovu, jen zmacknes menu a muzes funkci zas vypnout.

    NEX ma prirozene i sve nevyhody, ale kdyz si zrekapituluju, co jsem mel tlacitek na 7D (A700) nebo na 1Ds, tak vetsinu z nich clovek nepotrebuje nastavovat casteji. Taky nedam dopustit na DSLR, ale neprijde mi, ze je fer k NEXovi ho positionovat pro cvakace. Ma omezeni (HLAVNE DOSTUPNOST KVALITNICH SVETELNYCH AF SKEL), ale poslouzi i narocnemu uzivateli, i kdyz je to zpocatku nezvyk).

  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    10.07.2012 11:05

    To Shi: sorry, za To Shita... :))

  • Ijesu Katsumoto
    Ijesu Katsumoto
    15.07.2012 10:22

    Ještě upozornění - na Ebayi se začal nabízet adapter "JJC MSA-10" (viz např. http://www.ebay.com/itm/Hot-Shoe-Adapter-For-Sony-Nex-3-5-5n-Attach-Wireless-Radio-Trigger-Remote-Flash-/360469826560?pt=Camera_Flash_Accessories&hash=item53edad0c00#ht_4789wt_954), s jehož pomocí lze připojit dálkové odpalování blesku se středovým kontaktem, popř. samotný takový blesk (byť toto nedoporučují kvůli váze blesku a možnému poškození konektoru nebo adaptéru), k tomu „konektoru inteligentního příslušenství“. Stojí to zhruba 30 USD. Vyzkoušeno to nemám.

    Neplést s podobně vypadající „studeným“ (tzn. bez elektrických kontaktů) adaptérem, který nic neodpaluje a je to jen držák na příslušenství (stojí kolem 18 USD).

  • Karel Omes
    Karel Omes
    29.08.2012 20:47

    NEX je trochu zvláštní řada fotoaparátů, tělo kompaktu s kvalitou DSLR, ne každému musí sednout. Já osobně když jsem měl na test NEX-5N tak první den jsem na něj také koukal s nedůvěrou co že to je za "krabičku od cigaret".. Ale díky tomu že jsme jí měl nakonec asi na 3-4týdny, tak mne sakra zalezla pod kůži a hrozně nerad jsem jí vracel. Aještě do nedávna jsem vážně uvažoval že hned jak umře moje současná DSLR tak koupím NEX-5N, protože je to bomba. Ano nevýhoda neexistujícího hledáčku v základu a nutnosti jeho dokoupení nebo redukce pro klasická "velká" skla od minolty a nebo sony (a další značky, jako tamron,tokina,sigma...) tu je, ale na druhou stranu to co umí NEX (osobně znám jen ten 5N) to je prostě dost dobrý i na fotografie větší jak A4. Zkrátka buďto vás NEX osloví a pak se vám safra dobře odmění, a nebo vás neoslový a chce klasické pojetí DSLR s čudlíkama a "velkým" tělem.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    29.08.2012 20:48

    "neosloví a chcete..." + omlovám se i za další překlepy..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram