Test Olympus OM-D E-M5

Legendární řadu zrcadlovek OLYMPUS OM na 35 mm film ukončil nástup digitální fotografie. Nový OLYMPUS OM-D E-M5 otevírá novou, digitální řadu „zrcadlovek“ s elektronickým hledáčkem, vycházející z modelů PEN. Pojďme se na něj podívat v testu.

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme páčkou na zadní stěně E-M5. Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Přesnému nastavení expozice pomáhá měření snímané scény ve 49 zónách, málokdy je třeba nastavovat korekce expozice. E-M5 nabízí fotografovi, zcela volnou ruku při řízení kvality snímku. V širokých mezích lze nastavit všechny důležité, i méně důležité parametry obrazu, lze ukládat snímky lze ve formátech RAW a JPEG, nebo též kombinovaně. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-M5 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu, který je v činnosti i při prohlížení snímků. Pro rychlé nastavení má E-M5 k dispozici obvyklé scénické režimy.

Kromě obvyklých volitelných režimů záznamu: Syté, Přirozené, Portrétní, Potlačené, Monotónní, má E-M5 kreativní, nebo řekněme, umělecké režimy viz animace.

Možnosti nastavení E-M5 doplňuje baterie obvyklých scénických režimů a možnost detekce lidského obličeje, optimalizující zobrazení lidské tváře na výsledném snímku. Dokonce si lze volit zaostření na bližší, nebo vzdálenější oko. Program rozpoznával obličeje spolehlivě.

Zvláštní pozornost si zaslouží stabilizace E-M5. Je realizována jako stabilizace čipu, tedy jsou stabilizovány veškeré možné nasazené objektivy i s příslušenstvím. Použitou ohniskovou vzdálenost lze na stabilizaci nastavit a tím výrazně zpřesnit její funkci. Stabilizace má tři pracovní režimy. Jeden je pro fotografování běžné scény a stabilizuje obraz ve všech směrech, druhý pro fotografování pohybujícího se objektu (např jedoucího automobilu a stabilizuje pouze ve vertikální rovině, třetí totéž v horizontální. E-M5 má stabilizovaný i náklon kolem horizontální i vertikální osy. To přináší výrazně dobré výsledky, zvláště v nepříznivých podmínkách. Lze udržet čas až o 5EV delší.

Expozici nám dovolí E-M5 nastavit v programových nastaveních od 60 sec.-1/4000 sec. s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. Synchronizace s bleskem je při 1/250 sec. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tl. měněné funkce a kruhovým voličem nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji, nebo na displeji v hledáčku

Menu – Menu má dva způsoby nastavení. Rychlé, přímo na displeji a klasické, vstupem do menu. Zde můžeme nastavovat další nástroje, které pomohou k vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, na barevnou teplotu (2000 – 14000 st.K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem . Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici i za použití imitace filtrů, s možností tónování v sépiových odstínech. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru. Doplněno je též funkcí histogramu. Široké jsou též možnosti nastavení formátů a velikostí snímku: 4:3 jako standardní a dále formáty 3:2 / 16:9 / 6:6 / 5:4 / 7:6 / 6:5 / 7:5 / 3:4

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 14×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich dobře posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu, nebo zvýraznění přepalů. Mezi jednotlivými snímky se pohybujeme šipkami a prodlevy nejsou delší, než 0,1 sec. Po připojení příslušného kabelu do sdruženého konektoru v E-M5 lze přehrát na TV, nebo přímo tisknout na tiskárně.

Menu – zde můžeme obrázky editovat, otáčet, uzamknout proti přemazání, formátovat paměťovou kartu, tisknout přímo na tiskárně (PictBridge kompatabilní) atd.

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět v animaci. Volba jazyků v základu obsahuje češtinu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá E-M5 první snímek do 0,3 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,15 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky pod 0,15 sec. S použitím blesku lze snímat rychlostí 3 obr./sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu max 0,1sec. Výdrž baterie byla vynikající. Delší byla doba jejího nabíjení cca 4 hodiny. Ve spojení s novým objektivem Zuiko 12–50 se momentálně jedná o jednu z nejrychlejších zrcadlovek.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je u E-M5 ve spojení s objektivem Zuiko 12–50 výborná. Snímky pořízené E-M5 mají velmi dobrou dynamiku obrazu, výborné barevné podání, ostrost i kontrast. Aberace je zanedbatelná. Detaily na snímcích vyniknou nejlépe v režimu ORF. Jak vidíme z testovacích obrázků, i bez filtru šumu je obraz velice čistý do ISO800. S použitím filtru se rozšíří možnosti použití vyšších citlivostí, s nepatrnou ztrátou v detailech. Jde o moje subjektivní hodnocení z pozorování snímku na monitoru. Jsem si vědom nepřesnosti hodnocení obrazu z monitoru, proto jsou zde laboratorní testy mezinárodní asociace DIWA, na kterých lze pozorovat přesná měření.

S použitou funkcí HD video dostává majitel do ruky docela dobře použitelnou videokameru pro příležitostné natáčení.

Příslušenství

Jako velmi užitečné příslušenství si dovolím označit bateriový grip. Dále je k dispozici bohaté příslušenství pro mikro 4/3 systém a jeho předchůdce 4/3 systém.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • m k 7
    m k 7
    28.05.2012 19:46

    Mně teda hledáček moc použitelný nepřišel - malý, úplně ujeté barvy a jas (a sladit se mi jej nepodařilo), o ručním ostření nemluvě...

  • watarin
    watarin
    22.02.2013 22:12

    První snímek po spuštění OM-D za 0,3s je absolutně nejrychlejší z testů na webu (běžně se uvádí 1,1 - 1,5s) a moje zkušenost je obdobná (soft body-1.2). J
    ak jste to dokázal? Děkuji za odpověď

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram