Fotoaparát.cz

Test Olympus OM-D E-M5

Legendární řadu zrcadlovek OLYMPUS OM na 35 mm film ukončil nástup digitální fotografie. Nový OLYMPUS OM-D E-M5 otevírá novou, digitální řadu „zrcadlovek“ s elektronickým hledáčkem, vycházející z modelů PEN. Pojďme se na něj podívat v testu.

OLYMPUS OM E-M5 Test OLYMPUS E-M5 - je odolný vodě a prachu

Cena samotného těla OLYMPUS OM-D E-M5 by se měla pohybovat do 26 tisíc Kč. V kitu s novým objektivem 12–50 mm se cena vejde do 30 tisíc Kč. V balení s tělem OLYMPUS OM-D E-M5 v černém provedení bylo:

OLYMPUS OM-D E-M5 může využívat celého arzenálu Mikro 4/3 standardu Olympus, přes redukce i staršího 4/3 systému E i systému Olympus OM a závitu M-42 (vše s určitým omezením automatických funkcí).

Na první pohled zaujme E-M5 svým designem. Je to jeden z nejhezčích fotoaparátů, který jsem měl v ruce. Na retro designu je patrný silný vliv klasických filmových zrcadlovek řady OLYMPUS OM, i když se u E-M5 o zrcadlovku v pravém slova smyslu nejedná. Navíc design E-M5 potěší svojí funkčností, příjemným gripem a nově vytvořenými ovládacími prvky. Ve stavbě E-M5 OLYMPUS zúročil technické možnosti mikro 4/3 systému a to se příjemně promítlo do velikosti a váhy E-M5.

Konstrukce

Test OLYMPUS E-M5 -Pohled bez objektivu OLYMPUS OM E-M5
OLYMPUS OM E-M5 OLYMPUS OM E-M5
OLYMPUS OM E-M5 Obě barevná provedení
Řez objektivem Těsnění částí E-M5

OLYMPUS E-M5 je odolný vodě a prachu. Tělo je vyrobeno z hořčíkové slitiny, je dostatečně tuhé, pevné a zároveň velice lehké. Na horní straně, v nálitku, tvářícím se jako kryt hranolu s matnicí, je umístěn pevný elektronický hledáček. Nad čočkou hledáčku je opatřen sáňkami pro příslušenství. Tvar nálitku je zde využit jednak pro pohodlnější přiložení oka, jednak jako nosič příslušenství, prioritně zábleskového zařízení. Na horní straně jsou také umístěny ovladače, složené z kruhového voliče režimů, dvou kruhových ovladačů pro nastavení jednotlivých parametrů menu, spouště fotoaparátu, spouště videa a volitelného tlačítka.

Na zadní stěně je umístěn velký 3“ dotykový, výklopný displej, hledáček se snímačem přiblížení oka, křížový volič s potvrzením OK, 5 tlačítek s jasnými symboly a páčka pro zapnutí/vypnutí fotoaparátu. Vpravo nahoře je umístěn gumový nálitek pro lepší uchopení těla. Zde mně působil E-M5 problémy, buď jsem tělo nedržel pevně, nebo jsem nechtěně mačkal tlačítka umístěná na zadní stěně. Vyhnout se těmto efektům je patrně věcí cviku, hodně pomůže použití batery gripu, kde je mohutnější grip se spouští a ruka je posunuta mimo ovládání.

K ovládání můžeme počítat i dotykový displej, kde pouhým dotykem zaměříme, zaostříme a exponujeme snímek. Své využití tato, na první pohled libůstka určitě najde v ateliéru, nebo v makrofotografii.

Na čelní straně E-M5 je pouze kovový bajonet a jeho zámek. Celý povrch fotoaparátu je precizně zpracován a použité materiály odpovídají retrostylu designu E-M5. Já jsem měl k dispozici černé provedení těla i objektivu, vyrábí se ještě varianta s matně chromovaným povrchem.

Na spodní stěněje umístěn stativový šroub (mimo osu objektivu), konektor pro batery grip a prostorem pro Li-Ion akumulátor , krytý plastovými dvířky s aretací.

Ultrazvukové zařízení je již standardem, kromě automatického čištění lze vyvolat nuceně z menu. Rozměry těla E-M5 jsou 121,0×89,6×41,9mm a váha těla 425g.

Obrazový senzor a zpracování obrazu

V těle OLYMPUS E-M5 je použit nově vyvinutý vysokorychlostní 4/3'' Live MOS senzor 16,1 Mpx senzor o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je optimalizován pro mikro 4/3 systém, pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený filtrem primárních barev (RGB), hybridním IR filtrem, pevným LPF filtrem a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr ). Obraz je zpracováván technologií TruePic VI. Barevné profily lze volit mezi RGB / Adobe RGB. Pokročilé zpracování obrazu umožňuje využití celé „baterie“ efektů, Lze zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, případně jako tónovanou fotografii v sepiovém odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 200 do ISO 25600 (i při aktivovaném blesku), nebo manuálně na hodnoty ISO 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800, 25600. Celý proces je doplněn možností zapnutí NR – redukce šumu a šumového třístupňového filtru. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán ve formátu RAW, nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci ¼,1/8 a 1/12. Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG. Sériové snímání je zpracováno velmi rychle. Při rychlosti 9 snímků/sec vydrželo snímat 1,5 minuty. Video v HD rozlišení je již standardem.

Závěrka se stabilizátorem Pětistupňová stabilizace

Zaostřování a LCD displej

Olympus využívá systém porovnání kontrastu. Zaostřovací systém disponuje 35-ti body s automatickou a manuální volbou . S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení.

AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým, nebo kontinuálním AF. Ostřicí zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Ostření je vybaveno pokročilým systémem pro rozpoznání tváře pomocí 800 bodů. Tento systém umožňuje detekci očí a zaostření na bližší, nebo vzdálenější polovinu obličeje. Dále je možné při kontinuálním ostření využít sledování objektu a prediktivní zaostření. Celý systém je doplněn vypínatelným AF pomocným osvětlením. Ve spolupráci s testovaným objektivem nebylo ostření slyšet a bylo doslova okamžité.

Dotykový OLED displej je pevný 3” (7,6 cm), TFT, 610 000 pixelů . Na displeji s dostatečně silným podsvícením je možné zvolit síť pomocných rámečků i histogram. Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci. Jas má nastavitelný v +/-2 krocích. Na displeji se zobrazují důležité informace o provozu fotoaparátu. Jsou zde: Indikátor nabití, Režim záznamu, Rychlost závěrky, Hodnota clony, Indikátor kompenzace expozice, ISO, AE bracketing, AF rámeček, Zaostřovací režim, AEL upozornění, Rozpoznání obličeje, Počet uložitelných snímků, Měřící režim, Expoziční režim, Náhled expozičních úrovní, Úroveň kompenzace blesku, Barevný prostor, Gradace, Kompenzační stupeň barevné saturace, Úroveň kompenzace ostrosti, Úroveň kompenzace kontrastu, Vyvážení bílé, Úroveň kompenzace vyvážení bílé, Redukce šumu, Režim blesku, Režim snímání i Histogram.

Hledáček

Hledáček je pevný, klasicky umístěný, vybavený účinnou dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. Jeho elektronický displej má k dispozici veškeré potřebné informace, tak jak je najdeme na monitoru zadní stěny. Pro přesné nastavení roviny lze i do hledáčku zapnout zobrazení virtuální vodováhy. Na hledáčku je nasazena gumová očnice z příjemného materiálu. S hledáčkem se pracuje výborně i za špatných světelných podmínek. Obraz na displeji hledáčku je velmi jasný, s dobře rozlišenými detaily. Je plně použitelný k manuálnímu zaostřování.

Hledáček

Blesk

Vestavěný blesk tento model Olympusu nemá. V kitu s tělem dodává miniaturní externí blesk s unikátní konstrukcí. Ten se při nasunutí na bleskovou botku spojí i s elektronikou a napájením E-M5 a pracuje s možností využití všech dostupných funkcí blesku. Jako zdroj energie využívá napájení z E-M5.

I od tohoto blesku můžeme samozřejmě očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí + redukce červených očí, Vypnutý. Užitečná je také volitelná synchronizaci na 1., nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). E-M5 umožňuje nastavení korekcí blesku. Jeho výkon je možné využít naplno, nebo z ¼, 1/16, 1/64, To je při tak malém směném čísle cca 10(ISO 200 dost nadstandardní. Dobíjí se do 1 sec, při sérii déle, stačí pro snímky v menších prostorách jeho výkon stačí. Vyhovuje i jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv.“noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu, jako blesk vestavěný. Použít můžeme též starší blesky, vybavené pouze středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-M5.

Vykrytí scény vestavěným bleskem je vidět na grafu.

Blesk S nasazeným bleskem

Objektiv

K tělu E-M5 jsem měl k testu zapůjčen inovovaný elektronický zoom objektiv Zuiko Digital 12– 50 mm se světelností 1:3,5 – 6,3 EZ. Jeho konstrukce je vodě a prachu odolná. Zaostřovací a zoomovací mechanismus je ovládán zcela novým extrémně tichým a rychlým pohonem. V nastavení MAKRO ostří tento objektiv od 20 cm. Kromě aretace v makro rozsahu má tento objektiv ještě aretaci zaostření, uváděnou v činnost stiskem tlačítka na objektivu. Při stavbě Zuiko Digital 12– 50 bylo použito ED členů, asférických i hybridních čoček. Celkovou stavbu ukazuje obrázek. Zuiko Digital 12– 50 má vynikající ostrost, minimum zkreslení a výborné podání kontrastu. Kvality optiky tohoto objektivu využijeme plně při práci ve formátu ORF (RAW).

Nastavení objektivu na elektronický ZOOM Nastavení objektivu na ruční ZOOM Nastavení objektivu na MAKRO
Objektiv ZUIKO 12-50
Velikost Ovládání, spoušť
Ovládání Ovládání
Doba expozice: Spodní strana Redukce na 4/3 systém

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme páčkou na zadní stěně E-M5. Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Přesnému nastavení expozice pomáhá měření snímané scény ve 49 zónách, málokdy je třeba nastavovat korekce expozice. E-M5 nabízí fotografovi, zcela volnou ruku při řízení kvality snímku. V širokých mezích lze nastavit všechny důležité, i méně důležité parametry obrazu, lze ukládat snímky lze ve formátech RAW a JPEG, nebo též kombinovaně. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-M5 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu, který je v činnosti i při prohlížení snímků. Pro rychlé nastavení má E-M5 k dispozici obvyklé scénické režimy.

Kromě obvyklých volitelných režimů záznamu: Syté, Přirozené, Portrétní, Potlačené, Monotónní, má E-M5 kreativní, nebo řekněme, umělecké režimy viz animace.

Možnosti nastavení E-M5 doplňuje baterie obvyklých scénických režimů a možnost detekce lidského obličeje, optimalizující zobrazení lidské tváře na výsledném snímku. Dokonce si lze volit zaostření na bližší, nebo vzdálenější oko. Program rozpoznával obličeje spolehlivě.

Zvláštní pozornost si zaslouží stabilizace E-M5. Je realizována jako stabilizace čipu, tedy jsou stabilizovány veškeré možné nasazené objektivy i s příslušenstvím. Použitou ohniskovou vzdálenost lze na stabilizaci nastavit a tím výrazně zpřesnit její funkci. Stabilizace má tři pracovní režimy. Jeden je pro fotografování běžné scény a stabilizuje obraz ve všech směrech, druhý pro fotografování pohybujícího se objektu (např jedoucího automobilu a stabilizuje pouze ve vertikální rovině, třetí totéž v horizontální. E-M5 má stabilizovaný i náklon kolem horizontální i vertikální osy. To přináší výrazně dobré výsledky, zvláště v nepříznivých podmínkách. Lze udržet čas až o 5EV delší.

Expozici nám dovolí E-M5 nastavit v programových nastaveních od 60 sec.-1/4000 sec. s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. Synchronizace s bleskem je při 1/250 sec. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tl. měněné funkce a kruhovým voličem nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji, nebo na displeji v hledáčku

Menu – Menu má dva způsoby nastavení. Rychlé, přímo na displeji a klasické, vstupem do menu. Zde můžeme nastavovat další nástroje, které pomohou k vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, na barevnou teplotu (2000 – 14000 st.K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem . Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici i za použití imitace filtrů, s možností tónování v sépiových odstínech. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru. Doplněno je též funkcí histogramu. Široké jsou též možnosti nastavení formátů a velikostí snímku: 4:3 jako standardní a dále formáty 3:2 / 16:9 / 6:6 / 5:4 / 7:6 / 6:5 / 7:5 / 3:4

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 14×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich dobře posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu, nebo zvýraznění přepalů. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,1 sec. Po připojení příslušného kabelu do sdruženého konektoru v E-M5 lze přehrát na TV, nebo přímo tisknout na tiskárně.

Menu – zde můžeme obrázky editovat, otáčet, uzamknout proti přemazání, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) atd.

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Volba jazyků v základu obsahuje češtinu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-M5 první snímek do 0,3 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,15 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky pod 0,15 sec. S použitím blesku lze snímat rychlostí 3 obr./sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu max 0,1sec. Výdrž baterie byla vynikající. Delší byla doba jejího nabíjení cca 4 hodiny. Ve spojení s novým objektivem Zuiko 12–50 se momentálně jedná o jednu z nejrychlejších zrcadlovek.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je u E-M5 ve spojení s objektivem Zuiko 12–50 výborná. Snímky pořízené E-M5 mají velmi dobrou dynamiku obrazu, výborné barevné podání, ostrost i kontrast. Aberace je zanedbatelná. Detaily na snímcích vyniknou nejlépe v režimu ORF. Jak vidíme z testovacích obrázků, i bez filtru šumu je obraz velice čistý do ISO800. S použitím filtru se rozšíří možnosti použití vyšších citlivostí, s nepatrnou ztrátou v detailech. Jde o moje subjektivní hodnocení z pozorování snímku na monitoru. Jsem si vědom nepřesnosti hodnocení obrazu z monitoru, proto jsou zde laboratorní testy mezinárodní asociace DIWA, na kterých lze pozorovat přesná měření.

S použitou funkcí HD video dostává majitel do ruky docela dobře použitelnou videokameru pro příležitostné natáčení.

Příslušenství

Jako velmi užitečné příslušenství si dovolím označit bateriový grip. Dále je k dispozici bohaté příslušenství pro mikro 4/3 systém a jeho předchůdce 4/3 systém.

Laboratorní testy

Pro objektivní porovnání OLYMPUS OM-D E-M5 zařazuji výsledky laboratorních testů mezinárodní asociace DIWA, jejímž členem je i FotoAparát.cz. Z hlediska zobrazení DSLR jsou jedny z nejdůležitějších parametrů míra šumu, odstup signálu od šumu a dynamický rozsah obrazu.

První graf ukazuje míru šumu v závislosti na ISO
Další graf je výsledkem měření odstupu signálu od šumu v závislosti na ISO
Tento graf názorně ukazuje dynamický rozsah obrazu v závislosti na ISO
Poslední graf názorně ukazuje tonální rozsah při různých citlivostech ISO

Pro ukázku laboratorní testy objektivů OLYMPUS M.ZUIKO DIGITAL 12–50mm

Blur objektivu
Geometrické zkreslení
Rozlišení objektivu
Vinětace

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUS E-M5 s bleskem a při makrosnímcích.

Široký konec objektivu Dlouhý konec objektivu
ŠUM při různých ISO se šumovým filtrem ŠUM při různých ISO s vypnutým šumovým filtrem
Protisvětlo Protisvětlo
MAKRO Interiér
Noční záběr Noční záběr
Více snímků v jednom
Sériové snímání 9 snímků/sec.

Závěr

OLYMPUS OM E-M5 je kompaktní fotoaparát s výměnnými objektivy, velmi elegantním designem a širokými možnostmi díky bohaté výbavě. Dovedu si jej představit jako fotoaparát pro každého, kdo požaduje malou „zrcadlovku“. Ti, kteří preferují spojení fotoaparátu s videokamerou, budou spokojeni s vysokým rozlišením videozáznamu a s jeho kvalitní stabilizací. Optika je standardně výborná.

Klady Zápory
Kvalita obrazu, rozlišení, barva, nízký šum Náhodné zmačknutí ovládání
Rychlost
Velmi kvalitní stabilizace
Použitelný EVF hledáček, otočný displej, živý náhled
Konstrukce těla